Nöbetçi Noter İle Satışlar İvmelendi

0
1689
noter

Nöbetçi Noter Uygulaması Yeniden Başladı

Uzun bir sürenin ardından nöbetçi noter uygulaması tekrardan hayata geçirildi. Bu uygulamanın tekrardan başlaması ile birlikte araç satışları hızlandı. Yazımıza başlamadan önce noter nedir bundan bahsedelim.

Noter Nedir ?

noter

Günlük hayatta adını sık sık duyuyor olsak da noter kelimesinin ne anlama geldiğini bir çoğumuz bilmiyor olabiliriz. Noter, hukuki sınırlar çerçevesinde tüzel ve özel kişilerin işlemlerini yaparak belgelerle evraklara resmiyet kazandıran belirli bir yasal statüsü olan kamu görevlisidir.

Özelleştirildiğinde tespit işleri, emanet işleri, vasiyetname ve ölüme bağlı diğer işlemlerle birlikte tebligat işlemleri sorumlulukları arasındadır.

Noterlik mesleğinin görevlerini sıralayacak olursak:
  • Kanunlarla emredilen tüm işlemleri kanun hükümlerine göre düzenlerler.
  • Gayrimenkul ya da araç satış vaadi sözleşmesi hazırlarlar.
  • Başka kurumlarca düzenlenen evrakları mühür, imza gibi tasdik işlemleriyle onaylarlar.
  • Kanuni herhangi bir işlemin aslını ya da örneklerini çıkarırlar.
  • Protesto, ihbarname ve ihtarname gönderirler.
  • Bir dilden başka bir dile çevrilen yazılı belgelerin tasdikini yaparlar.

Özetleyecek olursak, günlük hayatta her işlemi yasal olarak yapabilmek için başvurulan kuruma noter denmektedir.

nöbetçi noter

Artık bir çok kişinin araç satın alırken ikinci el modelleri tercih etmesi ile noter çalışanlarının işleri çoğaldı. Peki ikinci el araç satın alırken yapılan noter işlemleri neler ?

Elbette ki ikinci el alım satım işleminde bazı evrakların düzenlenmesi ve kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle araç satın alacak kişinin araca ait resmi belgeleri görmesi, aracın trafik kaydının tespit edilmesi gerekiyor. Bu satış işleminin de noter huzurunda yapılması gerekmekte.

İkinci el araç satın alma işlemini gerçekleştirecek kişinin satış işleminden önce kontrol etmesi gereken bazı durumlar var. Bunlar:

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV),
  • Aracın son muayene bilgisi,
  • Trafik cezasının olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Çünkü aracın vergi borcunun olması satışı engelleyen bir durumdur.

Noter işlemleri nasıl gerçekleşir ?

nöbetçi noter

Aracı satan ve satın alan taraflar, noter huzurunda gerekli işlemleri tamamladıktan sonra aracın devir işlemlerine başlanır. Satışı gerçekleştirmek için notere gidildiğinde izlenecek adımlar ise aşağıdaki gibidir.

  1. Satış yapan kişi tarafından araca ait tüm belgeler notere teslim edilir.
  2. Aracın satışa engel bir durum taşıyıp taşımadığı kontrol edilir.
  3. Aracı satın alan ve satan kişiden üzerinde T.C. kimlik numaralarının yazılı olduğu geçerli kimlik belgesi istenir. Bu sayede kişilerin kimlik kontrolü gerçekleşmiş olur.
  4. Yetkili kişi tarafından noter satış sözleşmesi çıkartılır. Alıcı ve satıcı tarafından isim, soy isim ve telefon numaraları yazılıp imzalanır.
  5. Noter satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra aracı satın alan kişi vezneye gider. Daha sonra hesaplanan noter ve işlem ücretini öder. Bütün işlemler sonucunda alıcı aracın geçici ruhsatını alabilir.

Nöbetçi noter uygulaması yeniden başladı, ikinci el araç satışı hızlandı

ikinci el araç satışları

Nöbetçi noterlik uygulaması, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliğinin çalışmaları sonucu 2019’da hayata geçirildi. Motorlu Araç Satıcıları Uzmanları, nöbetçi noter uygulamasının tekrar başlaması ile ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını dile getirdiler. Bunun sebebi olarak ise nöbetçi noter uygulaması sayesinde vatandaşların hafta sonunda dahi ikinci el araç alıp satabildiklerini belirttiler.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeni ile bu uygulamaya bir süre ara verilmişti. Nöbetçi noterlik uygulamasına ara verilen dönemde ikinci el araç ticareti yapan tacirlerden ve noterlerden çok ciddi talep gelmesi sonucunda 31 Temmuz itibarı ile yeniden hayata geçirildi.

nöbetçi noter

Tacirler, hafta sonu gelen müşterilerin alacakları araca karar verdikten sonra devir işlemlerini gerçekleştirmek için yetkili tek kurum olan noterlerin açılmasını beklemek zorunda kaldıklarını söylüyorlardı. Bu durum, bir taraftan ikinci el araç ticaretini azaltırken, diğer taraftan çalışan vatandaşlarımızın işlerini aksatıyordu. Uygulamanın tekrar başlamasıyla artık hafta başını beklemek gerekmeyecek.

Vatandaşlar hafta içinde fırsat bulamadıkları için otomobil alışverişine hafta sonları çıkıyorlar. Bu sebep ile otomobil ticaretinde iş hacmi en yoğun cumartesi ve pazar günleri oluyor. Nöbetçi noter uygulaması sayesinde vatandaşlar işlem yapmak için hafta içini beklemeye gerek duymuyor. Bu uygulamanın tekrar başlaması ile birlikte ikinci el araç ticareti tekrardan hız kazandı.

Nöbetçi noterlerin çalışma saatlerinin uzatılması da istenenler arasında

Yeni uygulama ile birlikte nöbetçi noterlerin cumartesi günleri saat 16.00’ya, pazar günleri ise 14.00’e kadar hizmet verdiği biliniyor. Fakat sektör temsilcilerinin çalışma saatlerinin esnetilmesi istekler arasında.

İkinci el araç ilanları için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here