Ford Focus 2015 Sürüş Deneyimi | Bu Motorla İşi Zor

1
9958

Ford Focus Tasarım

 Aslında makyaj operasyonu öncesi Ford Focus ‘un yaşlı göründüğünü söylemek oldukça zor. Halen yollarda bolca gördüğümüz bu otomobil, göreceli olarak orantısız detaylara sahipti ve Ford tasarım ekibi, göze hoş görünmeyen ya da genele hitap etmeyen bölümleri “törpüledi” diyebiliriz. Sevimli görünümün yerini tamamen zıt olan agresif bir burun yapısı aldı. Burada; tampon, kaput, farlar ve radyatör ızgarası baştan aşağı değiştirilerek gerçekten dinamik bir görünüm yakalandı. Profilden bakıldığındaysa en büyük değişim, arkadan taşıp neredeyse arka kapı çizgisine kadar ulaşacak kadar aceleci görünen stop grubunda oldu. Makyajlı Focus’u arkadan gördüğünüzde kendinizden şüphe etmeyin; hayır!  Gerçekten de stop grubu küçültüldü ve yandaki garip uzantılar da kısaltıldı. Bu arada tabii ki arka tampon ve bagaj kapağı da tüm bu değişimlerden nasibini aldı. Şu an kesinlikle şık bir kompakt hatchback ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. 

Ford Focus İç Mekan

 Makyaj öncesi Ford Focus‘a sahip olan kullanıcılar, büyük ihtimalle yeni kokpite imreneceklerdir. Focus’un düğme bolluğu konusunda çığır açan orta konsolu gitti ve yerine kocaman, yüksek çözünürlüklü dokunmatik bir renkli ekran geldi. Tabii bu 8 inçlik ekrana sahip olmak için Titanium donanım seçeneğini almanı gerektiğini söyleyelim. Trend X ve Style donanımlarında geleneksel bir müzik sistemiyle yetinmek zorunda kalmanız gerekiyor. Bu ekran, ana sayfada dört bölgeye ayrılmış şekilde duruyor ve buradan aynı anda navigasyon, müzik sistemi, telefon ve iklimlendirme sayfalarına ulaşılabiliyor. Dokunmatik ekranın tepki süresi iyi, hızlı çalışıyor ve çözünürlüğü de yeterince yüksek, geri vitesteyken bu ekran, geri görüş kamerası görevi de görüyor. Ekranın altındaki düğmeler de dolma parmaklı olmadığınız sürece fazlasıyla büyük ve kullanımı kolay. Sony müzik sisteminin tıpkı ikinci nesil Focus’ta olduğu gibi oldukça güçlü ve kaliteli olduğunu not edelim.

FOCUS

İklimlendirme kumandalarının kullanımı da basit. Vites konsolunun sol tarafında da otomatik park sistemi ve park sensörünün tuşları bulunuyor. Hemen arkasındaki sürgülü göz ise kullanışlı. Focus’un kokpitinin üst bölümünde kullanılan malzeme kalitesi yüksek, aşağılara inince makul bir seviyede kalsa da özellikle arka kapı içlerinde kullanılan plastiğin kalitesi hayal kırıklığı uğratıyor. Ön bölümde “şişman” kokpit sebebiyle yaşam alanı olduğundan dar gibi algılansa da sınıf standartlarında. Arka bölümde diz mesafesi iyi, baş mesafesiyse uzun boyluların canını sıkabilir. 316 litrelik bagaj hacmi, tam boy stepne sebebiyle pek kullanışlı değil ve ancak 3 kişinin eşyalarını alabilir.

FOCUS

Motor ve Mekanik

 Ford’un 1,6 litrelik Duratec motoru, ilk kez 2008 yılında Ford Mondeo‘da karşımıza çıkmıştı. Atmosferik, benzinli motor, 6000 d/d’de 125 HP güç, 4000 d/d’de 159 Nm tork üretiyor. Verilerden de anlaşılacağı gibi motor için, 90’lı yıllarda olsaydık oldukça başarılı değerlere sahip diyebilirdik. Fakat bu haliyle günün şartlarından geri kalıyor. Alt devirlerde oldukça cansız olan motor, orta devirlerde vasat bir performans gösterirken, ancak üst devirlerde kendine geliyor ve bu da yüksek tüketim ve bolca ses anlamına geliyor. Sollamalarda da eğer dik bir yokuşla karşı karşıya kalınırsa 2 vites birden düşürmek gerekiyor. Motor, yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu en çok da ara hızlanmalarda gösteriyor. Neyse ki 5 ileri manuel şanzımanın geçişleri kemikli ve net, debriyaj pedalıysa oldukça yumuşak tutulmuş. Ortalama olarak elde ettiğimiz 9,2 litre/100 km’lik yakıt tüketim değeri de alınan performansa göre yüksek.  

FOCUS

Güvenlik

 İlk yollarla buluştuğu dönemde Euro NCAP testlerine katılan üçüncü nesil Ford Focus, 5 üzerinden 5 yıldızla başarılı bulunmuştu. Sürücü ve yolcu korumasında 100 üzerinden 92 alan otomobil, önden ve yandan çarpmalarda iyi bir performans göstermiş. 2011 yılında otomobil, şehir içi acil fren sistemi, yorgunluk tespit sistemi, acil durum araması, şerit takip sistemi  ve önden çarpışma ikazı donanımlarıyla Euro NCAP’ten Advanced Ödülü’ne layık görülmüş.

FOCUS

Konfor & Yol Tutuş

 Ford Focus’un ilk neslinden bu yana yol tutuş konusunda haklı bir üne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ekstrem şartlar dışında Focus, gerçekten de yola raya oturmuşçasına tutunuyor ve güvenli hissettiriyor. Fakat yol tutuştan alınan, konfordan verilmiş; özellikle bol çukurlu yollarda bolca “zıplayan” Focus’un süspansiyon sistemi de sesli çalışıyor. Direksiyon sistemi referans olabilecek kadar iyi hissettiriyor. Makyaj öncesinde düz konumda aşırı direktlik nedeniyle sinirli tepkiler veren direksiyon sistemi, artık biraz daha sakin davranıyor. Yine yeterince direkt çalışan sistem, zemin ve tekerleklerin yola tutunması hakkında bilgi vermek adına gerçekten iyi iş çıkarıyor ve büyük keyif veriyor. Focus’un ilk neslinden bu yana devam eden yalıtım sıkıntısı, aslında üçüncü nesilde de devam ediyor. Rüzgar ve motor sesi iyi bir şekilde filtrelense de, tekerleklerin yuvarlanma sesi, bazı Alman rakiplerine göre fazla. İç mekandaki bazı tıkırtı sesleri de işçilik konusunda halen alınması gereken bir yol olduğunu gösteriyor.

Ford Focus Teknik Özellikleri

Teknik Özellikler
Motor: 1.6 Duratec
Motor Hacmi: 1596 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 125 HP 6000 d/d
Maksimum Tork: 159 Nm 4000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 11,0 s
Maksimum Hız: 192 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Benzinli
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 8,4 lt
Şehir Dışı: 4,7 lt
Karma: 6,0 lt
Test: 9,2 lt
CO2 Emisyonu 139 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4360 mm
Genişlik: 1857 mm
Yükseklik: 1469 mm
Dingil Mesafesi: 2648 mm
Bagaj Hacmi: 316 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
Boş Ağırlık: 1269 kg
Lastik Boyutu: 205/55 R 16

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here