Jeep Compass her zaman ilgi gören bir model olmuştur.

Yol kenarında park etmiş bir Compass görüp te göz ucuyla bakmayan yoktur.

İkinci nesil Compass’ın tasarımı yuvarlak far yapısından kurtularak, şu an Jeep’in modern tasarımına sahip olmuş. Son model Jeep Compass olarak daha sert bakışlara ve olgun bir görünüme kavuşmuş.

Jeep modelleri gibi özüne dönerek, Compass sert Amerikan tavrı sergiliyor. Far yapısı aynı Cherokee’deki gibi eskisine göre daralmaya gidilerek tasarlanmış. Makyajlı versiyonda son halinin şekli biraz oturtturulmuştu. Compass’ın mercekli farları, etrafına kavisli şık bir LED aydınlatma ile imal edilmiş. Daraltma çalışmalarını bu kısımda görmek mümkün.

Jeep Compass

Eski Compass modellerini hatırlarsanız ön bakışları eski Grand Cherokee ile aynı olup, ızgara sade ve dikine çubuklardan oluşuyordu. Bu sefer Jeep klasik ızgara yapısında oynamalar yaparak, küçük kareler eklemiş.

Jeep Compass

Izgaranın arka planında ise parlak siyah uygulaması, krom çerçeve ile uyumlu olmuş. Eski nesilden kalan yorgun ve halsiz duruşları, yerini dinamik bir yapıya bırakmış. Yapı olarak biraz daha yüksek duran Compass, bunu arka kısımda hissettiriyor. Stoplar köşelerden alınarak üste çıkartılmış. Ve biraz daha büyük tasarlanmış. Stopların iki parçalı yapısı arka kısımda sportifliği pekiştiriyor. Aracın ikili egzoz çıkışı da bu görünümle uyumlu.

Profilden bakıldığında geniş çamurluklara sahip olduğu dikkat çeken Compass bu sayede büyük jantlara sorunsuzca ev sahipliği yapıyor. Konfor için büyük jant seçmek riskli olsa da göze güzel göründüğü de bir gerçek.

1İç Mekan

Jeep Compass’ın iç mekanında Amerikalıların sevdiği iç mekan sadeliğini görmek mümkün. Amerikalı tüketiciler için sadece düğmelerin büyüklüğü ve gerekli olanların ellerinin altında olması yeterli. Onun için Jeep de kokpit için fazla detaya girmiyor. Stili fazla değiştirilmeyen direksiyonu, ortak malzemelerle hazırlanan orta konsolu öncü modelden izler taşıyor.  Üç kollu direksiyonda ses sistemi kontrol, telefon özelliği ve hız sabitleme özelliklerinin kontrollerini yapabiliyorsunuz. Ayrıca, eskisine nazaran hassasiyeti biraz daha iyileştirilmiş.

Direksiyondaki ısıtma özelliği de kış ayları için iyi bir donanım. Konsolun merkezinde yer alan parlak siyah çerçeve içindeki ekran, 8.5 inç boyuta sahip.

Ancak çerçeve yapısından dolayı daha büyük algılanıyor. Uconnect dokunmatik ekranda kamera görüntülerini alabilir, internet özelliği sayesinde yol koşulları ve navigasyon bilgilerine erişebilirsiniz. Apple CarPlay ve Android Auto standart özelliklerinin içerisinde. Neredeyse bir önceki nesilden kalan çoğu malzeme değiştirilmiş.

Koltuklarda aynı şekilde farklı bir deri ile kaplanmış. Isıtmalı deri koltuklar olukça rahat. Vites kolunun önünde AWD sisteminin yönetildiği yuvarlak buton yer alıyor. Aux ve USB girişleri de hemen onun yanına konumlandırılmış. İki bölgeli klima ve müzik sistemi kontrolleri dokunmatik ekranın alt kısmında yer alıyor.

Bu kumandalar biraz aşağıda kaldığı için sürüş esnasında gözünüzü yoldan ayırmanıza neden oluyor.

2018 Model Jeep Compass Boyutları

Jeep Compass, 4394 mm uzunluğa, 1819 mm genişliğe, 1644 mm yüksekliğe ve 2636 mm aks mesafesine sahip. Compass’un bagaj hacmine ise 410 litre. Tüm bu değerler aracın ait olduğu sınıfın ortalamalarını karşıladığını da gösteriyor. Bagajın tek olumsuz tarafı yükleme eşiğinin yüksek oluşu.

2Jeep Compass Motor

Jeep Compass’ın motor seçeneklerine baktığımızda, ülkemizde çok fazla motor alternatifine sahip olmaması üzücü. Benzinli cephesine baktığımız zaman sunulan 1.4 litrelik ünite 170 HP güç ve 250 Nm torka sahip.

Jeep Compass

9 ileri otomatik şanzımanla alınabilen Compass’da ayrıca 4×4 çekiş sistemi de mevcut. Dizel motor tarafına baktığımız da ise bizleri 1.6 litrelik motor karşılıyor. Bu ünite 120 HP güç ve 320 Nm torka sahipken manuel veya otomatik vitesle kombine edilebiliyor.

Ayrıca 1.6 litrelik motor sadece 4×2 çekiş sistemiyle alınıyor.

Bizim koltuğuna oturduğumuz Compass ise 1.4 litrelik benzinli olan versiyondu. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanmasını 9.5 saniyede tamamlayan Compass, maksimum 200 km/s’ye ulaşabiliyor.

Aracın yüksek gücüne karılık 100 km’deki ortalama tüketimi ise 6.9 lt olarak açıklanıyor biz sürüşümüz esnasında 8 litrenin altına inmekte zorlandık. Bu değer de 4×4 çekiş sistemli ve otomatik vitesli bir model için kabul edilebilir bir sonuç.

Şanzıman Ayarları Başarılı!

   

Aracın şanzıman oranları oldukça iyi ayarlanmış. Hızınız çok yüksek olmasa da şanzıman hemen üst  vitesleri seçtiği için iç mekandaki konfor artarken ekonomi yapmak da mümkün oluyor.

3Güvenlik

Jeep Compass Euro NCAP çarpışma testine ilk kez 2012 yılında girdi ve 2 yıldız aldı. 2017 yılında girdiği yeni Euro NCAP çarpışma testinde ise 5 yıldız almayı başardı.

Yetişkin yolcu güvenliği % 90, çocuk yolcu güvenliği % 83, yaya güvenliği % 64 ve güvenlik yardımcısı ise % 59 başarılı bulunan model güvenli olduğunu kanıtlamış oldu. Jeep Compass’da güvenlik odaklı teknoloji oldukça başarılı.

Adaptif cruise control & etkin hız sınırlayıcı, kör nokta uyarı sistemi, paralel ve dikey park yardım sistemi, TPMS(lastik basınç görüntüleme sistemi), ön-yan-perde hava yastıkları gibi birçok güvenlik teknolojisi standart donanım dahilinde sunuluyor.

4Jeep Compass Konfor & Yol Tutuş

Yeni Jeep Compass tepeden tırnağa yaşadığı değişimle öncüsünün o kötü imajını silmekte çok başarılı. Daha önceki modelin sallantılı sürüş karakteri göz önüne alındığında yeni modelin yola sağlam basan yapısını beğenmemek çok zor.

Virajlarda güvenle ilerleyen Jeep Compass, süratli kullanımlarda ise hala biraz ağırkanlı kalıyor.

Motordan gelen yüksek güç yola aktarmada gecikmeye uğruyor. Buna karşılık motorun şanzımanla uyumunun yüksek olması konfor konusunda aracın istenilen seviyeye ulaşmasını sağlıyor.

Jeep Compass

Gürültü konusunda iyileştirmelerin yapıldığı Compass’da sürüş esnasında karşılaşılan en büyük sorun kısa kasislerden geçerken aracın yeteri kadar yaylanmaması nedeniyle darbeyi iç mekanda hissetmeniz.

Özellikle arka koltukta oturanlar bu tümsek geçişlerini büyük jantların da etkisiyle bir hayli hissediyor ve konforları azalıyor. Öncüsünden farklı olarak rüzgar gürültüsünü iç mekana alma konusunda daha iyi bir yalıtım sunan Compass, sürücüden gelen istekleri de yola daha çabuk tepki veren direksiyonla aktarıyor.

Aracın farklı sürüş modlarının olması sayesinde hafif arazide veya farklı zeminlerde sorunsuz ilerlemesi ise Jeep markasının pek çok modelinde olduğu gibi en önemli başarısı.

5Teknik Özellik

 Jeep Compass Motor Özellikleri : 1.4

Motor Hacmi :1368 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 170 HP 5500 d/d

Maksimum Tork : 250Nm 2500 d/d

Jeep Compass Performans Özellikleri

0-100 km/s Hızlanma : 9.5 sn

Maksimum Hız : 200 km/s

Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Disk

Yakıt Türü : Benzin

Yakıt Tüketimi  

Şehir İçi : 8.7lt/100 km

Şehir Dışı :  5.9lt/100 km

Karma : 6.9lt/100 km

Test : 8.1 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 160 gr/km

Jeep Compass Boyutları  

Uzunluk : 4394 mm

Genişlik : 1819 mm

Yükseklik : 1644 mm

Dingil Mesafesi : 2636 mm

Bagaj Hacmi : 410 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 60 lt

Boş Ağırlık : 1615 kg

Lastik Boyutu : 225/55 R18

İkinci El Jeep Compass İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat TOSUN/2018

1 YORUM

  1. “Rakiplerinden hayli yüksek kalan fiyati” hangi arac compas in rakibi dacia duster mi sizce. Azıcık arabadan anliyorsaniz karşısına koyabileceğiniz rakipler q2 200 bin gla 205 bin x1 210 bin civarında fiyatlardan oluşuyor yanlış bilmiyorsam. Compass 185 bin ile hangisinden hayli yüksek. Siz rakip diye jeep markasının karşısına renault nissan hatta daha kötüsü dacia falan koyuyorsunuz sanirim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here