Chrysler Crossfire Otomobil İncelemesi

0
3933
Chrysler Crossfire

Kan basıncınız yükselebilir!

Chrysler’in 2002 yılında düzenlenen Detroit Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkardığı Chrysler Crossfire modeli Alman menşeli Karmann tasarım şirketinin katkısıyla yaratıldı. Geçtiğimiz yıl cabrio versiyonu da tanıtılan otomobilde Mercedes’ten alınan 3.2 litre hacmindeki 215 HP’lik motor görev yapıyor. Otomobilde altı ileri manuel vites veya 5 ileri otomatik vites tercih edilebiliyor.

SLK katkılı…
Crossfire’ın dış tasarımı fazla ipucu vermemesine rağmen Mercedes SLK’dan önemli izler taşıyor. Eski nesil SLK platformu üzerine yaratılan otomobilde Mercedes ile ortak kullanılan parça miktarı yüzde 60’ıbuluyor. Crossfire’ın 2400 mm’lik aks mesafesi eski SLK’yla aynı. Otomobilin platformu eski olmasına rağmen görünümü yaşlı değil. Büyük farların kullanıldığı ön bölümde klasik Chrysler radyatör ızgarasını görmek mümkün. Profilden bakıldığında gerili yaydan fırlamaya hazırlanan bir oku andırıyor. Bu izlenimi hiç kuşkusuz uzun motor kaputu ve kısa arka bölüm yaratıyor. Arka tasarım en az ön bölüm kadar çekici. Köşeli formlu arka stoplar çıkıntılı çamurluklara kadar uzanıyor. Küçük bagaj kapağı arka camla bütünleşik olarak açılıyor. Crossfire’ın ismi gövde tasarımının önden incelendiğinde oluşturduğu ‘X’ şeklinden geliyor.

Mercedes kalitesinde
Crossfire’ın iç mekanı daha önce testini gerçekleştirmiş olduğumuz Chrysler modellerinden farklı. Amerikan tarzı yerine Avrupalı tasarım anlayışının hakim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mercedes desteğiyle geliştirilmiş olması Crossfire’ın iç mekan görünümünü modernleştirmiş. Ayrıca malzeme kalitesi de yükselmiş. Orta konsol tamamen metalik görünümlü plastikle kaplanmış. Bu bölümün en üstüne havalandırma ızgaraları konumlandırılırken, klima kumandaları daha altta bulunuyor. Müzik sistemiyse ortada bulunuyor. Alttaysa sırasıyla kontrol butonları, küllük ve çakmak konumlandırılmış. Otomobilin gösterge tablosu biri büyük ikisi küçük olmak üzere üç daireden oluşuyor. Ortaya konumlandırılan büyük daire hız göstergesi olarak tayin edilirken, devir göstergesi onun sağında kalıyor. Soldaki göstergedense yakıt ve hararet bilgilerine ulaşmak mümkün. Otomobilin 215 litrelik bagaj hacmi coupe forma sahip bir otomobil için yeterli. Ayrıca kokpitten bagaj erişim bulunduğundan, çanta ya da ceket gibi eşyaları koymak için bagaj kapağını açmak gerekmiyor.

Chrysler Crossfire

Chrysler Crossfire Bir

Adrenalin Makinesi

Crossfire’ın şasesi gibi kalbinde de Mercedes imzası bulunuyor. Mercedes ailesinin pek çok üyesinde de kullanılan 3.2 litre hacmindeki motor Chrysler mühendisleri tarafından yeniden yorumlanmış. Silindir başına çift buji teknolojisi eklenen motor 5700 d/d’de 215 HP güç,3000 d/d’de 310 Nm tork üretiyor. Gerçek bir Amerikan otomobili gibi homurtulu bir sesle devirlenen V6 motor, otomobili 0’dan 100km/s hıza 7.3 saniyede ulaştırıyor. Otomobilin son hızıysa 235 km/s.Alt devirlerden itibaren otomobile atak bir karakter katan motor drive by wire teknolojisine sahip. Yani gaz pedalından gelen emirler mekanik yol yerine elektriksel sinyallerle iletiliyor. Crossfire’ın Mercedes’ten aldığı otomatik şanzıman motorla uyumlu çalışıyor. Ani hızlanma isteklerinde hızlı vites düşüren şanzıman performansı törpülemiyor. Testimiz süresince 100 km’de 11 litre kurşunsuz benzin tüketen Crossfire, 60 litrelik deposuyla 545 km’lik menzil sunuyor.

Gözler onun üzerinde
Chrysler Crossfire gerek tasarımı gerekse güçlü motor ünitesiyle oldukça çekici bir otomobil. Sadece yayaları değil direksiyon başındaki meraklı gözleri bile kendine çekiyor. Hatta otomobilin hangi markaya ait olduğunu öğrenmek için birkaç kez dönüp bakanlar bile olabiliyor. Otomobilin yere yakın konumlandırılan koltuğu ve hassas direksiyonu, sürücüsünde bir karting otomobili kullanıyormuş hissi uyandırıyor. Torku yüksek motor ESP sisteminin devre dışına alındığı anda kontrolden çıkıyor. 100 km/s hızın üzerinde açılan arka spoyler yüksek hızlarda otomobilin stabilitesini artırıyor. Otomobilin ön bölümünde görüş problemi yok. Ancak aynı şeyi arka bölüm için söylemek güç. Kalın C sütunu ve ufak arka cam park manevralarını güçleştiriyor. BU araca mutlaka park sensörü eklenmeli… ABS sistemine sahip olan fren sistemi güven veriyor. 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende elde edilen 37 metrelik duruş mesafesi bunu kanıtlıyor. Chrysler Crossfire 3.2’nin anahtar teslim satış fiyatı 68.002 Euro.

Chrysler Crossfire Genel Değerlendirme

İçmekan Modern ve kullanışlı
Görüş Geri görüş problemli var
İşçilik Mercedes seviyesini yakalıyor
Performans Dizginlemek zor
Tüketim Performansına göre makul
Yoltutuş ESP sistemi yoldan çıkmasını engelliyor
Frenler Duruş mesafesi kısa
Süspansiyon Darbe emiş performansı yeterli
Yalıtım Motor homurtusu duyuluyor
Donanım Sınıfının standartlarını karşılıyor
Fiyat Rakipleriyle benzer fiyatta
Sonuç Dikkat çeken bir tasarım sunan Crossfire güçlü motoruyla beğenimizi kazandı. 1.90 metreden uzun sürücüler iç mekanda zorluk çekebilir. Geri görüş problemi hariç hiçbir dezavantajı bulunmuyor.

Tulu DARICAN 30/07/2004

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM

Sürücü, yolcu ve yan hava yastıkları, ABS Plus, ESP, çekiş kontrol sistemi, lastik basınç monitörü, otomatik klima, elektrik kumandalı koltuklar, deri döşeme, deri kaplı direksiyon simidi, gecikmeli far kapama sistemi, infinity müzik sistemi, 2 subwoofer, elektrik kumandalı camlar, elektrik kumandalı ve ısıtmalı dış aynalar, hiza duyarlı arka spoyler, ISOFIX çocuk koltuğu sabitleyici, uzaktan kumandalı merkezi kilit, immobilizer ve alarm
FABRİKAVERİLERİ TESTVERİLERİ
Motor: Önde uzunlamasına yerleştirilmişV6 motor Hızlanma
Motor Hacmi: 3199 cc 0-50km/s : 2.9 sn
Çap/ Strok: 0-100 km/s : 7.3 sn
Motor Gücü: 5700 d/d’de 215 HP 0-130km/s : 11.7sn
Hız
Max.  Tork: 3000 d/d’de 310 Nm Max. hız : 235 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada disk
Bagaj: 215 lt İçgürültü
Boyutlar: 4059/1766/1305 mm Rölanti 39 dB(A)
Ağırlık: 1399 kg 100 km/s : 65 dB(A)
Lastikler: 225/40 ZR18 ve 225/35 ZR19 100 – 0 km/s 37 m
Test tüketimi: 11 lt/100 km
Depo kapasitesi: 60 lt
Menzil: 545 km

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here