Mazda CX-5 Japon üretici Mazda’nın Premium SUV araçlarından birisidir.

1Tasarım

Mazda CX-5 tasarımında hemen geriye doğru uzanmış farlar göze çarpıyor. Kaput üzerinden ön ızgaraya uzanan hatlar otomobilin dinamik bir duruşa kavuşmasını sağlamış.

Büyük bir arma şeklindeki ızgara ortaya konumlandırılmış. Bu ızgarayı büyük marka logosu ve ince bir çizgi halinde ızgaranın alt kısmını saran krom çıta süslüyor.

Tamponun alt bölümü gövdeden farklı renkte olan bir detayla süslenmiş. Bu plastik detay tekerlek kemerlerinden kapı altlarına kadar uzanarak bütünlük sağlamış. Yan bölümde ağırlıklı olarak oval hatlar göze çarpıyor.

Su dalgasını andıran tasarım detayları Mazda CX-5 görüntüsünde akıcı bir görselin oluşmasını sağlamış. 17 ve 19 inç seçenekli jant grubu otomobilin sportif karakterini ön plana çıkarıyor.

2Mazda CX-5 Arkadan Görünüm

Mazda CX-5’in arka tasarımına baktığımızda ise, bolca şişkin hat ve keskin çizgilerin yer aldığı bir tasarım bizleri karşılıyor.

Ön farlar gibi stoplar da yana doğru uzanıyor. Arka tamponun alt bölümü gövdeden farklı renkte oluşu aracın arazi karakterini yansıtmasının yanı sıra iki yandan egzoz ile otomobilin sportif duruşunu niteliyor.

Büyük bagaj kapağı elektrikli olarak açılıp kapanırken kapağa entegre marka logosu tıpkı önde olduğu gibi oldukça büyük tasarlanarak dikkat çekiyor.

3Mazda CX-5 Ölçüleri

Mazda CX-5 4550 mm uzunluğa, 1840 mm genişliğe, 1680 mm yüksekliğe ve 2700 mm dingil mesafesine sahip. Ancak araç sanki olduğundan daha büyükmüş gibi algılanıyor.

4İç Mekan

CX-5 tüm yeni Mazda modellerinde rastlamaya alıştığımız bir kokpit tasarımıyla bize merhaba diyor.

5İç Mekan Detayları

3 kollu deri direksiyon simidi krom detay ile şık görünüyor. Krom detaylara kapı kollarında ve cam kontrol tuşlarının hemen yanında rastlamak mümkün. Direksiyon üzerindeki tuşlar ile otomobilin ergonomik sıkıntısı kalmamış.

Ancak CD’in havalandırma kanalları üzerinde kalan yapısı alışkanlık gerektiriyor.

Mazda tasarımcıları, otomobilin havalandırma kanallarına kaliteli görünen krom çerçeveler ekleyerek daha şık bir görüntü kazandırmışlar.

Ön konsolda 5.8 inçlik dokunmatik bir ekrana yer verilmiş. Başlangıç donanımından itibaren standart sunulan bu ekran müzik sistemi, yol bilgisayarı ve navigasyon gibi özelliklere sahip. Vitesi “R” konumuna aldığınızda bu ekran geri park kamerası da olarak kullanılabiliyor.

Bose müzik sistemi de otomobilin içinde keyifli dakikalar geçirmeniz için elinden geleni yapıyor. 5.8 inçlik bu ekran el freninin yanına konumlandırılan joystick ile de kontrol edilebiliyor.

Klima sisteminin kullanılması kolay ancak ekranının parlak plastikle kaplı olması bu alana ışık geldiğinde ayarların görünmesini engelliyor. Vites önünde, arkasında ve kapı içlerinde sunulan küçük eşya gözlerinin sayısı ve hacmi yeterli.

İç hacim konusunda da Mazda CX-5 misafirlerine yeterli bir alan sunuyor. 506 litrelik kolay kullanımlı bir yükleme alanı bulunan Mazda CX-5’in bagajı içeriden, bagaj kapağından ve anahtardan elektrikli olarak açılıp kapatılabiliyor.

6Motor

Mazda CX-5, 2.0 litre Skyactiv-G motora sahip. Yüksek sıkıştırma oranına sahip bu motor daha az yakıt ile size daha fazla güç üretme amacıyla geliştirilmiş.

Benzinli motorda bu kadar yüksek sıkıştırma oranının vuruntuya yol açmaması için Mazda mühendisleri bu konuyu özel bir egzoz manifoldu, püskürtme özelliklerini iyileştiren altı delikli enjektörler ve özel tasarımlı pistonlar kullanarak aşmış.

 

Bu sayede Mazda CX-5, 6000 d/d’de 160 HP güç, 4000 d/d’de ise 208 Nm tork üretiyor. Sürekli dört tekerlekten çekişli olan Mazda CX-5, 0-100 km/s hızlanmasını 10.7 saniyede tamamlarken maksimum 179 km/s hıza ulaşıyor.

7Mazda CX-5 Ne Kadar Yakıyor?

1482 kg ağırlığındaki test aracımızın ortalama tüketim değeri ise 6.6 litre olarak belirlenmiş.

Bizim karma parkurda yaptığımız 600 km’yi bulan test sonuncunda 7.2 litrelik bir değere ulaştık ki 2.0 litrelik benzinli motorlu bir araç için çok iyi bir sonuç Skyactiv-G teknolojili motor size tatminkar bir performans sağlıyor. Alt devirlerde de canlı kalabilen motor üst devirlerde gerçek gücünü gösteriyor.

CX-5’ın motor ile şanzıman uyumu gayet iyi ve geçişleri sarsıntısız. Vites kutusu manuel vites değişimlerine de izin verse de bu araçta konfor odaklı bir sürüş planlandığı için otomatik modda yol almak daha keyifli. Vites oranları ilk 3 viteste nispeten kısa tutulduğu için ilk hızlanmalar canlı.

8Mazda CX-5 EuroNCAP Testleri

2012 yılında EuroNCAP tarafından çarpışma testine alınan Mazda CX-5, o testten 5 yıldız almıştı. 2017 yılında girdiği EuroNCAP çarpışma testinden de 5 yıldız almayı bilen model güvenlik konusunda eksiksiz olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Yetişkin yolcu %95, çocuk güvenlik %80, yaya güvenliği %78 ve güvenlik yardımcısı ise %59 başarı elde eden CX-5 tüm yolcularına güven vermeyi başarıyor.

Aracın standart donanımında aktif ve pasif güvenlik elemanları neredeyse eksiksiz biçimde sunuluyor.

Sürücü ve yolcu için ön-yan-perde hava yastıkları, ABS, ESP, şerit takip sistemi, sürücü dikkat uyarısı, kör nokta uyarısı sistemi gibi pek çok teknolojik yenilik aracın standart donanımında yer alıyor.

9Konfor & Yol Tutuş

Mazda CX-5’de orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Aracın sert şasi yapısı bir SUV’dan çok sedan kullanıyormuşsunuz hissi yaşatıyor. Gövde gereksiz salınımlarda bulunmuyor ve direksiyon tepkileri yeterince iyi.

Bu doğrultuda virajlarda başarılı bir performans gösteren model limitleri zorlandığında ise önden kayma eğiliminde. Ancak bu durumdan korkmanıza gerek yok. ESP sistemi anında devreye girerek olası tehlikeleri engelliyor.

Yüksek süratlere çıkıldıkça iç mekandaki gürültü seviyesi önceki nesle kıyasla bir hayli azaltılmış.

Mazda mühendisleri aracın neredeyse her noktasında gürültüyü azaltmak için ilaveler yaptıklarını ve bu sayede de üst sınıf otomobillerle yarışan bir konfor seviyesine ulaştıklarını belirtiyor.

Ancak eğer 19 inçlik jantları tercih ederseniz arka koltuklardaki konfor seviyesi bir hayli azalıyor. Göze belki o kadar hoş gelmese de bu araçta en ideal yol arkadaşı 17 inçlik jantlar olacaktır.

10Mazda CX-5 Teknik Özellikleri

Motor : 2.0

Motor Hacmi :1998 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 160 HP 6000 d/d

Maksimum Tork : 208 Nm 4000 d/d

11Mazda CX-5 Performans Özellikleri

0-100 km/s Hızlanma : 10.7sn

Maksimum Hız : 179 km/s

Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Disk

Yakıt Türü : Benzin

12Mazda CX-5 Yakıt Tüketimi  

Şehir İçi : 8.0lt/100 km

Şehir Dışı :  5.8lt/100 km

Karma : 6.6lt/100 km

Test : 7.2lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 155 gr/km

13Mazda CX-5 Boyutlar  

Uzunluk : 4550 mm

Genişlik : 1840 mm

Yükseklik : 1680 mm

Dingil Mesafesi : 2700 mm

14Mazda CX-5 Bagaj Hacmi : 506 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 58 lt

Boş Ağırlık : 1482 kg

Lastik Boyutu : 225/55 R19

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat TOSUN/2017

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here