Toyota Woven City: Robotlar ve Otonom Araçlar Şehri

3
2261
toyota-woven-city
toyota-woven-city

Toyota Woven ismini verdiği robotlar ve otonom araçlarla dolu ürkütücü özel bir şehir inşa edecek. Toyota Woven City bir şehir planlamacısının rüyasıdır, ancak bir siber güvenlik uzmanının kabusudur. Belediye başkanı robot olacak mı? Potansiyel sakinler ne tür hüküm ve koşulları imzalamalıdır? Bunların hepsi kocaman soru işaretleri.

♦Toyota tarafından sıfırdan inşa edilecek bir model şehir beklentisi bizi büyülüyor ve biraz da ürkütüyor.

♦Toyota, adıyla anılacak olan Woven City’nin otonom ve bağlantılı araç teknolojisini incelemek için bir test alanı olacağını söylüyor.

♦170 dönümlük arazide temel atma eyleminin 2021’de gerçekleşmesi planlanıyor ve Toyota, insanların “beş yıl içinde” taşınacağını söylüyor.

Toyota Woven City Sakinlerine Neler Vaat Ediyor?

toyota-hayalindeki-şehir
toyota-hayalindeki-şehir

Toyota, Japonya’da Woven City’yi sıfırdan inşa edeceğini duyurmak için benzeri görülmemiş bir adım atıyor. Evet, görünüşe göre dünya hakimiyetini planlayan Toyota, inanılmaz bir şehir inşa ediyor. Bir vizyon sahibi şirket tarafından tasarlanan ve Fuji Dağı’nın eteklerinde yer alan 170 dönümlük özel bir metropol? Bir açıdan bakıldığında, tam da bir James Bond filmindeki kötü adamın göründüğü kadar rahatsız edici bir şekilde  ya da belki de The Stepford Wives’daki kasaba gibi. Ama başka bir düzeyde, oldukça havalı geliyor kulağa.

Toyota Woven City Aslında Bir Test Alanı

toyota-woven
toyota-woven

Araba şirketleri, geniş hatlarla hareketlilik hakkında konuşmayı severler. Çoğu zaman, Wall-E’de gördüğümüz, insanların ayrı otonom bölmelerde dolaştığı dünyayı yaratmayı hedefliyorlarmış gibi gelebilir. Aslında, Toyota Woven City’nin amacı, çeşitli otonom ve bağlantılı araç teknolojileri için bir test alanı olmaktır. Bir Toyota üretim tesisinin eski yerinde bulunacak. Toyota, basit insanların figüratif kobaylar olacağını söylüyor. Görünüşe göre çok fazla mahremiyet söz konusu olmayacak: girişimi duyuran bir basın toplantısında Toyota, örneğin sütlerinin ne zaman bittiğini belirlemek için insanların evlerinde yaşayacak robotlar gibi ürpertici fikirlerden bahsetti.

Ne zaman taşınabilirim?

nasıl-taşınılır-woven-city
nasıl-taşınılır-woven-city

Muhtemelen bir süre ya da hiçbir zaman değil, Toyota’nın dediği gibi davetler çoğunlukla Toyota çalışanlarına ve araştırmacılarına gönderilecek. Şehirde izin verilen tek motorlu araçlar, tesadüfi olmayan Toyota e-Palette gibi tamamen otonom, sıfır emisyonlu taşıma cihazları olacak.

Yani, temelde yıllardır korktuğumuz bir gelecek. Yolların sadece direksiyonsuz bölme şeklindeki cihazlarla dolu olduğu bir dünya. Danimarkalı mimar Bjarke Ingals tarafından uygulanması planlanan şehir planlama stratejisinin bir kısmı, yolları bölümlere ayırma etrafında odaklandığından, şehir özellikle bisikletliler ve yayalar için ilgi çekici görünüyor. Biri yüksek hızlı araçlar, diğeri bisiklet gibi daha yavaş araçlar ve Toyota’nın şimdiye kadar yayınladığı tasarımlarda özellikle estetik olarak hoş görünen park benzeri bir yürüyüş yolu.

İlk çığır açmanın 2021’de yapılması planlanıyor ve Toyota, insanların “önümüzdeki beş yıl içinde” taşınmaya başlayacağını söylüyor. Tam olarak göründüğü kadar ürpertici ve istilacı olup olmadığını görmek için bu proje hakkında daha fazla bilgi almak için sabırsızlanıyoruz.

2.El Toyota

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here