Her gün milyonlarca karayolu taşıtı birbirinden bağımsız şekilde hareket ediyor ve bunun sonucunda maalesef istenmeyen trafik kazaları meydana geliyor. Bu sebeple bir otomobili satın alırken tüketicilerin dikkat ettiği konuların başında güvenlik önlemleri yer alır. Trafik kazalarının doğurduğu sonuçları minimuma indirmek ise otomotiv endüstrisinin yıllardır üzerinde çalıştığı bir konudur. Günümüzde teknolojinin de büyük katkıları sayesinde yeni üretilen araçlardaki güvenlik önlemleri bir hayli artmıştır. Üstelik üretilen araçların ne kadar güvenli olduğunu test eden ve bu testleri kamuoyuyla açıkça paylaşan bağımsız kurumlar bulunur. Peki, otomobil güvenlik testleri yaparken nelere dikkat edilir? arabam.com ekibi olarak sizler için derledik…

Güvenlik Testlerinin 1930’lara Dayandığını Biliyor Muydunuz ?

Araba güvenlik testi ya da bilinen adıyla “çarpışma testi” aslında 1930’lu yıllara kadar dayanır. O yıllarda belli başlı otomobil üreticileri, ürettikleri araçları düz bir duvara veya bir kamyona çarptırarak güvenliklerini test ederdi. Ancak, henüz tam kapsamıyla araba güvenlik testleri uygulayan bir kurum olmadığı için bu testler sağlıklı bilgiler vermiyordu. 1990’lı yıllardan sonra otomobillerin güvenlik performanslarını test edip değerlendirerek üreticilere ve tüketicilere önemli bilgiler veren bağımsız kuruluşlar ortaya çıktı. Bu kuruluşlar arasında en bilineni Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) olarak öne çıkar. ABD’de ise NHTSA (National Highway Transit Safety Administration) araç güvenlik testlerini gerçekleştirerek bu testlerin sonuçlarını kamuoyuna açıklayan önemli bir kuruluştur.

Testlerde Önemli 4 Nokta Vardır

Araba çarpışma testi esnasında dikkat edilen en temel etken çarpışma anında gövdenin çarpışma şiddetini karşılama ve yayma verileridir. Bu noktada çarpışma anında ortaya çıkan büyük gücü aracın çeşitli noktalarına aktararak sürücü ve yolculara mümkün olan en az şiddeti yansıtabilen araçlar güvenlik testlerinden 5 yıldıza varan sonuçlar alabilir. Diğer yandan, güvenlik testlerinde sadece araç içerisinde yolcuların güvenliğine bakılmaz. Yaya güvenliği de güvenlik testlerinde dikkat edilen noktalar arasında yer alır. Bu nedenle otomobillerin dış yüzeyinde çarpma anında yayaya zarar verebilecek sivri ve keskin maddeler olması güvenlik testlerinin puanını oldukça düşürebilecek etkenlerdir. Örneğin; Euro NCAP testlerinde 4 önemli kritere dikkat edilir. Bu kriterler; yetişkin yolcu güvenliği, çocuk yolcu güvenliği, yaya güvenliği ve güvenlik asistanlarıdır. Yetişkin yolcu güvenliği testlerinde, otomobilin önden ya da yanlardan aldığı darbeler sonucu oluşan hasar ve çarpmanın yolcuya etkisi ölçülür. Çocuklar için yapılan araç güvenlik testlerinde ise çocukların güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi için gereken araç içi düzenlemeler test edilir.

Sürekli Gelişen Teknoloji Güvenliği Arttırmakta

Teknolojinin gelişmesiyle otomobillerde birçok akıllı güvenlik yazılımı ve önleyici sistemler de kullanılmaya başladı. Bu sistemlerin ciddi kazaların önüne geçebildiği ve kaza öncesi sürücüyü uyardığı defalarca kez kanıtlandı. Bu kapsamda artık çarpışma öncesi uyarı sistemi, otomatik frenleme, şerit takip-hizalama ve savrulma önleyici asistan gibi birçok yardımcı araba güvenlik testleri kapsamına alındı. Euro NCAP’te uzun yıllardır güvenlik asistanları kriterleri altında bu teknolojileri de test eder. Söz konusu kriterler altında hız uyarı, emniyet kemeri ikaz uyarı, şerit takip, takip mesafesi ve savrulmayı azaltıcı teknolojiler gibi birçok teknoloji incelenir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here