Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

3
9143

İlk kez 2005 yılında Avrupa ve Türkiye’de satışa sunulan Alfa Romeo 159 1998 yılında 155 modelinin yerine üretilen ve 156’nın yerini aldı.

Bir İtalyan klasiği

– İtalyan üreticinin kompakt sınıftaki temsilcisi ülkemize 1.9 litre160 HP’lik JTS ve 3.2 litre 260 HP’lik V6 JTS 4×4 olmak üzere iki benzinli, 1.9 litre 150 HP’lik JTD olmak üzere bir de dizel olmak üzere toplam üç farklı motor seçeneğiyle satılıyor.
– Alfa 159’un Progression ve Distinctive olmak üzere iki farklı donanım paketi bulunuyor.

Konfor, işlevsellik ve donanım

‘ Alfa 159 selefine göre büyüyen boyutlarıyla arkada daha geniş diz mesafesi sunuyor.
‘ Direksiyonun tepkisi başarılı ve araca kolayca hakim olabiliyorsunuz.
‘ Ani kalkışlarda çok seri bir araç olan Alfa Romeo 159 da acemi sürücülerin dikkatli olması gerekiyor.
‘ Direksiyon üzerindeki kumanda düğmeleri küçük yapılı. Vites kolunun konumu klima sisteminin düğmelerini biraz olsun perdeliyor.
‘ Yakıt ve hararet göstergelerinin orta konsolda bulunması bagaj kapağını açan düğmenin ise tavanda bulunması nedeniyle kullanım alışkanlık gerektiriyor.
‘ Alfa 159’un 405 litrelik bagaj hacmi selefinden 25 litredaha geniş.

Sürüş İzlenimi

İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo’nun 156 modelinin yerine konumlandırdığı 159 ünlü İtalyan tasarımcı Giugiaro’nun imzasını taşıyor. Önde üçer küçük fardan oluşan far bloğu ve keskin kaput çizgileri otomobile agresif bir görüntü kazandırıyor.

Fiat-GM ortaklığıyla geliştirilen ve Opel Vectra ile Saab 9-3’ün platformu üzerinde yükselen otomobil selefine göre büyüyen boyutları ve artan iç mekan hacmiyle dikkat çekiyor. 156’dan 220 mm daha uzun ve 80 mm daha geniş olan 159’un boyutları özellikle arka bölümdeki diz mesafesinde kendisini hissettiriyor.

İç mekanda kullanılan malzemeler kaliteli. Ayrıca başarılı işçilik sayesinde elit bir görüntü çiziyor. Yakıt, hararet ve turbo değerleri bir Alfa Romeo klasiği olarak orta konsola yerleştirilen üç küçük göstergeden takip edilebiliyor. İç mekanda karşılaştığımız en büyük sorun vites kolunun özellikle üç ve beş konumlarındayken klima sisteminin düğmelerini perdelemesi oldu. Aracın 405 litrelik bagaj hacmi de yine büyüyen boyutlarıyla orantılı olarak 156’ya göre 25 litre geliştirilmiş.

Test ettiğimiz modelde kullanılan 1.9 litrelik dizel motor 4000d/d’de 150 HP güç ve 2000 d/d’de 320 Nm tork sağlıyor. Alt devirlerden itibaren gücünü hissettiren motor turbonun da etkisiyle ara hızlanmalarda yeterli performansı sunuyor. Başarılı ses yalıtımı sayesinde dizel motorun gürültüsü iç mekana ulaşmıyor. Altı kademeli düz vitesin geçişleri kemikli yapısı nedeniyle biraz sert ancak yüksek tork ve turbonun etkisiyle bu durum performansı törpülemiyor.
Yaptığımız testlerde 0’dan 100 km/s hıza 10.9 saniyede ulaşırken, son hızı 210 km/s olarak ölçtük. Sakin kullanımda 100 km’de ortalama7.1 litre yakıt tüketen Alfa 159 1.9 JTDM’de bu oran agresif kullanımda artış gösterebiliyor. 70 litrelik deposuyla 985 km’lik menzil sunan aracın sert girilen virajlarda arkadan savrulma eğilimi gösteriyor ancak F1 kökenli dörtgen geometrili üçer kollu çift salıncak ve arkada çok kollu aksın etkisi bu anlarda fazlasıyla hissediliyor. Alfa 159 1.9 JTDM 100 km/s hızla giderken yapılan panik frende 36 metrede durmayı başararak oldukça iyi bir dereceye imza attı.

Güvenlik


Alfa 159 Euro-NCAP testlerinden beş yıldızlık sonuçla ayrıldı. Önden çarpışmada yaşam hücresinin stabilitesi göz doldururken, bu disiplinde çok az not kırıldı. Yandan çarpışmaya dayanma performansı da başarılı bulundu. Çocuk güvenliğinde beş üstünden dört yıldız alan Alfa 159’un yaya korumasıysa vasattı.

 

Genel Değerlendirme
İşçilik 8 Fiyatına göre başarılı
Görüş 8 Sorunsuz
Performans 8 Etkisi hissediliyor
Tüketim 7 Makul
Konfor 8 Sınıf standartlarında
Frenler 9 Oldukça güvenli
Yalıtım 8 Motor sesi yok gibi
Donanım 8 Eksiği yok
Fiyat 9 Rakiplerinden ucuz
38.900 Euro
Sonuç  8.11 Alfa Romeo’nun orta üst sınıftaki modeli 159 sahip olduğu sürüş dinamikleri ve sağladığı performansıyla özellikle spor otomobil tutkunlarına hitap ediyor.
İkinciel Alfa 159 henüz yeni bir model. Selefi rakipleriyle benzer bir performans gösteriyordu. Dizel olması avantajı.

ÖnderCANÖZER 23/07/2006

 

Teknik Veriler

Alfa Romeo 159

2. El Alfa Rome 159 Modelleri

3 YORUMLAR

  1. Bu araba büyülü. Farklı bisey bu 159 lar. Alfa romeo firmasi tarafindan yapilan bi aciklama dinlemistim dedikleri ” Alfa romeo ilk goruste aşk gibidir. Ya gorur aşık olur alirsiniz yada görür aşık olur ve bu aşkı platonik olarak yasarsiniz.” Hakikaten oyle bi araç kesinlikle aşık ediyo kendisine. Ben yedek parca ve gercek ustasini bulamama korkusu yuzunden malesef bu aşkı platonik olarak yasayanlardanim. Ama elbet bir gün…

  2. Bu Arabaya mekanik duygu diyebiliriz bu fiyatta bir araba bu kadarmı karakterli ruhlu olur almayı düşünen arkadaşlar varsa daha fazla düşünmesin sağlamlığı donanımı performansı konforu karakteri tasarımı herşeyı üst düzey ve bukadar unsuru yan yana bulabilmek çok zordur özellikle bu fiyat bandında

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here