Hız Göstergesi Neden Hatalı Gösterir?

0
4386

Karayolunu kullanan taşıtlarının hız göstergesi güvenlik amacıyla yapılan hızdan daha fazla göstermektedir. Bu hata Navigasyon sistemleri sürekli kullanan kişiler tarafından da fark edilebilmektedir. Navigasyonun uydu tarafından ölçtüğü hızdan çok daha düşük hızda gidiyor olarak gözükmesi oldukça kafa karışıklığına sebep olmuştur. Bunun sebebinin neden olduğunu açıklayacağız.

Navigasyonda Hızımız Neden Farklı Gözükür?

Hız göstergesi navigasyonda nasıl gözükürEski araçlarda kullanılan mekanik hız göstergesi zamanla bozulup ayar gerektirebiliyordu. Yeni otomobillerin çoğunda artık elektronik hız tespit cihazları kullanıldığından dolayı zamanla sapma ve yanlış gösterme olayları ortadan kalktı. Aracın göstergesinde 120km/saat gözükürken aslında otomobilin hızı 110km/saat veya daha düşük gözükebiliyordu. Bu durum aşağıda anlatacağımız şeylerle tamamen bağlantılı olabiliyor.

Avrupa ülkeleri önde olmak üzere güvenliği sağlamak amacıyla göstergede gözüken hızı daha az tutarak aslında hızlı gidiyormuş hissiyatı veriliyordu. Bu yapılan işlem üreticiler tarafından yapılmamıştır. Devletler tarafından kanun çıkartılmıştır. Yani zorunluluk olarak da söyleyebiliriz. Ülkeden ülkeye değişen bu kanun %2 ile %10 arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Lastik Ölçüleri Hız Göstergesine Etki Eder Mi?

Lastik ölçüleri

Farklı lastik ölçüleri kullanmak da direkt olarak bu olaya bağlıdır. Ülkemizde kullanılan hız birimi km/saattir. Fakat hız ölçerler tekerleğin dönüş sayısına bakarak hesaplar. Farklı ebatlarda lastik kullanımı bu durumu direkt olarak etkiler.

205/55/16 ölçüsüne sahip bir araçta 205/50/16 lastik ölçüsü tercih edilirse lastik çapında azalma meydana gelir. Bu da lastiğin öncekine göre daha çok tur atması anlamına gelir. Bundan dolayı lastiğin her bir kilometrede atacağı tur sayısı artacağı için gösterdiği hız normalden daha fazla olacaktır.

Yukarıdaki olayın tam tersini yaparsak;205/55/16 lastik ölçüsü yerine 205/60/16 lastik ölçüsü tercih edersek lastiğin çapında artma söz konusu olacaktır. Bu durum lastik büyüdüğünden dolayı eskisine göre daha az tur atar. Bundan dolayı göstergede normalden daha yavaş gidiyor olarak gözükecektir.

Lastik Basıncının Hız Göstergesine Etkisi

lastik basıncının hız göstergesine etkisiDiğer taraftan lastiklerin havasının basıncı da bu olaya direkt olarak etkilidir. Hız göstergeleri aracın üzerinde verilen lastik basınçlarına göre üretilmiştir. Bu yüzden hızı ona göre ölçer. Lastik hava basıncında gerçekleşecek bir değişim direkt olarak hız göstergesinin farklı göstermesine neden olur. Yüksek basınç basılmış bir lastiğin çapı artacağından dolayı gösterge gidilen hızdan daha az göstermeye başlar. Tam tersi düşük basınca sahip olan bir lastiğin çapı azalacağı için gösterge gidilen hızdan çok gösterir.

Ek olarak sadece lastik basıncı değil, lastiğe binen yük arttığı veya azaldığı zaman lastiğin çapı da doğru orantılı olarak artıp azalacağı için yine göstergede sapma meydana gelebilir.

Hız Göstergesi Neden Çalışmaz?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here