2005 Model Ford Focus 1.6 Ti-VCT Hatchback

0
4638
2005 Model Ford Focus

Ford, Focus’un ilk jenerasyonuyla yakaladığı başarıyı 20 senedir sürdürmeye devam ediyor. 2000’li yılların başında ülkemizde yollara çıkan Focus, hem keskin hatları hem de enteresan ön konsol yapısıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Ardından gelen ikinci jenerasyon ise küçük bir makyaj ile birlikte 8 sene piyasaya hükmetmişti. İşte o efsane ikinci jenerasyonun sevilen üyelerinden birini, 2005 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT Hatchback’i test ettiğimiz günün ayrıntılarını sizler ile paylaşacağız.

2005 Model Ford Focus 1.6 Ti-VCT Hatchback Detayları

2005 model ford focus

  • Focus’un ikinci jenerasyonu 2004 yılının son aylarında tanıtıldı.
  • İlk etapta hatchback ve sedan karoser seçenekleriyle tanıştığımız otomobilin stationwagon versiyonu 2005 sonbahar aylarında tanıtılmıştı.
  • Focus Türkiye’ye Trend ve Ghia olmak üzere iki donanım seçeneğiyle ithal edildi. Motor seçenekleri ise 1.6 litre 100 HP ve 115 HP benzinli,1.6 litre 109 HP dizel ünitelerden oluşuyor.
  • Otomatik şanzıman opsiyonu sadece 1.6 litre 100 HP’lik benzinli motorla birlikte satın alınabiliyor.
Konfor, İşlevsellik ve donanım

2005 model ford focus

  • Focus’un iç mekanı ergonomik açıdan selefinden daha iyi.Malzeme kalitesiyse tatmin ediyor.
  • Dört kollu direksiyon simidi ele iyi oturuyor. Koltukların yanal destekleri de sürücüsünü başarıyla kavrıyor.
  • Müzik sisteminin direksiyon üzerinden kontrol edilmesi olumlu.Ayrıca Sony marka müzik sisteminin ses kalitesi beğenimizi kazandı.
Güvenlik

2004 yılının sonunda Euro-NCAP testlerine giren Focus beş yıldızlık performans gösterdi. Focus’un karoseri çok sağlamdı ve çarpışmanın ardından yolcu güvenlik kafesi zarar görmeden kaldı. Otomobil önden çarpışma testinde maksimum skora yakın sonuç elde etti. Yandan çarpışma sonuçları ve çocuk koruması iyi düzeydeydi. Yaya güvenliğiyse ortalama bir not aldı.

Sürüş İzlenim
Ford Focus ST

Yeni Focus dikkatli incelendiğinde selefinin ana çizgilerden uzaklaşılamadığı dikkat çekiyor. Ön farların tasarımı ve arka stopların yerleşimi büyük benzerlik taşıyor. Otomobil tamamıyla yeni bir platform üzerine inşa edilmiş. Bu platform Mazda 3 ve Volvo S40 modelleri tarafından da kullanılıyor. Yeni Focus ferah bir iç mekan sunuyor. Kokpitin çift renkli oluşu ve büyük ön cam bu ferahlık hissini kuvvetlendiriyor. Focus’un ön ve arkada görüş problemi bulunmuyor. Ancak yan aynaların tek açılı olması kör nokta problemi yaratıyor.

Test otomobilimizde Ford ailesinin en güncel motoru görev yapıyordu.Eski nesil Focus’ta da kullanılan Duratec kodlu motora değişken egzantrik zamanlaması eklenmesiyle ortaya çıkan 1.6 litrelik motor,6000 d/d’de 115 HP güç, 4150 d/d’eyse 155 Nm tork üretiyor. Alt devirlerden itibaren canlılığını hissettiren otomobil eski versiyona göre daha atak bir karakter çizdi. Yaptığımız testte 0’dan 100 km/shıza 11.0 saniyede ulaştık. Focus testimiz süresince 100 km’de 8 litre benzin tüketti. Bu selefine göre 0.1 litrelik bir iyileşme anlamına geliyor. 55 litrelik deposuyla Focus’un menzili 696 km. Yeni Focus selefi gibi yol tutuş konusunda sınıfına referans olacağa benziyor. Sert yapıdaki süspansiyonlar elektronik sistemlere fazla iş bırakmıyor. Amatörce yapılan hatalar dışında ESP sistemini devreye sokmak güç. Sert süspansiyonlar konfordan ödün vermiyor. Darbe emiş performansını başarılı bulduk. Otomobilin ABS destekli frenleri başarılı bir performans gösterdi.. Yaptığımız testte 100km/s hızdan durma konumuna 38 metrede geldik.

Genel Değerlendirme
İşçilik 7 Tatminkar seviyede
Görüş 7 Yan aynalar çift açılı değil
Performans 8 Yeterli, tatmin ediyor
Tüketim 8 Sınıf ortalamasında
Konfor 9 Sert ama konforlu
Frenler 8 Duruş mesafesi kısa
Yalıtım 8 Yüksek hızlarda bile sessiz
Donanım 7 Yeterli düzeyde
Fiyat 7 60-100 bin tl arası
Sonuç Focus geniş iç mekanı ve modern ekipmanlarıyla dikkat çekiyor. Rakipsiz yol tutuş performansı en önemli avantajı.Ancak iç mekanın bazı noktalarında malzeme kalitesi tatmin etmiyor.
İkinci el Piyasada fiyatına göre oldukça rekabetçi bir pozisyonu var. Alıcı bulmakta sorun yaşamazsınız.

*Tulu DARICAN

Ford Focus ST

Ford Focus Hatchback 1.6 Ti-VCT Test ve Teknik Verileri

DONANIM

Sürücü,yolcu ve yan hava yastıkları, ABS+EBD, çift bölgeli otomatik klima,derinlik ve yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, elektrik kumandalı camlar, elektrikli ve ısıtmalı aynalar, far yükseklik ayarı, yol bilgisayarı, bardaklıklar, direksiyondan kumandalı radyo/CD çalar, ISOFIX çocuk koltuğu montaj noktaları,uzaktan kumandalı merkezi kilit ve immobilizer, sis farları, deri kaplı direksiyon simidi, elektrikli yükseklik ayarlı sürücü, hız sabitleme sistemi, güneş gözlüğü kabı, yol bilgisayarı, otomatik kararan iç ayna, ön kol dayanağı ve kapaklı eşya gözü, soğutmalı torpido gözü.

Motor: Önde enlemesine konumlandırılmış, dört silindirli atmosferik 1596cc

Motor Gücü: 115 HP / 150 Nm

0-100 Hızlanma: 11 saniye

Ağırlık: 1284 kg

Lastik Ölçüleri: 205/55 R16

Test Yakıt Tüketimi: 8 lt/100 km

İkinci El Ford Focus İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here