Yedek Parça Nedir?

0
5518

Otomobiller, ortalama 30.000 parçanın birleştirilmesiyle oluşmuş ulaşım araçlarıdır. Aynı zamanda günlük hayatımızın bir parçası haline gelen bu araçlar kullanıldıkça eskirler. Eskidikçe de arıza çıkarırlar. Arıza oluşmasının sebebi deformasyona uğramış bir parçadır. Arızalanan araç tabi ki çöpe atılmaz. Arızalı parça bulunur ve değişimi sağlanır. Arızalanan parça yerine satın alınabilen parçaya verilen isim yedek parçadır. Yedek parça, otomobiller için oldukça önemlidir. Kullanıcıların otomobil seçerken dahi etkili olan yedek parça bulunabilirliği, aracın arıza anında bir an önce onarılmasına olanak sağlar. Ancak piyasada bulunan bazı otomobillerin yedek parçaları diğerlerine göre daha zor bulunabilmektedir. Yedek parça hakkında detaylar yazımızın devamında. Yedek Parça Nedir?

Otomotiv Yedek Parça Nedir?

Otomobiller yapı taşlarına ayrıldığında yaklaşık 30.000 parça ortaya çıkar. Otomobil üreticileri parçaları sadece otomobil üretiminde kullanmaz. Aynı zamanda bir arıza durumunda onarımı kolay bir şekilde sağlamak için yedek parça da üretir. Yedek parçası bol olan araç piyasada sevilir. Kolayca satılır. Alıcıların kafası rahat bir şekilde aracı satın almasına olanak sağlar. 2 örnekte açıklamak isterim. Fiat markasının 1.3 Multijet motor seçeneğine sahip Linea modelinin her türlü parçası her fiat parçacısında bulunabilir. Bu araçtan piyasada çok fazla olduğu için yedek parçalara olan talep fazladır. Ancak Renault markasının Laguna modeli için işler aynı değildir. 2.0 litrelik N7Q kodlu motoru ile oldukça başarılı olan bu araç ne yazık ki insanların korkarak satın aldığı araçlardan bir tanesidir. Arıza yaparsa yedek parçasını bulabilir miyim? Endişesi her zaman vardır. Aynı şekilde Opel markasının zamanının amiral gemisi olan modeli Omega’nın parçalarını bulmak bir hayli zordur. Eğer bu araçlar zamanında çok fazla satın alınsaydı yedek parça talebi fazla olacak ve bu talebin karşılığında yedek parça üretimi artarak fiyatlar uygunlaşacaktı. Bu araçlar arasında yedek parça fiyatlarını karşılaştıracak olursak; Linea’nın kalorifer motoru yaklaşık 400 ₺ civarındayken Renault Laguna’nın kalorifer motorunu sıfır bir şekilde bulmak imansızken çıkma olarak yaklaşık 3.000₺ civarına bulabilirseniz satın alabiliyorsunuz. Bu durum yedek parça bulunabilirliğinin önemini açıklamıştır.

yedek parça nedir bir araç 30 bin parçadan oluşur

Orijinal Yedek Parça Nedir?

Otomobil üretici firmaların otomobillerde kullandığı parçalar orijinal parça olarak adlandırılır. Otomobil üreticileri tarafından otomobil sahiplerine sunulan bu parçaları kullanmak oldukça önemlidir.

Yan Sanayi Yedek Parça Nedir?

Yedek parça üretici firmaların otomobillere birebir uyumlu olarak ürettiği parçalara yan sanayi parça denir. Bu parçaların üretimini otomobil üreticileri gerçekleştirmiyor. Yan sanayi yedek parçaların fiyatları orijinallere göre daha uygun olduğu için birçok kişi aracında yan sanayi yedek parça kullanıyor.

Yedek Parça Seçimi Nasıl Olmalı ?

“0” kilometre bir araba veya kullanılmış bir araba satın alsanız bile, bazı orijinal parçaların aşınma, eskime veya kazalar nedeniyle belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekebilir. Bu güncelleme işlemi sırasında araba yedek parçalarına veya araba aksesuarlarına ihtiyacınız olabilir. Özellikle 2. el oto yedek parçalarında oto yedek parça alırken neler yapılmalı?, değişimde orijinal yedek parçanın  önemi, oto  parça fiyatı ve oto yedek parça seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar ayrı başlıklar altında kontrol edilebilir.

Otomobillerin yedek parçalarına ulaşmak her zaman kolay olmayabilir. Bazı özel marka modeller için otomotiv yedek parça bulmak zordur. Marka modele göre hatta bulunduğunuz şehre göre bile yedek parça bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu durum şöyle de olabilir. Örneğin bir Mercedes ile bir Renault‘un yedek parça fiyatları aynı değildir. Mercedes’inize uygun malzemeyi kullanmazsanız ileride sıkıntı yaşayabilir. Buna bağlı olarak, aracınız değer kaybeder.

yedek parça nedir

Nelere Dikkat Edilmeli ?

  • İkinci el piyasasında aracın değerini etkileyeceği için orijinal olduğunu unutmamalısınız.
  • Kasko sigortasında avantaj sağlayacağı için orijinal yedek parça kullanılması da önemlidir.
  • Üreticinin veya satıcının garanti verip vermediğine dikkat etmelisiniz.
  • Parçanın arabanın yapısına uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Oem parçalar kullanın.
  • Kişisel zevkinize eklenen bileşenlerin aracın performansını, sürüş güvenliğini ve yolcu konforunu olumsuz yönde etkilememesini sağlamalısınız.

Yedek Parçaları Kasko Karşılar mı?

Aracın tüm orijinal yedek parçaları ve parçaları satın alacağınız genel sigorta kapsamındadır. Bununla birlikte, orijinal olmayan parçalar için kapsam da sizin isteğiniz ve fiyat farkı doğrultusuyla genişletilir. Bu nedenle otomobil parçalarını ve otomobil parçalarını değiştirirken ve ikinci el araba alırken bu soruna dikkat etmelisiniz.

Kasko Yaptırmanın Avantajları/Dezavantajları>>

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here