İlk çıktığından beri kullanıcıların da keyifli anlar yaşatan Ford S-Max bugünkü konuğumuz. C-Max’in büyük kardeşi olan bu araç donanımları ve kullanımıyla kendisinden söz ettirmeyi başarmış gibi gözüküyor.

Konfor, İşlevsellik ve donanım

Ford S- max

  • CD ile M segmenti arasında yepyeni bir sınıf yaratan S-MAX, Ford’da ve sınıfında yeni bir çok özelliğin biraraya geldiği bir araç hüviyetinde.
  • İlk bakışta C-MAX‘i anımsatan tasarım özellikleri dikkatlice bakıldığında farkını ortaya koyuyor. S-MAX, araçlarında modern stil, şık duruş ve fonksiyonellik arayan 30-45 yaş arası, çocuklu ailelere sesleniyor.
  • Otomobilin işçilik kalitesi lüks sınıfla karşılaştırılacak kadar iddialı. Malzeme kalitesiyse ancak idare eder kalitede. Özellikle müzik sistemi S-MAX‘a yakışmamış.
  • Kokpitte kullanımı sorunlu bir öğe bulmak zor. Orta konsoldaki kumandaların kullanımı pratik. Ergonomi sorunu gözlenmiyor.
  • Müzik sisteminin direksiyon üzerinden kontrol edilebiliyor olması güvenlik açısından olumlu.

Güvenlik

Ford S- max

Çarpışma testlerinden beş yıldızla ayrılmayı başaran Ford S-Max önden ve yandan çarpışmada tam puan aldı. Emniyet kemeri uyarısı sayesinde fazladan iki puan kazanan S-Max toplam 36 puan ile beş yıldız almaya hak kazandı. Çarpışma sırasında A sütunlarının 10 mm hareket ettiği görülürken, buna rağmen yaşam hücresi sağlamlığını korudu ve direksiyon ile temas yaşanmadı. Diz hava yastığı sayesinde dizlerin ön konsolla teması başarıyla engellendi.

 

Sürüş İzlenim


Daha önce belirttiğimiz gibi Ford kurmayları S-MAX ile Avrupalı tüketiciyle adeta yeniden tanışıyor. Bu otomobile benzer özellikleri barındıran Ford logolu yeni SUV modelleriyle çok yakında tanışacağız. Renault’un Espace ile açtığı bu kulvara yepyeni bir soluk getirecek kullanım özellikleri barındıran S-MAX, heybetli karoserine rağmen kolay kullanım olanakları sunmasıyla takdir topluyor. Otomobilin direksiyonuna geçtiğiniz anda sanki uzun süredir bu otomobili kullanıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Oturma pozisyonu, kontrol butonlarının yerleşimi kesinlikle başarılı.
Aracın iç mekanında ise değişik koltuk katlama sistemi dikkat çekiyor. İlave bagaj alanı yaratmak için ikinci ve üçüncü koltuk sırasının sökülmesini önleyen tam katlama sistemi sayesinde, koltuklar düz bir zemin oluşturacak şekilde tek tek katlanabiliyor.

Kullanım Hacmi

Ford S -max

S-MAX’te üçüncü koltuk sırası sayesinde araç 5+2 oturma düzeninde kullanılıyor. S-MAX’in üçüncü koltuk sırası boyu 180 santimetre uzunlukta yolcuları dahi rahat ettirebilecek şekilde tasarlanmış. S-MAX, 7 koltuk dik konumda iken dahi, 285 litrelik bir bagaj sunuyor. Üçüncü sıra koltuklar katlandığında ise bagaj hacmi 854 litreye yükseliyor. Maksimum bagaj 2 bin litrelik bagaj kapasitesi sunabilen S-MAX 2 metre uzunluğundaki eşyaları rahatlıkla taşıyabiliyor. S-MAX 26 farklı eşya saklama gözüyle yolcularına birçok kolaylık sağlıyor. Araç içerisindeki bu gözler 90 litrelik ek bir bagaj oluşturuyor.

ESP ve TCS’nin birlikte kullanıldığı otomobilin sürüş karakteri gayet başarılı. Yüksek hızlarda otomobil izini korumayı biliyor. Bunun yanı sıra viraj içinde esneme sorunu neredeyse yok gibi. Bir otomobil gibi viraj içerisinde kararlı dönüş kabiliyeti sunuyor. Ford’un başarılı yol tutuş kabiliyeti S-MAX’da taşınmış.

Test ettiğimiz S-MAX’in kaputunun altında 2.0 litrelik common-rail teknolojili dizel motor görev yapıyordu. 4000 d/d’de 140 HP güç, 1750 d/d’den itibaren 320 Nm tork üreten motor 1.7 tonluk bu otomobili rahatlıkla sırtlıyor. Yüksek ağırlığa rağmen S-MAX’in etkileyici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Altı ileri şanzıman, mantıklı vites aralıklarıyla ara hızlanmalarda dahi başarılı değerler sunuyor. Otomobilin yakıt tüketimiyse kullanım performansına göre farklılık gösteriyor. Biz ortamla 8.5 litrelik yol bilgisayarı ortalama tüketim değerleri elde ettik. S-MAX’in fren sistemi gerek dozlaması, gerekse duruş mesafesiyle güven veriyor.

               

   

Genel Değerlendirme
İşçilik  8  Oldukça iddialı
Görüş  6  Park sensörü C direğinin ilacı
Performans  7  Tatmin edici
Tüketim  7  Çok cimri değil
Konfor  9  Beklentilerin ötesinde
Frenler  8  Etkileyici
Yalıtım  8  Sessiz
Donanım  9  Eksiği yok fazlası var
Fiyat  9 887.800 TL
Sonuç  7.9 S-MAX, Ford’un Avrupa pazarlarına yönelik beklentilerinin değiştiğini kanıtlayan bir otomobil. Güçlü tasarımı, çok amaçlı kullanım opsiyonları ve sürüş keyfiyle farkını ortaya koyuyor. Dahası heybetli görünümüyle SUV pazarına odaklanan müşterileri bile kendisine çekebilir.
İkinciel  –

Teknik Özellik

Ford S-max

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here