2020 Hyundai i20 Hibrit 1.0 T-GDI 48V 7 İleri DCT Detaylı İnceleme

0
6914
Hyundai i20 Hibrit

Yerli Üretim araçlardan biri olan ve Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda üretilen Yeni Hyundai i20 iddialı özelliklerinin yanına ona güç katacak hibrit seçeneğini de ekledi. Bu seçenekle dizeli tahtından edebilir mi?

Hyundai i20 Tasarım Özellikleri

Yeni Hyundai i20 tasarımın açısından önemli değişim geçiren modeller arasında yer alıyor. Özellikle yüz tasarımında yaşanan değişim onun bulunduğu sınıfın sınırlarından çıkmak istediğinin en önemli ispatlarından biri. Bu tip bir tasarımla kaliteli görünüm seviyesi oldukça artırılırken, küçük HB yerine kompakt HB tasarımlarına bile meydan okuyabilecek bir görünüme bürünmüş durumda. Dikkat çekici hatlar, keskin çizgilerle son derece iyi birleştirilmiş ve yüz tasarımında dikkatleri üzerine çekebilecek bir otomobil olmuş. Aynı durum profil hatlarında da devam ediyor. Akıcı çizgiler ve omuz çizgisiyle son derece iyi bir şekilde birleştirilen profil tasarımı da beğeni kazanma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Bu otomobil kendini gösterdiği ilk andan itibaren arka tasarım konusunda bazı eleştiriler aldı ve almaya da devam ediyor.

Yaşanan değişimin ardından yerini aldığı modelin arka tasarımının çok daha iyi olduğunu söyleyenler de var. Ancak burada benim fikrim ön ve arka tasarımın birbirine uyum içinde olduğu yönünde. Gözler onun arka tasarımına iyice alıştığında daha fazla beğeni kazanacaktır diye düşünüyorum.

İç Mekan Özellikleri

Ülkemizde üretilen araçların yaşam alanı görünümleri her yenilemeyle birlikte daha da iyileşiyor. Aynı durumda karşıma çıkan otomobillerden birisi de Yeni Hyundai i20 oldu. Yaşam alanı tasarımı yerine aldığı modele göre çok daha iyi görünüyor. Ancak benim dikkatimi çeken en önemli konulardan birisi onun tıpkı dış tasarımında olduğu gibi yaşam alanında da küçük HB yerine kompakt HB araçlara meydan okuması oldu. Aracın kapısını açıp yaşam alanına geçtiğiniz anda daha büyük bir aracın yaşam alanında olduğunuzu hemen fark ediyorsunuz.

Başarılı tasarım değişiklikleri ve yaşam alanındaki düzenlemelerle daha ferah ve daha kullanışlı bir yaşam alanı tasarımına sahip olmuş durumda. Orta konsolun üzerinde yer alan büyük ekranda sonradan takılmış gibi bir görüntü oluşturmak yerine kokpite başarılı bir şekilde monte edilmiş. Sunroof etkisiyle de yaşam alanının ferahlığı artırılmış durumda. Eşya gözlerinin sayısı ve kullanışlılığı da benim beğenimi kazandı. Bagaj küçük HB otomobiller sınıfında son derece rekabetçi ve geniş yükleme ağzı sayesinde rahat kullanılıyor. Yaşam alanına yapılabilecek en önemli eleştiri sert plastik malzemeler, eski tip görünen kumandalar ve yine eski tip görülen gösterge paneli olacaktır.

Motor Özellikleri

O ülkemizde üretilen hibrit araçlardan biri. Tüm dünyada dizel motorlu araçları tahtından indirmeye devam eden hibrit seçenekler ülkemizde de günden güne iddialı olmaya başladı. Kolay ulaşılabilir fiyatlara sahip olmaları ve bollaşan seçeneklerle özellikle 2021 yılında gördükleri ilginin iki katına çıkması yönünde beklentiler var. Yeni i20 1.0 T-GDI 48V 7 İleri DCT Style Plus seçeneğiyle test konuğum oldu. 998 cc hacminde turbo benzinli bir motor ve hafif hibrit seçeneği ile karşıma çıktı. 100 HP güç ve 172 Nm tork üreten bu versiyon iddialı tüketim özellikleriyle beğeni kazanacaktır.

7 ileri oranlı çift kavramalı bir şanzımanla kombine edilen hibrit motor ile yeni Hyundai i20 185 km/s son hıza ulaşırken, 0-100 km/s hızlanması için 11.4 saniyenin yeterli olduğu belirtiliyor. Yaptığım performans testlerinde bu sonuçlara ulaşabileceğini ispatladı. Elbette küçük hacimli bir ünite olduğu için çok yüksek bir performans beklentisi içinde olmamak gerekiyor. Açıklanan fabrika verilerine göre 100 km karma tüketim için 4.7 litre verisi sunuluyor. Ben özellikle kalabalık İstanbul trafiği ve nispeten açık İstanbul oto yollarında 6.8 litrelik tüketim sonucuna imza attım. Turbo benzinli ve başarılı bir otomatik şanzıman kombinasyonuyla benim için bu sonuç oldukça tatmin ediciydi. Fiyatında getirdiği avantajla dizel motoru çok rahat bir şekilde unutturur.

iç mekan

Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Yerli üretim Hyundai i20 en önemli değişimi bence burada yaşamış. Süspansiyon sisteminin çalışma karakteri Türkiye yollarına çok daha uygun bir hale gelmiş. Özellikle temiz asfalt üzerinde ilerlerken konfor oldukça yüksek. Bunun yanında yalıtım konusunda da önemli bir iş başarılmış. Yerini aldığı modele göre daha sessiz olan bir araç karşıma çıktı. Otoyol hızlarına çıkıldığında bile Yeni Hyundai i20 yaşam alanındakilerin kendilerini iyi hissedeceği sessizliği yakalıyor. Bu iki konuda yerini aldığı modele göre önemli bir değişim yaşamış ve çok iyi yapmış.

Süspansiyon sistemi ve aracın yönlendirme kabiliyeti sürüş güvenliği konusunda da bir sıkıntı yaşanmamasını sağlıyor. Yola sınıfının şartlarında sağlam basan araçlar arasında yer alıyor. Direksiyon sisteminin tepkilerinin biraz daha iyi olmasını ve direksiyon sisteminin birazcık daha sert bir karakterde çalışmasını beklerdim. Kötü mü, değil ama daha iyisi her zaman daha iyi olur. Direksiyon simidinin tasarımı konusunda da önemli eleştiriler aldı ama benim için ele tam oturuşu ve üzerindeki kumanda elemanlarının kolay kullanımı sayesinde testi geçti.

Hyundai i20 Hibrit

Güvenlik Özellikleri

Covid 19 nedeniyle Euro NCAP çarpışma testlerinde de önemli aksamalar yaşandı. Son bir aydır yeniden çarpışma testlerine başlayan Euro NCAP yeni Hyundai i20 çarpışma testini henüz yapmadı. Yüksek güvenlik donanımlarına sahip olan araç bir önceki çarpışma testinden 4 yıldız alarak ayrılmıştı. Yeni versiyonun bu sonucu en azından yüzdeler açısından ileriye taşıyacağını düşünüyorum.

Hyundai i20 Yorumları

Murat Tosun Yeni Hyundai i20 test sürüşünün ardından şunları söyledi: Türkiye’nin en çok satan otomobillerinden biri olmaya her zamankinden çok daha güçlü bir aday halini almış. Tasarımda özellikle yüzünde yapılan değişimler satış rakamlarının artması konusunda önemli bir rol oynayacaktır. Yine eskisine göre daha iyi olan yaşam alanı da buna önemli bir katkı sağlar. Dizel motor seçeneğine veda eden i20, bu değişimi hibrit motor seçeneğiyle rahat bir şekilde dolduracaktır.

Hyundai i20 Fiyat Özellikleri

Yerli Üretim Hyundai i20 her zaman olduğu gibi fiyat seçeneği açısından ülkemizin en kolay ulaşılabilir etiketlerine sahip olacak şekilde yenilendi. Elbette bu duruma günümüz fiyat şartlarına göre baktığımı da söylemek istiyorum. 166 bin TL başlangıç fiyatına sahip olan Yeni i20, en yüksek donanım ve özellikler kombinasyonuyla 280 bin TL’ye satılıyor. Test aracından satın almak isterseniz günümüz fiyatlarına göre son derece makul diyebileceğim 226 bin TL’lik etiket karşınıza çıkacak.

Hyundai i20 Fiyat

Hyundai i20 Teknik Özellikleri

Motor: 1.0 lt /Motor Hacmi: 998 cc / Silindir Adedi: 3 /Maksimum Güç: 100 HP / Maksimum Tork: 172 Nm

Hyundai i20 Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 11.4 sn / Maksimum Hız: 185 km/s

Hyundai i20 Frenleri

Ön: Disk /Arka: Disk

Hyundai i20 Yakıt Tüketimi Miktarı

Yakıt Türü: Benzin Şehir İçi: 5.6 lt/100 km/ Şehir Dışı: 4.2 lt/100 km /Karma: 4.7 lt/100 km / Test: 6.8 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu: 108 gr/km

Hyundai i20 Boyutlar

Uzunluk: 4040 mm /Genişlik: 1775 mm /Yükseklik: 1450 mm /Dingil Mesafesi: 2580 mm

Hyundai i20 Bagaj Kapasitesi

352 lt / Yakıt Depo Kapasitesi: 40 lt / Boş Ağırlık: 1190 kg Lastik Boyutu: 215/45 R17

İkinci El Hyundai i20 Fiyatları >>

İkinci El Otomobil Fiyatları >>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here