Cadillac Celestiq ’in Tavan Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

GM, 2023’te piyasaya sürülmesi planlanan yaklaşan Cadillac Celestiq sedan için büyük umutlar besliyor ve otomobile merak da büyük. Elektrikli otomobil, Cadillac‘ın “Dünya Standardı” olarak saltanatını yeniden ele geçirmesine yardımcı olmak için üretiliyor. Bu sebeple otomobilde son teknoloji yapılar kullanılması da kaçınılmaz bir hal alıyor. Şeffaflığını kristal berraklık ve tamamen opak arasında herhangi bir yerde sadece bir tuşa dokunarak ayarlayabilen tamamen cam bir çatı da bu son teknoloji yönlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

cadillac celestiq

SPD Smartglass Teknolojileri

SPD-Smartglass olarak adlandırılan bu çatılar, Research Frontiers of Woodbury, New York tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Başlangıçta ticari uçaklardaki manuel kayar pencere gölgeliklerinin yerini almak üzere oluşturulan Suspended Particle Device teknolojisine dayanmaktadır. SPD pencere uygulamalarının en eski örneklerinden bazıları, 2011 Mercedes Benz SLK roadster ve 2012 Mercedes S Class coupe’de ve çeşitli McLaren modellerinde de görülebilir. Bu araçlarda SPD pencere, fiziksel pencere gölgelik ekranlarını ortadan kaldırırken kafa boşluğunu artırmak için kullanılmıştır. Research Frontiers SPD teknolojisi, renklendirme etkisini oluşturmak için polyiodide nanopartiküllere güveniyor.

Research Frontiers CEO’su Joe Harary, “SPD teknolojisi, camın rengini değiştirmenize izin veren akıllı camdır” dedi. Küçük bir elektrik voltajıyla kontrol edebileceğiniz, içinde küçük nanoparçacıklar olan icat ettiğimiz bir film var. Yani, temelde bu film, istediğiniz renk tonunu çevirmenize olanak tanıyor. ”

Harary, “Kristaller bir mikronun onda üçü uzunluğundadır ve indüklenmiş çift kutuplar gibi davranırlar, bu nedenle filmdeki iletken kaplamalara bir elektrik alanı uyguladığınızda, parçacıklar sıraya girecek ve ışığın geçmesine izin verecektir. Daha sonra voltajı kaldırdığınızda, doğal eğilimleri Brownian hareketi nedeniyle karanlık durumda olmaktır ve bu da camın renklenmesine neden olur. ”

Araba Daha Güvenli Hale mi Geliyor?

Renk tonu, gelen fotonları kısmen engellediğinden, aynı zamanda sürücünün yaşadığı parlama miktarını ve araçta hapsolmuş ısıyı da azaltır. Harary, bunun aracın yolcularının klimayı açmak zorunda kalmadan daha uzun süre rahat kalmasına ve iç mekanı genel olarak 18 derece Fahrenheit kadar daha serin tutmasına izin verdiğini söyledi.

“Arabayı daha güvenli hale getiriyorsunuz çünkü ağırlık merkezini alçaltıyorsunuz ve tavandaki ağırlığı azaltıyorsunuz; Klimanızı daha az kullanıyorsunuz, ”dedi Harary,“ Continental Automotive, bu teknolojiyi kullanarak kilometre başına CO2 emisyonlarından dört gram tasarruf edebileceğinizi hesapladı ”dedi. Avrupa Birliği gibi sürücülerin, araçlarının kat ettikleri mesafe başına yaydıkları CO2 miktarına göre vergilendirildiği yerlerde, kilometre başına dört gram azaltmak, yıllık ortalama 380 € (410 $) gibi bazı önemli işletme harcaması tasarruflarına dönüşebilir.

“Dahası, bu ağırlık ve enerji tasarrufları elektrikli araçlar için daha uzun sürüş menzilleri anlamına gelmelidir. Alüminyum tavan çerçevesi ve ağır kanvas kumaş yerine bir lamine cam levhanın altında sürdüğünüz için, güvenlik ve akustik sönümleme etkileri de artırılmıştır.”

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here