Çeşitli yayın kuruluşlarının haberine göre Japon hükümeti yeni benzinli ve dizel otomobil satışlarını 2030’ların ortalarına kadar,hibrit veya elektrikli araçlar lehine kaldırmayı düşünüyor.

Japon Hükümeti Benzinli ve Dizel Araçları Banlamayı Planlıyor

Hükümet, Başbakan Yoshihide Suga’nın 2050 yılına kadar ülkenin sera gazı emisyonlarını etkili bir şekilde sıfıra düşürme hedefini gerçekleştirmek istiyor. Bu yolla için otomobil endüstrisindeki dekarbonizasyonu hızlandırmayı hedefliyor. Hükümet, Japon otomobil üreticilerinin liderlik gösterdiği bir alan olan elektrikli araçları ve hibrit araçları tanıtmak için daha çok çalışmayı planlıyor.

Bahsedilen plan, Kaliforniya, Birleşik Krallık ve daha yakın zamanda Kanada’nın Quebec eyaleti gibi diğer yerler tarafından açıklanan planlara uygun düşüyor. Bu planlar 2035 yılına kadar gazla çalışan otomobillerin yeni satışlarının yasaklanmasına dair öneriler içeriyor.

Kaynaklar, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın, benzinli araçların kullanımının azaltılması politikası ve sektörle ilgili diğer konuları tartışmak için; kısa süre içinde otomobil üreticilerinin uzmanları ve temsilcileriyle bir toplantı düzenleyeceğini belirtiyor. Hükümetin dahil olmayı düşüneceğini de sözlerine ekledi.

japonya benzinli ve dizel

 

Japonya, hibrit ve elektrikli araçlar gibi çevre dostu otomobillerin payını 2030 yılına kadar % 50 ile % 70 arasına çıkarma hedefi belirledi. Hedef, diğer ülkeler tarafından belirlenen hedeflerden daha az iddialı.

Plan, Önemli Bir Değişimin Öncüsü Olabilir

Hibrit ve elektrikli otomobil pazarı şu anda ülkedeki 5,2 milyon yeni motorlu taşıt tescilinin yalnızca % 29’unu oluşturuyor. Otomobil Üreticileri Derneği’ne göre, yalnızca hibrit ve elektrikli otomobillerden oluşan yeni bir araç pazarı, önemli bir değişim olacaktır.

Toyota Motor Corp., Prius ile hibrit araçları popüler hale getirirken, ülkenin otomobil üreticileri bu segmentte dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alıyor.

Fitch Solutions’da güç ve yenilenebilir enerji analisti olan Daine Loh, “Bu gerçekten Japonya çapında bir kararsa ve gerçekten olursa, güç için kesinlikle yeni bir talep akışı sağlayacak ve kamu hizmetleri için iyi bir haber olacak” dedi. Öte yandan Loh, “düşük reel GSYİH büyüme oranları ve yaşlanan nüfus göz önüne alındığında; 2030’ların ortalarında elektrik tüketiminin artması pek olası değil” dedi.

Hükümet, küresel ısınmayla mücadele etmek için yeni bir büyüme stratejisi üzerinde çalışıyor ve aynı zamanda pandeminin neden olduğu krizden ekonomik iyileşmeyi teşvik ediyor. Japonya’nın girişimi, özellikle dünyanın en büyük araç pazarı olan Çin ve Avrupa’da benzinle çalışan otomobillerin satışlarını azaltma yönündeki küresel eğilimin ortasında geldi.

japonya otomobil düzenlemeleri

Birçok Ülke Benzer Planları Benimsiyor

Çin, 2035 yılına kadar geleneksel benzinli otomobil satışlarını aşamalı olarak durduracak. Geçen ay İngiltere, yeni benzinli ve dizel otomobil satışlarını 2030’a kadar yasaklama hedefini yükseltti; Fransa ise bunu 2040’a kadar başarmayı hedefliyor.

Singapur ayrıca 2040 yılına kadar fosil yakıtla çalışan arabaları aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kaliforniya eyaleti, 2035 yılına kadar yeni benzinli otomobil satışlarını aşamalı olarak durduracak.

Japon hükümeti büyüme eylem planında, sıfır ve düşük emisyonlu araçları teşvik etmek ve rekabetçi otomotiv aküleri geliştirmek de dahil olmak üzere; iklim değişikliğiyle mücadele için teknolojilere yatırımı artıracağını söyledi.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here