Hamilton Birinciliği Nasıl Kaçırdı ?

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen 2020 İtalya GP’de yarış son zamanlarda alışık olmadığımız derecede olaylı tamamlandı. Sezonu domine eden Mercedes pilotu Valtteri Bottas 5. olurken, Lewis Hamilton ise yarışı 7. olarak tamamladı. Yarış sonunda yüzü gülen ise AlphaTauri pilotu Pierre Gasly oldu. Peki Hamilton’un geçtiğimiz haftalarda kolayca elde ettiği biricilik koltuğunu bu hafta kaybetmesine sebep olan neydi ?

Yarışı durduran, Ferrari pilotu Charles Leclerc’in lastik bariyerlere çarptığı kaza kesinlikle yarışın en büyük trajedisiydi. Yarışı Leclerc’in kazasından daha fazla etkileyen olay ise Haas pilotu Kevin Magnussen’in arızalanan aracını pit girişine çekmesi olmuştu. Zaten Hamilton için felaketin başlangıç noktası da bu olay oldu.

Neler Yaşandı ?

Haas pilotu Kevin Magnussen, pit girişinde aracını kenara çekip güvenlik aracına sebep olduğunda Hamilton, en yakın rakibi Carlos Sainz’ın 10 saniyeden fazla farkla önündeydi. Bu olayın ardından yarış yönetimi, 11 sn sonra güvenlik aracını piste soktu. Güvenlik aracı piste çıktıktan sonra şaşırtıcı şekilde 2 pilot haricinde kimse pit-stop yapmadı. Bu iki pilot Hamilton ve Giovinazzi’ydi.

Güvenlik aracının ilk turunda sadece bu iki pilotun pite girmesinin sebebi sonradan anlaşıldı. Magnussen’in aracı pit girişinin hemen yanındaki çimenlik alanda konumlandığı için pit girişi hakemler tarafından kapatılmıştı. Pit alanı kapalıyken pite giren Hamilton ve Giovinazzi 10 saniyelik dur kalk cezasına çarptırıldı. Hamilton, ceza için pite gelip çıktığında 30 sn civarında geriye düştü. Pit çıkışında sonuncu pilotla arasında 27 saniye fark olan Hamilton, 7. sırada yarışı noktalamayı başardı.

Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W11.
30.08.2020. Formula 1 World Championship, Rd 7, Belgian Grand Prix, Spa Francorchamps, Belgium, Race Day.
Photo credit should read: XPB/Press Association Images.

Hatanın arkasındaki gerçekler.

Mercedes’in takım patronu Toto Wolff, pit girişinde kırmızı ışık yer almadığını, pit duvarından pit yolunun kapalı olduğunu göremediklerini söyledi.

Wolff, “Art arda birkaç tuhaf olay yaşandı. Belki daha öncesinde durumu fark edebilirdik.”

“Alınan kararlar oldukça sıra dışıydı ancak kesinlikle kurallar içerisindeydi.”

“Haas araçlarından birisi, pit yolunun girişinin hemen yanında, Parabolica’nın iç tarafında park etmişti ve tek sarı bayrak sallanıyordu. 11 sn sonra güvenlik aracı yarışa dahil oldu.”

“Güvenlik aracı yarışa dahil olur olmaz, pit yolunda kırmızı ışık göründü ancak tam olarak kırmızı değildi. Dışarıda iki sarı bayrak sallanıyordu.”

“Stratejistlerimizden birisi, tam olarak pite girerken bağırdı. Kafa karışıklığı olmuştu.”

“Tabelaları göremiyorduk. Birkaç şeyin bir araya gelmesi Lewis’in yarışını batırdı. Mutlu değiliz ancak kabul etmemiz lazım.” dedi.

Yarışın ardından basına konuşan İngiliz pilot Lewis Hamilton ise,

“Açıkçası o tabelaları görmedim, bu yüzden sorumluluğu kabul ediyorum.”

“Bundan ders çıkaracağım. Yedinci olup aynı zamanda hızlı turu atmak, son aracın 26 sn kadar gerisine düştüğümüzü dikkate alırsak iyi bir sonuçtu. Bunu beklemiyordum.”

“Kesinlikle bunu kabul ediyorum ve Max bugün hiç puan kazanmadığı için memnunum. Büyük bir kayıp yaşamadık.”  dedi.

Wolff, pit yolunun kapatıldığını ancak, FIA’nın zaman bilgi ekranındaki dördüncü sayfaya bakarak fark edebileceklerini söyledi.

Wolff, “Pit yolundan, o sarı bayrakları göremiyorsunuz. Pilot onu fark etmezse, pit yolunun kapatıldığını ancak FIA iletişim sisteminin dördüncü sayfasında görebiliyorsunuz.”

“Güvenlik aracı piste çıktığında kimse o sayfaya bakmaz. O esnada pilot pite gelmek üzeredir. Herkes pit stop yapmaya odaklanır.”

“Şanssız olduğumuzu söyleyebilirim. Pit yolununu kapatarak çok olağan dışı bir karar aldılar.” dedi.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here