BMW iX Ruhunu Kaybetmiş Bir Araç mı?

BMW’nin yeni tasarım yönü eleştirileri toplamaktan geri kalmadı. BMW iX ile gelen devasa ızgaralar birçok kişinin dikkatini topladı ve tartışmalara konu oldu. Bu konuda bazı yorumları olan kişilerden bir tanesi de Orijinal X5 modelinin tasarımını yapmış olan Frank Stephenson oldu.

Orijinal X5’in tasarımcısı Frank Stephenson son videosunda cevaplamak istediği  bazı sorularla yola çıktı. Stephenson’ın eleştirisinin odak noktası bu sefer iX oldu.

Yeni Bir Mobilite Çağının Simgesi

BMW, iX’i “yeni bir mobilite çağının simgesi” olarak adlandırıyor. Elektrikli otomobil, bir X5 kadar uzun ve geniş, bir X6 kadar yüksek ve bir X7’nin dingil mesafesine sahip. Stephenson’a göre, bu muhtemelen ona harika bir iç alan sağlayacak kombinasyonlardan bir tanesi.

Stephenson, bunların aynı zamanda güzel oranlar da sağlayabileceğini belirtiyor. Ancak videosunda odağı başka bir yere yönelik. Odaklandığı konulardan birincisi, hala çok büyük olduğunu düşündüğü ızgara. Sonra arabanın geri kalanı boyunca yeterince hareket olmadığını belirtiyor. BMW bunun minimalist bir tasarım olmasını amaçlasa da Stephenson, bunun çok basit olduğunu savunuyor.

Hareket etmiyor, şeklinde açıklıyor. “Benim için hareketli bir nesneyi tasarlamanın doğru yolu bu değil. Aracın hareket etmeye hazır gibi görünmesini tercih ederim. ”

bmw ix

İleri Gidilmiş

Bunun için tasarım çizgilerinin yokluğunu suçluyor. BMW’nin ızgarada olduğu gibi çok ileri gittiğini söylüyor.

Stephenson, “Hatların olmaması bir aracı neredeyse statik olan bir şeye dönüştürebilir” diyor. “Bence bu araba yandan bakıldığında çok durağan görünüyor.”

Tüm bunlar, BMW’nin yeni bir tasarım dili sunma arzusuna bağlı olabilir. Fakat nihayetinde, bu aracın bir otomotiv tasarımcısı değil, bir ürün tasarımcısı tarafından kaleme alınmış bir araca benzediği söyleniyor.

Stephenson, “Neredeyse ruhunu kaybetmiş bir araç” diyor. “Demek istediğim ürün tasarımcısını eleştirmek değil. Ancak ürünler ürün gibi görünür ve arabalar araba gibi görünür. Aynı meslek değil. ”

Stephenson tarafından gerçekleştirilen tasarım ve BMW iX söz konusu olduğunda siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Stephenson tarafından söylenenlerdeki doğruluk payı ne kadar? Siz olsanız iX tasarımında neye önem verirdiniz veya neyi değiştirirdiniz?

arka

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here