Fiat Sedici 1.6 2007 Model İnceleme

2
6438

Kırsaldan Kente, Kentten Kırsala; Fiat Sedici!

Genelde büyük ebatlı olan bu araçlar aslında şehir içinde pratik olmaktan oldukça uzaktalar. Fiat Sedici ise  sahip olduğu makul boyutlarla şehir içinde kullanışlı sayılabilecek bir araç.

fiat sedici

Japon Kanı Taşıyan İtalyan Sedici

Suzuki ve Fiat işbirliğiyle ortaya çıkan Sedici’nin, Suzuki amblemli SX4 adlı bir ikizi bulunuyor. Swift’in uzatılmış platformu kullanılarak üretilen bu otomobiller Suzuki’nin Macaristan’daki tesislerinde bantlardan iniyor. Italdesign tarafından tasarlanmış Sedici, çıkıntılı ön tamponu, yüksek yapısı ve çamurluklardan dışarı taşan plastik dodikleriyle  maceracı kimliğini biraz dışa vursa da ilk bakışta aşk yaşanmayacağı çok açık.

 

Sedici’nin iç mekanına geçildiğinde Swift’i hatırlatan bir tasarımla karşılaşılıyor. Bu tasarım bazılarına çekici gelmiyor olsa da, sade kokpitteki kumandalar son derece rahat kullanımlı ve anlaşılır. Konsolun işçilik seviyesinde belirgin sorun bulunmazken, sol kapı içi kaplamasının yerine tam oturtulmamış olması dikkatli gözlerden kaçmıyor. Arka koltuklarında diz ve baş mesafesiyle ilgili sorun bulunmayan otomobilin sürücü koltuğunda yükseklik ayarına yer verilmemiş olması bu fiyattaki bir otomobil için eksi puan olarak kayda geçiyor.

Fiat Sedici ‘nin Devirli Motoru!

Sedici’de görev yapan 1586 cc’lik, 16 supaplı motor, 5600 d/d’de 107 HP güç ve  4000 d/d’de 145 Nm tork üretiyor. Sedici’yi fabrika verilerine göre 10.8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıkarkan motor, maksimum 170 km/s’lik hız sağlıyor. Maksimum tork benzer hacimdeki motorlara göre biraz düşük olsa da bu durum fazla hissedilmiyor. Devir çevirmeye istekli motor özellikle ilk üç viteste son derece tatminkar ivmelenme sağlıyor.

 

Tatlı-sert süspansiyon sistemine sahip Sedici yüksek ağırlık merkezine sahip olmasına rağmen virajlarda tedirginlik yaratmıyor. Bu arada yüksek hızlarda geniş yan yüzeyler nedeniyle, yanal rüzgarlardan biraz etkilendiğini eklememiz gerek.

 

Şehir içinde genel olarak kolay kullanılan otomobilin yeniş ve yatık A sütunu zaman zaman çapraz görüşü kısıtlıyor. Bunun dışında gaz pedalı da yumuşak olduğundan bazı sürücüler gaz verirken ayar tutturmakta zorlanabilir.

sedici iç tasarım

Fiat Sedici ve Arazi Kabiliyeti

Sedici’nin çok diskli merkezi diferansiyele sahip 4×4 sistemi elektronik kontrollü. Bu sistem sürücüye 2WD, Auto ve Lock olmak üzere üç kullanım seçeneği sunuyor. 2WD konumunda sürekli önden çekişli olan Sedici bu sayede gereksiz yere yakıt tüketmemiş oluyor. Auto konumundaysa normalde önden çekişli olan sistem, ön tekerleklerde patinaj başlaması durumunda gücü arkaya gönderiyor. Lock modundaysa ön ve arka akslar arasındaki güç dağılımı yüzde 50-50 olarak yapılıyor. Lock modu 60 km/s’ye kadar devrede kalıyor.

 

Taban yüksekliği 19 cm olan Sedici’nin yaklaşma açısı 20.3 derece, karın açısı 18.1 derece, uzaklaşma açısıysa 31.1 derece. Bu değerler hafif arazi ve patika tipi yollarda kullanım için son derece yeterli.

 

Genel Değerlendirme
İşçilik  6  Sol kapı içindeki kaplama yerine iyi oturtulmamış.
Görüş  6  Eğimli A sütunu çapraz görüşü biraz kısıtlıyor.
Performans  7  Devirli motor tatminkar performans sağlıyor.
Tüketim  6  Ortalama bir değer
Konfor  6  Tatlı-sert süspansiyon ortalama konfor sunuyor
Frenler  6  Durma mesafesi kısa olmasa da güvenli sayılır
Yalıtım  6  Hafif yol ve rüzgar sesi duyuluyor
Donanım 4  Bu fiyatta arka camlar manuel, direksiyon yükseklik ayarı yok
Fiyat  4  Biraz yüksek
Sonuç  5.7 Sedici, konsept olarak başarılı bir araç. Yani hem iç mekanı yeterince geniş, hem şehir içinde rahat kullanılıyor, hem de 4×4. Motor özellikleri de tatminkar. Fakat bazı donanım eksikleri (arka camlar manuel, yükseklik ayarı olmayan sürücü koltuğu) ve fiyatı bu aracın cazibesini azaltıyor.
İkinci el

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
 ABS, EBD, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan hava yastıkları, manuel klima, elektrikli ön camlar, elektrikli yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, yükseklik ayarlı direksiyon simidi, yol bilgisayarı, ön sis farları, radyo-CD-MP3 çalar.
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor:

Sıralı 4 silindirli

Hızlanma
Motor Hacmi:   1586cc 0-50 km/s :  3.3 sn
0-100 km/s :  10.8 sn
Motor Gücü:  107 HP – 5600 d/d 0-120 km/s :  15.4 sn
Fren mesafesi
Max. Tork:  

145 Nm – 4000 d/d

100-0 km/s:  40 m
Frenler:  Hava kanallı disk/kampana
Bagaj: 270/670 lt Ara hızlanma / Tüketim
Boyutlar: 4115/1755/1620 mm 60-100 km/s : (4. viteste)  10.8 sn
Ağırlık:  1250 kg 80-120 km/s : (5. viteste)   18.2 sn
Lastikler:  205/60 R16 Test tüketimi:  9.1 lt/100 km
0-100 km/s: 10.8 sn Menzil:  549 km
Maksimum hız: 170 km/s
Depo kapasitesi: 50 lt

Yazar: Tarık Akagün

İkinci el satılık Fiat Sedici ilanları

Fiat Panda 4X4; Maceraperest Panda

2 YORUMLAR

  1. Yıllar önce almış kullanmıştım şimdi yine 2008 aynı 4×4 dü aldım 35.000 TL bu özellikte ve performansta alınabilecek en iyisi diyorum.Temiz olanı bulabiliyorsanız kullanmaktan zevk alacağınızdan eminim.

  2. Ben 2007 tam otomotiyik aracını kullanıyorum bu kadar iyi beklemiyordum isteklerimin ötesi bi araç Allah herkese en iyisini nasip etsin

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here