yola çöp atmak

Şu Çöpümüzü Çöp Kutusuna Atsak!

Kabul edelim ki; Avrupa halkları gibi bir toplumsal bilincimiz yok. Genel olarak bu böyle. Mesela bizde trafikte ilerlerken arabanın camını açıp dışarı sigara izmariti atmak, yola çöp atmak, kağıt atmak hatta pet şişe atmak çok doğal bir davranışmış gibi geliyor. Öyle ki, çok iyi eğitimli, büyük şehirlerde okumuş ve büyümüş dostlarınızın bile böyle davranmaktan hiç çekinmediğine şahit olursunuz. ‘eee çöp bu napacaktık, cebimize mi koyalım‘ değil mi?

Etrafa umursamazca çöp atmak konusu bir yana trafikte seyrederken yola çöp atmak , çok tehlikelidir. Aracınızın hızına göre ve çöpün ağırlığına göre değişmekle birlikte attığınız çöpün rüzgarın da desteğiyle arkadaki aracın camına isabet etmesi hatta belki de camı kırması bile mümkün. Hiç tahmin etmezdiniz değil mi? Ama tam da bu sebeple yaşanan trafik kazası sayısı hiç de az değil.

Doğal Düzene Aykırı!

temiz çevre

Bununla beraber, yol boyunca ağaçlar, kuşlar, çiçekler, deniz manzarası yerine tabela kirliliği ve çöp yığınları görmek daha mı çekici? Elbette değil. Bu nedenle çöpleri umursamazca camdan fırlatmak yerine bir poşette biriktirip mola verdiğiniz yerde çöp kutusuna atmak çok daha doğru, çok daha çağdaş bir davranış olacaktır.

Tüm bu anlattıklarımıza rağmen ‘Bana ne çevreden‘ diye düşünenler olabilir. Zaten haftasonu temiz bir çimenlik bulup mangal yapmak için saatlerce şehri dolaşan ama iş, şehri temiz tutmaya gelince pek de niyeti olmayanlar çok. Bunlar bir yana ‘bana ne diğer araçların yapacağı kazadan‘ diye düşünenler bile olabilir. Benzer şekilde ‘bi şey olmaz yaaa‘ diyen de çok muhakkak.  İşte böyleleri için 2018 Trafik Cezası listesinde bir sürpriz var.

Daha önce 2021’de Trafik Cezasına Zam Var! şeklinde bir haber yapmıştık. Bu haberin detaylarında ehliyetsiz araç kullanmanın cezası, engelli park yerini kullanmanın cezası, emniyet kemeri kullanmama cezası, kırmızı ışıkta geçme cezası gibi konular işlenmişti.  

Trafik cezaları 2021 rakamlarına göre karayoluna cisim atmanın cezası da var. Hele bir de bu cisim, kazaya ve benzeri bir duruma sebebiyet verirse işin çok ciddi hukuki boyutu var. Peki, yola çöp atmanın cezası ne mi?

Karayoluna Çöp Atmanın Cezası

çöp atmak

Trafikte seyir halindeyken yola pet şişe, çöp ya da farklı bir cisim attığınız tespit edilirse 144 TL trafik cezası ödemeniz gerekiyor. Yola çöp attığınız kamera ile tespit edilebileceği gibi diğer sürücülerin şikayeti ya da emniyet güçlerinin tespiti de söz konusu ceza için yeterli olabilir. Hem daha temiz bir çevre için, hem trafikte tehlike oluşturacak davranışlarda bulunmamak için hem de 144 TL ceza ödememek için aracınızdan dışarı çöp atmayınız.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here