Ülkemiz dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan otomobil modelleri arasında sedan arabalar uzun yıllardır popüler olmuştur. Sedan arabalar genellikle farklı pazar kesimleri tarafından, özellikle aileler tarafından tercih ediliyor, peki sedan araba ne anlama geliyor? Onunla diğer modeller arasındaki fark nedir? Bu popüler otomobil modeli hakkında detaylı bilgi almak için içeriğin geri kalan kısmında tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Sedan Nedir?

Genellikle dört kişilik olan, iki ya da dört kapısı bulunan araçlara sedan adı verilir. Sedan arabaların ilk bakışta dikkat çeken en önemli farkını ise, bagaj kısmının sürücü ve yolcu kısmından tamamen ayrı olması oluşturur. Böylece hem sürücü ve yolcular hem de yükler için daha fazla alan ortaya çıkar. Bu yüzden sedan araçlar, çoğu zaman çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasında yer alır. Ancak sedan otomobiller kapasite ve alan dışında yol tutuşu ve benzeri sebeplerden dolayı gerek şirket aracı olarak gerek bireysel kullanım amacıyla da yaygın şekilde tercih edilir.

sedan araba a

Sedan Araba | Avantaj ve Dezavantajları

Sedan arabalara dışarıdan bakıldığında dezavantajlarından daha çok avantajları göze çarpabilir. Çünkü yapısı gereği diğer modellere göre daha kullanışlıdır.

Sedan ve HB Araçlar Arasındaki Farklar yazımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ…

Avantajları

  • Sedan otomobillerin oldukça yaygın tercih edilme sebeplerinin başında, görüntü ve imaj faktörü gelir. Genellikle estetik çizgilere sahip olan sedan araçlar, aynı zamanda daha güçlü bir imaj sergilediği için, devlet makamları dahil pek çok önemli kişi ve kurum tarafından da tercih edilir.
  • Bagaj hacmi yolcu kısmından ayrı şekilde konumlandırıldığı için daha geniştir. Benzer şekilde sürücü ve yolcu kısmının daralmasına sebep olan bir bagaj etkeni bulunmadığı için, oturma alanları da sayıca daha fazla olmakla beraber aynı zamanda daha büyük ve konforludur.
  • Sedan araçlar, özellikle küçük boyutlardaki kompakt araçlarla karşılaştırıldıklarında yol üzerinde daha geniş bir alana yayıldıkları için, çoğu zaman yol tutuşu açısından iyi bir performans sergiler. Bu da daha güvenli ve rahat bir sürüş anlamına gelir.
  • Türkiye’deki ikinci el otomobil piyasasında, sedan araçlar her zaman daha yaygın satılır ve daha fazla ve kolay alıcı bulur. Ülkemizde oldukça popüler bir kasa tipi olan sedanın şekilsel avantajları dışında, bu tarz farklı bir avantajı da vardır.

Dezavantajları

  • Son yıllarda yakıt türleri ve tüketim verileri çeşitlenmiş olsa da, sedan otomobillerin büyük bir kısmı daha fazla yakıt tüketir. Bu da başta yakıt tasarrufuna önem veren sürücüler olmak üzere, çoğunluk tarafından olumsuz bir özellik olarak adlandırılabilir.
  • Sedan araçların boyutları genelde kompakt sınıfında yer almadığı için, daha fazla yer kaplarlar ve gerek şehir içi kullanımda gerek park alanlarında bu durum önemli bir dezavantaja dönüşebilir.
  • Yine boyut ve şekil kaynaklı diğer bir dezavantaj da sedan kasalı otomobillerin sürüş ya da park esnasında vurma, çarpma, çizilme gibi olaylara daha müsait olabilmeleridir.

2. El Satılık Sedan Araba İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here