Dijital Plakalar Yaygınlaşıyor !

0
1562

Uzun yıllardır tartışılan ve zaman zaman gündeme gelen bir elektronik cihaz dijital plakalar. Daha önce pilot olarak denemeye alan Dubai’de görmüştük. Arizona ve California eyaletlerinde de izin verilmeye başlanmıştı. 2021 itibariyle Michigan eyaletinin de dijital plakalar hakkındaki görüşü olumlu oldu. Yani 2021 yılı itibariyle Michigan eyaletindeki araç sahipleri normal plakalarını bir dijital versiyonu ile yasal olarak değiştirebilecekler.

Dijital Plakalar Ne İşe Yarar ?

Dijital plakalar, zaman zaman bazı kesimlerce gereksizlik ve mantıksızlık ile itham edildi. Çünkü metal plakalardan daha pahalıdırlar ve arıza çıkarma ihtimalleri de vardır. Ancak acil durum uyarıları veya “çalındım” gibi istenen mesajı veya daha fazlasını da yapabilirler. Bundan sonra, işler yolunda gitmeye devam ederse, yerleşik plakalarla tasarlanmış arabaları görebiliriz. Yani düşünün ki arabanız çalındı. Hemen mobil aplikasyonunuza girerek plakanıza ait aracın çalındığına dair bilgi giriyorsunuz. Ve o aracı yolda görenlerin plakada gördüğü tek şey: çalındım oluyor.

dijital plakalar

Bugün sadece iki eyalet dijital plakalara izin veriyor: California ve Arizona. Bu, 2009’da eski, metal tabanlı otomotiv plaka teknolojisinin çalışma şeklini değiştirmek için kurulan Reviver için yavaş bir ilerleme. Ancak Michigan kararı bu durumu etkileyecek ve diğer eyaletlere de bu durum yayılacakmış gibi duruyor.

Dijital plakaların bir başka olumlu yönü ise yol koşullarını ve kazaları üzerinde görebilecek olmanız. Bu özelliğin tam manasıyla kullanılabilmesi için iyice yaygınlaşması gerek. Ancak yine de çok önemli bir gelişme olacağı aşikar. Yani önünüzde uzayan trafiğin neden var olduğunu ve nerden başladığını artık merak etmeyeceksiniz.

dijital plakalar

Dubai’de Plaka Denemeleri

2018 yılında yeni dijital plakalar ilk kez Dubaili sürücülerin kullanımına sunuldu. Dubai’nin son yıllarda dijital olan her şeye büyük yatırım yaptığı aşikar. Elektrikli hava taksileri, hibrit araçlar derken ülke dijital plakaları test etmeye de başladı.  Dubai’nin dijital plakayı denemesinin en büyük nedeni bu cihazların bir kaza durumunda ya da aracın çalınması durumunda daha hızlı müdahaleye izin vermesi. Bunun yanında dijital plaka sayesinde kayıt yenileme, gişe ve otopark ücret ve cezaları araç sahibinden anında kesilebiliyor. Bu tarz teknolojinin faydalarından yararlanmak isteyen Dubai hükümeti dijital plakalar kullanımını onayladı.

dijital plakalar

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here