Citroen C5 ‘in Zarafeti Dizelin Ekonomisi ile Birleşti

Orta segment bir başarılı modelin yıllardır eksikliğini hisseden Citroen, C5 ile kaderini değiştirmeyi hedefliyor. Avrupa’da 2000 yılında tanıtılmasına karşın Türkiye yollarına ancak geçtiğimiz yıl çıkabilen C5, en iddialı modeli olarak nitelendirebileceğimiz dizel versiyon ile karşımızda. 2.0 litre 110 HP gücündeki HDi dizelin yanı sıra Citroen C5 yelpazesi içinde 2.0 litre 136 HP ve 3.0 litre 210 HP benzinli motor seçenekleri de bulunuyor.

citroen c5

Citroen’in Geleceğine Işık Tutuyor

C5 Citroen’in yeni geliştirdiği bir platform üzerine inşa edilmiş. Bu platformun markanın gelecek nesil modellerine de yön vermesi bekleniyor. 4618 mm uzunluğa sahip olan C5 segmentindeki rakipleri VW Passat (4705 mm) ve Ford Mondeo’dan (4730 mm) kısa, Opel Vectra’dan (4595 mm) uzun. 2750 mm’lik aks mesafesiyle ise oldukça geniş bir iç mekan sunuyor.

Tasarım olarak Citroen’in Picasso modeli ile başlattığı akımı devam ettiren otomobilde bu anlayış özellikle burun kısmında kendini hissettiriyor. Citroen ailesinin son üyesi C3’ün tersine daha köşeli bir tasarıma sahip ön tasarımda büyük farlar dikkat çekiyor. Ayrıca radyatör ızgarasının üzerindeki devasal Citroen logosu da etkileyici. Yan bölüm incelendiğindeyse aracın yüksek yapısı hemen fark ediliyor. Böylelikle iç mekanda ferah bir yapıya kavuşulmuş. C5’in arka tasarımı ise sade fakat özgün hatlardan oluşuyor. Büyük stop lambaları güvenlik açısından avantaj sağlıyor.

c5 2003

Citroen & Peugeot Melezi İç Mekan

Otomobilin iç mekanına adım atıldığı anda yüksek malzeme kalitesi göze çarpıyor.

Kullanılan pek çok parçanın tanıdık olmasıysa şaşırtıcı değil. Citroen ve Peugeot’un oluşturduğu PSA grubunun pek çok modelinde kullanılan ekipmanlar C5’e adapte edilmiş. Örneğin sinyal kolları ve müzik sistemini direksiyon üzerinden kontrol etmeyi sağlayan kollar Peugeot 307 modelinden alınmış.

C5’in orta konsolunun en üstüne otomobille ilgili tüm bilgilere ulaşılabilen dijital ekran yerleştirilmiş. Onun altında ise dörtlü flaşör düğmesi ve havalandırma ızgaraları yer alıyor. Daha alta ise müzik sistemi ve dijital klima kontrolleri bulunuyor. Çakmak ve küllük ise en alta konumlandırılmış. Mercedes modellerini andıran otomatik vitesin hemen arkasında Hydractive süspansiyon sisteminin butonları yer alıyor. Gösterge tablosunun ortasında büyük hız göstergesi yer alırken motor devri ve yağ hararet göstergeleri, sağda iç içe geçmiş iki daire içine yerleştirilmiş. Gösterge tablosunun solundaki dairelerdeyse yakıt ve motor hararet göstergeleri ile birlikte otomatik vitesin konum göstergesi bulunuyor. C5 geniş iç mekanının tersine 456 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Arka koltukların yatırılmasıyla bu hacmi 882 litreye kadar genişletmek mümkün.

c5 2003 citroen

Citroen C5 Ekonomi Arayanların Seçimi Olabilir

C5 2.0 HDi’ın motor kaputunun altında PSA grubunun geliştirdiği 1997 cc hacminde bir motor görev yapıyor. Common-rail teknolojisine sahip olan modern dizel motor 4000 d/d’de 109 HP güç, 1750d/d’de 250 Nm tork üretiyor. Alt devirlerden itibaren turbo desteği sayesinde kolay devirlenen motor test otomobilimizi 0’dan 100 km/s hıza 13.3 saniyede ulaştırdı. Motorun ürettiği güç tiptronik özelliği bulunana modern bir şanzıman yardımı ile tekerleklere aktarılıyor. Ayağın gazdan çekildiği anda vites büyütmemesi ve frenajda vites ufaltması ile taktir toplayan şanzıman otomatik konumda vites değiştirmekte bazı durumlarda geç kalabiliyor. Ancak manuel kullanımda böyle bir problem olmadığını gördük. C5 ara hızlanma testlerinde , 60-100 km/s hızlanmasını 8.1 sn, 90-120 km/s hızlanmasını da 9.0 sn’de gerçekleştirdi. Testimiz süresince 100 km’de ortalama 7 litre motorin tüketen C5, 68 litrelik deposu ile 971 km’lik menzile sahip.

interior c5

Konforun Ulaştığı Son Nokta: ‘Hydractive’

C5 özellikle Hydractive süspansiyon sistemi sayesinde maksimum konfor arayan orta segment tüketicisi için ideal bir tercih. Ayrıca sunduğu ekonomiklikte gözden kaçırılmamalı. Üçüncü nesil Hydractive süspansiyon sistemi kokpit içerisinde bir düğme yardımı ile ayarlanabiliyor. Sport düğmesi sayesinde süspansiyonları sertleştirmek mümkün. Bu sayede yüksek bir yol tutuş karakteri gösteren C5 çok zorlandığında önden kayıyor. Ayrıca dar virajlarda arkadan kayma eğiliminde olduğu da gözlendi. Otomobilin iç mekanı genelde segmentinin seviyesinde kalite sunarken küçük detaylarda görülen kalite problemi moral bozucu.

C5’in fren sistemi testimiz süresince ortalama bir performans gösterdi. 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende otomobili 41 metrede güvenle durdurabildik. Bu mesafe güvenlik sınırları içerisinde olsa da rakiplerinin gerisinde.

Genel Değerlendirme

Konfor Hydractive süspansiyon sistemi çok başarılı.
İç mekan Önde ve arkada diz mesafesi yeterli.
Görüş Geri görüş biraz problemli
İşçilik Genelde başarılı.
Yol tutuş Kokpitten ayarlanabilen süspansiyon sistemi sayesinde yol tutuş başarılı.
Performans Yeterli.
Frenler Duruş mesafesi sınırda.
Kabin gürültüsü Segmentine göre makul.
Donanım Zengin.
Tüketim Düşük.
Fiyat Normal
Genel C5 özellikle Hydractive süspansiyon sistemi sayesinde maksimum konfor arayan orta segment tüketicisi için ideal bir tercih.

 

STANDART DONANIM

Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, ABS, EBD, fren destek sistemi, ESP, elektronik klima, polen filtresi, Hydractive süspansiyon sistemi, aktif gergili ön emniyet kemerleri, hiza duyarlı, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, yağmur sensörü, hız sabitleme sistemi, uzaktan kumandalı merkezi kilit, immobilizer, elektrik kumandalı ön ve arka camlar, sis farları, elektrik kumandalı, ısıtmalı ve katlanabilir aynalar, ani frende devreye giren dörtlü flaşörler, arka cam perdesi, sesli hız limiti uyarı sistemi, direksiyondan kumandalı, hıza duyarlı ve CD çalarlı müzik sistemi, telefon kiti ön hazırlığı, elektrik kumandalı, yükseklik ayarlı sürücü ve yolcu koltuğu, asimetrik katlanabilen arka koltuklar, ön/arka kol dayanağı, ön koltuk altında çekmeceler, gece sürüşü aydınlatması (Siyah Panel), kadife koltuk döşemesi

Yazar: Tulu DARICAN

İkinci el satılık Citroen C5 ilanları

Geçmişten Günümüze En İlginç Citroen’ler!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here