Motorsporları Pilotlarının Ücretleri Nasıl?

1
23587

Servet Kazanıyorlar…

Dünyanın en keyifli işlerinden birini yaptıkları malum. Bir de bunun için üstüne para alıyorlar. Bizler için moral bozucu ama hak etmiyor da değiller. Peki, bir yarış pilotu ne kadar kazanıyor? Bu sorunun cevabını Mert Yılmaz araştırdı ve yazdı…

 

 

Evet, çok kazanıyorlar ama çok da hak ediyorlar. Neden mi, bi kere yarış pistleri ve otomobilleri ne kadar güvenli olursa olsun pilotlar, hayatlarını ortaya koyuyorlar. Onun dışında düşündüğümüzün aksine sadece otomobile veya motosiklete binip gazlamıyorlar. Bunun gerisinde inanılmaz bir antrenman dönemi (hiç bitmeyen) mevcut. Çocukluklarından itibaren bu iş için yetiştiriliyorlar. Tabii sıkıcı halkla ilişkiler faaliyetleri gibi unsurlar da mevcut. Yetenekten hiç bahsetmiyorum bile. Bizler otomobil kullanıyorsak onlar için ‘uzaylı’ tanımını yapmak yanlış olmaz.

 

Yarış pilotlarının ne kadar kazandığı hep merak konusu olmuştur. Biz de sizler için derlemeye çalıştık. Geçtiğimiz yıl şampiyon olan Nico Rosberg’in F1’den erken emekli olması, 2017 sezonu için takımlarda bazı değişikliklere neden oldu. En çok kazanan pilotlardan yani F1 sürücülerinden başlayalım:

 

Valtteri Bottas, bir yıllık bir anlaşmayla Mercedes’e katılmasıyla birlikte 8.5 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza attı. Bu sözleşmeyi 2018 sezonu sonuna kadar uzatma seçeneği de sunuluyor. Sebastian Vettel, Formula 1’deki en yüksek ücretli sporculardan biri. Ferrari’yle üç yıllık bir sözleşme yaptı ve toplamda 150 milyon dolar kazanacak. Bu Vettel’i sadece motorsporlarında değil diğer spor dalları arasında da en çok kazananlardan sporcu yapıyor.

Lewis Hamilton, takıma ve kendisine kazandırdığı şampiyonlukların hakkını alıyor. Mercedes’le yıllık 31 milyon dolarlık bir anlaşması bulunan Hamilton, kazandığı yarışlar ve diğer gelirlerle birlikte yılda 40 milyon dolar kazanabiliyor.

 

 

 

Fernando Alonso da iyi kazananlardan. McLaren-Honda pilotu, takım ona kazanacağı bir otomobil veremese de yılda 40 milyon dolar kazanıyor. 2017 sonunda sözleşmesi bitecek ve kariyerine devam edip etmeyeceği merak konusu.

 

 

Kimi Raikkonen yılda yedi milyon dolar kazanıyor. Elbette kazandığı yarışlardan da bonusu var.

RedBull pilotu Daniel Ricciardo’nun ücretiyse 6.5 milyon dolar.

Emekli olan ancak bu sezon yeniden F1’e dönen Felipe Massa, Williams’tan 3.5 milyon dolar alıyor.

 

Nico Hulkenberg, Max Verstappen ve Sergio Perez gibi yarışçıların yıllık geliri ortalama üç milyon doları buluyor. Romain Grosjean, Kevin Magnussen ve Jolyon Palmer’ın gelirleri ise yıllık ortalama 1-1.5 milyon dolar civarında. Diğer plotlar ise daha az kazanıyor. F1’in en az geliri olan pilotu Pascal Wehrlein’in geliri 150 bin dolar.

 

Dünya Ralli Şampiyonası Yarışçılarının Ücretleri

Tabii motorsporları sadece F1’den ibaret değil. Dünya Ralli Şampiyonası’nda da yüksek ücretler mevcut. Diğer yandan F1 gibi WRC pilotlarının kazançları açıklanmıyor.

 

Artık ralli parkurlarında resmi olarak yarışmasa da dokuz kez Dünya Ralli Şampiyonu olan Sebastien Loeb’in Formula 1 plotları kadar yüksek ücretler aldığı biliniyor. Zamanında Loeb’ün yılda 45 milyon dolar kazandığı söyleniyordu. Sebastien Ogier de VW’den yılda 10 milyon dolar kazanıyordu ama VW’nin spordan çekilmesiyle artık M-Sport pilotu ve ücretinin çok düştüğünü söylemek mümkün. 

 

 

Motosiklet Yarışçılarının Ücretleri

Gelelim iki tekerleklilere. MotoGP pilotları da oldukça iyi kazanıyor. Yamaha pilotu Valentino Rossi’nin yıllık ücreti 10 milyon dolar. Marc Marquez de Repsol Honda’dan benzer bir gelir elde ediyor. Ducati sürücüsü Jorge Lorenzo yedi milyon dolarlık bir gelire sahipken, Dani Pedrosa ve Andrea Dovizioso 2.5 milyon dolarlık ücretlere sahip. Diğer üst düzey pilotların yıllık maaşı bir milyon dolar civarında. Tabii Hector Barbera gibi sadece 150 bin dolara ter döken pilotlar da mevcut.  

 

Nascar Pilotlarının Ücretleri

Amerika, bilindiği gibi şov dünyasının merkezi. Yarışlarını da bir şov havasında gerçekleştiriyorlar. Nascar pilotları da çok yüksek ücretler alıyor. Dale Earnhardt Jr.’ın yıllık geliri 23.5 milyon dolar civarında. Jimmie Johnson ve Jeff Gordon gibi pilotlar da yılda 20 milyon doların üstünde para kazanıyor. Indycar’da da benzer ücretler mevcut. Örneğin Juan Pabo Montoya yılda 15 milyon dolar kazanyor. Diğer pilotların çoğu da 10 milyon dolar civarında gelire sahip.  

 

Sonuç olarak yarış pilotu olmak kârlı bir iş. Genç yaşlarında çok yüksek ücretler alıyorlar. Birçok motorsporları pilotunun futbolcu ve basketbolculardan bile daha yüksek ücret alıyor olduğu biliniyor. Kazandıkları yarış ve elde ettikleri şampiyonluklarla bu gelirler katlanıyor.

 

Türkiye’de Yarış Pilotu Ücretleri Nasıl?

Ülkemizdeyse durumun böyle olduğu söylenemez. Defalarca Türkiye Ralli Şampiyonu olan bir pilot bile bırakın maaş almayı, sponsor bulabilmek için dahi uzun uğraşlar veriyor. 

 

F1 pilotlarının maaşları

Sebastian Vettel (Ferrari) 50 milyon dolar 

Fernando Alonso (McLaren) 40 milyon dola

Lewis Hamilton (Mercedes) 31 milyon dolar

Kimi Raikonen (Ferrari) 7 milyon dolar + 10 milyon dolarlık performans ikramiyesi

Valtteri Bottas  (Mercedes) 8.5 milyon dolar

Daniel Ricciardo (Red Bull) 6.5 milyon dolar

Felipe Massa (Williams) 3.5 milyon dolar

Nico Hulkenberg (Renault F1) 3 milyon dolar

Max Verstappen (Red Bull) 3 milyon dolar

Sergio Perez (Force India) 2.5 milyon dolar

Romain Grosjean (HAAS F1) 1,5 milyon dolar

Kevin Magnussen  (HAAS F1) 1 milyon dolar

Jolyon Palmer  (Renault F1) 1 milyon dolar

Daniil Kvyat (Toro Rosso) 750.000 dolar

Carlos Sainz (Toro Rosso) 750.000 dolar

Esteban Ocon (Force India) 185.000 dolar

Stoffel Vandoorne (McLaren) 300.000 dolar

Marcus Ericsson (Sauber)  285.000 dolar

Pascal Wehrlein (Sauber) 150.000 dolar

 

Yarış pilotu ya da motosiklet yarışçısı olamasanız da performans araçlarına ilgi duyuyorsanız Otomobille Yaşam kategorimizi takip edebilirsiniz. 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here