Donanımlı çoğu SUV tarzı araçlarda bulunan yokuş iniş kontrolü (HDC), aracınızın çok dik tepelik yerlerden inerken sürücüye asistanlık yapması için tasarlanmıştır. Bu sistem ayak frenini kullanmadan, yalnızca gaz pedalıyla aracın hızını artırmayı veya azaltmayı mümkün kılar. Yokuş iniş kontrol sistemleri genellikle, araç çok düşük hızlarda hareket ediyorsa etkinleştirilebilir. Bu değerler üretici firmaya göre değişmektedir.

Eğer bu donanıma sahip bir aracınız yoksa üzülmenize gerek yok. Böyle bir durumda tamamen manuel olarak paniklemeden yavaşça fren yaparak ve vites küçülterek de güvenli bir iniş sağlamanız mümkün. Lütfen dikkatli olun!!!

HDC Nasıl Çalışır?

hdc

HDC sistemi aslında tek başına bir işlevi yoktur. Genel olarak bir arabanın çalışmasını düşündüğümüzde. Her sistem birbiriyle entegre bir şekilde çalışır. Yokuş iniş sistemi devreye girdiğinde ABS sensörleriyle eş zamanlı çalışır. Dik bir yokuştan inmeye başlamadan önce HDC tuşu kullanılır(modellere göre ismi farklılık gösterebilir.). İniş sırasında sürücüyü tamamen yola odaklanmasını sağlar. Akabinde ABS sensörlerinden aldığı bilgilerle yolun durumuna göre gerekli freni yapar. Bunu yaparken aracın tekerlerini teker teker kitleyip geri bırakır. Böylece aracın kızak yapması önlenir. Güvenli frenleme ile iniş sağlanır.

Bu Sistem Gerekli midir?

hdc

4X4 araçların çoğunda bu sisteme rastlayabilirsiniz. Bunu aracın standartı olarak kullanıcılarına sunmaktadırlar. Bazı üreticiler ise opsiyon haline getirip ek ücret talep etmektedirler. Eğer sizin işiniz sürekli olarak arazi olan ortamlarda geçiyorsa HDC sisteme ait bir araç edinmelisiniz. İşinizi yapmak için otoyol benzeri yollar kullanıyorsanız bence bu sisteme pek ihtiyacınız gerekmez. Ama illaki bir gün lazım olur deyip bu donanıma sahip bir araç alabilirsiniz. Çünkü bu sistemler tamamen sürücünün konforunu ve güvenliğini arttırmak amaçlıdır.

HDC , Hangi Markalarda Vardır?

Yokuş iniş kontrolü ilk olarak Land Rover tarafından piyasaya sürüldü ve Freelander ve Range Rover gibi modellerde halen mevcut. Yokuş iniş kontrolü sunan diğer üreticiler :Ford, Nissan,AUDI,JEEP,VW, BMW ve Volvo gibi pek çok marka vardır. Her geçen yıl teknolojideki gelişmelerle diğer üretici firmalarda araçlarında HDC’yi eklemeye başlamışlardır.

Yukarıda da belirttiğim gibi size böyle araçlar uygunsa HDC sistemli araçları tercih edebilirsiniz. İyi Yolculuklar…

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here