FIAT otomobiller uygun fiyatları ile ülkemizde yerli olarak üretilmekte. Bir dönem öyle bir seri vardı ki ülkemizde taksiler, binek arabalar, polis arabaları ve devlet arabaları hep o otomobiller olmuştu. Bu seri TOFAŞ Bursa üretimi kuş serisiydi. Şahin, Kartal, Doğan ve Serçe modellerini barındıran kuş serisi ülkemizde bir hayli popüler olmuştu. Ülkemizde yerli olarak üretilmeleri ulaşım kolaylığı açısından tercih sebebi oldu. Ancak bu otomobiller tamamen özgün bir tasarıma sahip değillerdi ve ilham alındıkları başka otomobil modelleri vardı. İlham alınan FIAT Regata modeli önden çekişli bir yapıya sahipti. 1883-1990 yılları arasında üretilen Regata bir dönem ülkemizde satılan kuş serisi TOFAŞ modellerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştu.

Murat
Alt yapı olarak Murat 131 modelinin yürüyeni kullanıldı.

 

FIAT Regata Ne Zaman Üretildi?

FIAT Regata 1983 ve 1990 yılları arasında üretilmiş önden çekişli bir sedan otomobildir. Oldukça sade ve köşeli hatlara sahip otomobil bir çocuğa araba çiz denilince ortaya çıkan şekil ile 90% benzerlik gösterir ki o derece sedan bir otomobildir. İtalya’nın Torino şehrinde üretilen model daha sonra Arjantin’de de üretime başlamıştır. Dizel ve benzinli opsiyonlar sunan model aynı zamanda station bir kasa olan “Weekend” modeline de sahiptir.

Nasıl İlham Alındı?

Fiat 131 modelinin 1974’te İtalya’da üretimi başlaması ile beraber FIAT ve TOFAŞ işbirliğinin bir sonucu olarak aynı otomobil Murat 131 adı altında TOFAŞ’ın Bursa tesislerinde üretilmeye başlandı. Aynı modelin revizyona uğraması ile model isimleri Şahin ve Doğan olarak değiştirildi. FIAT Regata modeli 1983 yılında FIAT 131 üretiminin sona ermesi ile hayata gözlerini açtı. O sırada ülkemizde Şahin ve Doğan üretimi devam etmekteydi ve model estetik olarak çağın çok gerisinde kalmıştı. Bunun sonucu olarak TOFAŞ Regata kalıplarını, sahip oldukları 131 altyapısı üzerinde kullanmaya karar verdi. Sonuç olarak ortaya alt yapısı Murat 131 olan ama daha modern gözüken yeni nesil Kuş Serisi ortaya çıktı.

Regata 3
Regata modeli Şahin ve Doğan modellerine benziyor olsa bile aslında alt yapısı tamamen farklı bir otomobil.

Regata ve Kuş Serisi İlişkisi

Öncelikle Kuş Serisi her ne kadar Regata modellerine benziyor olsa da aslında ortada çok büyük bir fark vardır. Her şeyden önce sadece kalıp kullanılmıştır ve alt yapı Murat 131’e aittir. Bu yüzden Kuş Serisi modelleri arkadan itişliyken, Regatalar önden çekişli bir yapıya sahiptir. Ayrıca Regata modelinin halefi olan model FIAT Tempra iken Kuş Serisi bir halefe sahip olamamıştır.

Regata 4
Evet o bir şahin değil, Regata!

2. El Doblo İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here