Short Shift Nedir?

0
4246
Short Shift Nedir?

Günümüzde modifiye konusunda Dünya çapında çeşitli işlemler yapılmaktadır. Performans açısından yapılan geliştirmeler örneğin; aracınızın motorunu değiştirmek, yeni egzoz sistemi yaptırmak yazılım gibi vesaire… Ancak yapılacak tek performans içerikli geliştirme bu değil. Aracınızda kullanacağınız lastikler, sonradan eklenecek olan kule gergileri ve şanzıman geliştirmeleri (short shift gibi) aracınızınız yol tutuş performansını ve güç aktarımını olumlu yönde etkileyecektir. Bugün sizlerle birlikte aracımızın gücünü yola aktarmak için gerekli olan şanzıman yükseltmelerinden biri Short shift’i inceleyeceğiz.

Short Shift Nedir?

Short Shift Nedir?

Short shift performanslı otomobil tutkunları arasında oldukça popüler olan bir geliştirmedir. Performanslı bir araç kullanıyorsanız aracınızın hızlı gitmesi için vites geçişlerinizin de hızlı olması gerekir. Bu yüzden otomatik şanzımana sahip araçlar manuel şanzımana sahip araçlara göre daha hızlıdır. Bunu kanıtlamak için Porsche, 911 modelinin iki versiyonunu test etti. Sonuç olarak otomatik modeli manuel modelinden 0’dan 100 km/h hıza 0.4 saniye önce çıktı. Bakıldığında çok küçük bir fark olarak gözükse bile otomobil tutkunları için bu fark gayet büyük. Bu aradaki farkı kapatmak için manuel şanzımana sahip otomobili olan kullanıcılar otomatik şanzıman takmak yerine Short shift uygulamasını keşfetti. Bu seçim hem daha az maliyetli hem de uygulanışı çok kolay.

vites aralığını kısaltır

Short Shift adından da anlaşılacağı üzere araçlarımızda bulunan vites yolunu kısaltmaya yarar. Short shift geliştirmesi yapılmış şanzıman sistemi stok şanzımanlara göre daha hızlı vites değiştirilmesine yardımcı olur. Vites değiştirme esnasında eliniz daha az hareket eder. Bu hızlı geçir motorunuzun maksimum gücü için devri yüksek tutmanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda vites değiştirirken tek elle tutmanız gereken direksiyon zamanını kısaltır. Short shift aslında fiziksel olarak daha kısa bir vites değiştirici değil. Yalnızca doğrusal kayma mesafesini azaltıyor. Ancak vites dişlileri arasındaki mesafeyi ne yazık ki azaltmıyor. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir cıvatayı sökmek veya takmak istiyorsunuz. Bunun için elinizde 2 adet anahtar var. Biri uzun biri kısa. Uzun anahtar ile sıkmak isterseniz daha uzun mesafeli bir hareket yapmalısınız. Kısa anahtar ile sıkmak isterseniz uzuna göre kısmen daha az hareket edersiniz.

Avantajları Dezavantajları

Short Shift’in Avantajları

  • Bir sonraki vitese geçmek için gereken yolu kısaltır.
  • Daha kısa sürede vites değiştirilir.
  • Vites değiştirirken güzel bir hissiyat verir.
  • Aftermarket olarak takılan Short Shift ‘lerin ömrü stok şanzıman parçalarına göre daha dayanıklıdır.
  • Şanzıman parçaları için ek koruma sağlar.

Short Shift’in Dezavantajları

  • Her vites atışı için daha fazla güç gerektirir.
  • Soğuk havalarda vites geçişinin zor olması
  • İlk kez manuel kullanan insanlarının kullanamaması
  • Gürültülü çalışma ihtimali vardır.
  • Beklenmedik titreşim ve sertlik
  • Garanti kapsamı dışına çıkabilir.

 

Modifiye Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here