Fiat’ın yeni trendi! 2005 Fiat Idea!

2003 yılında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan 2005 Fiat Idea mini MPV sınıfının üyelerinden birisi. Opel Meriva ve Ford Fusion, Idea’nın en büyük rakipleri arasında bulunuyor.

Punto’nun kardeşi

Fiat’ın Punto platformu üzerine inşa ettiği Idea’nın ön bölümü kardeşini andırıyor. Büyük farların altına şerit halindeki sinyaller yerleştirilmiş. Bu tasarım anlayışı Chevrolet Kalos modelini andırıyor. Yandan yüksek yapısı hissedilen otomobilin çizgisi klasik bir MPV formatında. Stop grubuysa Punto’nun aksine çamurluk seviyesine yerleştirilmiş.
3930 mm uzunluğunda olan Idea bu disiplinde Opel Meriva (4042 mm)ve Ford Fusion’dan (4018 mm) küçük kalıyor. 1660 mm’lik yüksekliğiyleyse sınıfının en yüksek otomobili.

İç mekan başarılı

Idea’nın iç mekanında kullanılan malzemelerin kalitesi sınıfının standartlarını karşılıyor. Otomobilin gösterge tablosu klasik yerinden alınarak ön konsolun ortasına konumlandırılmış. Citroen Picassoile başlayan bu akım Fiat’ın da ilgisini çekmiş olabilir. Boşalan bu bölgeye yolcu tarafındakine benzer kapaklı bir göz yerleştirilmiş.
Idea’nın iç mekanında küçük boyutlu birçok göz bulunuyor. Tavan bölümüne ticari araçlardan tanıdık bir raf eklenmiş. Buna karşın klasik anlamda büyük bir torpido gözünün eksikliği hissediliyor. Orta konsolun üstünde müzik sistemi ve havalandırma ızgaraları bulunuyor. Daha altaysa dijital klima kontrolleri yerleştirilmiş. Vites kolu orta konsolla bütünleşik tasarlanmış. Idea’nın koltukları değişken bir yapıya sahip. Koltuk sistemi 32 farklı konumda kullanılabiliyor. Otomobilin 340 litrelik bagaj hacmini arka koltukları yatırarak1420 litreye kadar artırmak mümkün.

Genel Değerlendirme
İç mekan Geniş ve ferah
Görüş Yan aynalar küçük
İşçilik Sınıfının standartlarında
Performans Yüksek ağırlık sebebiyle düşük
Tüketim Beklendiği gibi
Yol tutuş Virajlarda yana yatıyor
Frenler Duruş mesafesi sınırda
Süspansiyon Konfor düzeyi yeterli
Yalıtım Motor sesi kabine sızıyor
Donanım Eksiği yok gibi
Fiyat Rakiplerinden pahalı
Sonuç Idea’nın geniş iç hacmi ve pratik kullanım özellikleri büyük avantajı. Görüş problemleri ve yüksek fiyatıysa satış performansını olumsuz etkiliyor.

Sınırlı performans

Idea’da 1.4 litre hacminde bir motor görev yapıyor. Bu motor 5800d/d’de 95 HP güç, 4500 d/d’de 128 Nm tork üretiyor. Idea’nın 1.2tonluk ağırlığı karşısında yüksek bir performans göstermeyen motor otomobili 0’dan 100 km/s hıza 11.9 saniyede çıkardı. Son hızınıysa180 km/s olarak ölçtük. Performansı makul olan motor asıl maharetini yakıt tüketiminde gösterdi. 100 km’de ortalama 7 litre motorin tüketen Idea 47 litrelik deposuyla 671 km’lik menzile sahip.

Koltuklara dikkat!

Idea geniş iç mekanıyla aileler için iyi bir tercih olabilir. Orta sertlikteki süspansiyonların sunduğu konfor düzeyi yeterli. Ancak yüksek yapı sebebiyle virajlarda yana yattığını belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca koltukların yan yükseltilerinin yetersiz oluşu virajlarda sağa ve sola hareket etmeye neden oluyor. Otomobilin ince yan aynaları estetik durmasına karşın görüş açısını olumsuz etkiliyor. ABS destekli fren sistemi otomobili 100 km/s hızdan durma konumuna 40 metrede getirdi.

2005 fiat idea 1.4

TuluDARICAN 12/03/2005

İkinci El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. türkiyede şöyle anlayış var alırsam satarmıyım piyasası varmı daha almadan satmayı düşünen milletiz unutmayın her malın alıcısı vardır gelelim ideaya alırken 1 sene oldu alalı 1,4 dyn plus mta modeli en dolusu yani 2005 model satma meselesine gelince 1 ay önce aldığım fiyattan fazlasını verdi fakat o kadar memnunumki satmadım halen istiyor bu kişi araçtan yakıt olarak olsun konforu olsun hızı çok tatminkar olmasada bana yetiyor 170 yaptım daha ne olsun 🙂 her açıdan memnunum arabayı tanımadan şöyle arabanın tipine bakarak işkembeden atan ey millet binmediğiniz kullanmadığınız araba hakkında sallamayın ne olur rica ediyorum gayet keyifli kullanışlı bir araba uzun yolda yaptım gayet memnunum bu fiyata alınabilecek en donanımlı ve konforlu bir araç hepinize saygılar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here