Eski otomobil tutkumuzu modern yaşam tarzımızla harmanlayıp daha iyi bir hale getirmenin mümkün olduğunu söylersek tepkiniz ne olurdu?

Eski otomobili restore ederek hayata döndürmek onu eski otomobil olarak anılmasını önüne geçemeyecektir. Ancak aracın bütün aksamlarını modern parçalarla değiştirerek baştan aşağı yeni bir ruh sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Arabanızı Performans, güvenlik ve konfor olarak geliştirmek eski ve yeniyle olan bağlantınızı koparmamanıza ve yeni bir sentez elde etmenizi sağlayacaktır.

Arabayı modern bir hale getirmek için gerekli adımlara geçmeden önce özgünlük konusunda hassas bir insan olup olmadığınızı kendinize hatırlatmanız gerekiyor. Çünkü eski otomobil alınan hazzın nedeni arabanın eski olmasıdır. Kişisel zevklerin ürünü olma yolunda ilerleyen modern eski  sizin daha sonradan arabaya olan beğeninizi kaybetmenize ve dışarıdan tepki almanıza neden olabilir.

Vakit kaybetmeden değişim adımlarına geçelim

Ses

Bir arabada sürüş konforu ve sakinliği açısından olmazsa olmaz dediğimiz şeylerin başında gelen ses faktörü aracın kalitesini anlamamıza yardımcı olan belirleyici bir unsurdur.

Eski otomobil iyi bir ses sistemi eklememiz onu daha modern yapabilir. Kaliteli hoparlörler kullanmanız aracın gürültülü motoruna rağmen size en iyi performansı vermesini sağlayacaktır. Ancak daha iyi sonuç almak için aracınıza yalıtım yaptırabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta araç içinde nasıl bir yerleşim yapacağınız olmalıdır. Aracın orijinalliğini bozmayan bir yerleştirme yaparsanız bu görsel açıdan iyi bir bütünlük sağlar.

Uzaktan Kontrol Sistemleri

Uzaktan kumanda ile aracınızı yeni nesil araçların tümünde olduğu gibi kumanda edebilir ve daha güvenli bir kilit sistemine geçirebilirsiniz.

Koltuk Değişimi

Eğer çok rahatsız edici bir koltuğa sahipseniz ki muhtemelen öylesiniz, koltuklarınızı ister özel üretim olsun isterse diğer arabalarda sizin arabanıza en uygun olanı seçerek değiştirebilirsiniz.

Modern araba yapım sürecinde konforun baş tacı olan koltukları yok saymak olmazdı.

Navigasyon ve Geri Görüş Kamerası

Navigasyon ve geri görüş kamerası günümüzde çoğu araçta kullanılan ve kullanılması gerekli görülen bir cihaz olarak değerlendiriliyor.

Navigasyon ile aracın görsel olarak daha zengin gözükmesini ve gerekli yere doğru bir şekilde yerleştirilmesiyle aynı şekilde görsel bütünlüğün sağlanmasına neden olursunuz.

Geri görüş kamerası güvenli sürüş için en doğru çözümlerden biridir. Eski otomobillerin genellikle kötü bir arka görüş açısına sahip olduğunu biliyoruz. Aracınıza geri görüş kamerası taktırmanız geri geri giderken kullanım kolaylığı sağlamasının yanında geceleri kızılötesi kamera ile kayıt sağlayarak aracınızı güvende tutar.

İkinci bir öneri de bulunursak aracınızın bu değişikliği yapmasını radikal bir hale getirmeyebilirsiniz. Telefonunuz hem geri görüş kamerası için uygun hem de navigasyon için kullanılabilir bir özellik sunuyor. Geri görüş için Bluetooth bağlantılı bir kamera seçerek aracın arka tarafında uygun bir alana yerleştirip telefonunuz ile bağlantı kurduktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Navigasyon sorununu da telefonunuzdaki harita uygulamalarıyla çözebilirsiniz. Yapmanız gereken son şey ise telefonunuzun arabanızda yerleşecek alan ile bağlantısını sağlayacak bir aparat bulmak. Bu aparatı internetten kolaylıkla bulabilirsiniz.

Lastik

Lastikler arabanın güvenli sürüş sağlaması için gerekli olan önemli bir parçadır. Günümüz lastik teknolojisi her geçen gün gelişmekle beraber yol tutuş açısından iyi bir hale geliyor.

Geçmişten günümüze ikonik tekerlek olarak ele alacağımız klasik otomobil tekerleklerinin yer ile olan temas alanı dar, ince ve daha eğimli oluyor. Bu durumun araç güvenliği açısından sorun olup olmadığını tartışmaya bile açamayız. Çünkü bu bir sorundur.

Aracın yer ile temas etmesini engellemesi ile beraber eğimli lastiğin aracın taklam atma potansiyelinin artırmasına, diş aşınma sorunu ile yakıt tüketimini artırması gibi sorunlara da yol açabilir.

Çok sık kullanmadığınız arabanızın otantikliğini bozmak istemiyorsanız bu tür lastik işinizi görür. Ancak sürekli bu arabanın içinde olmanız ve bir yerlere gitmeniz bir süre sonra güvenlik zafiyetleri görmenize neden olabilir.

Aracınızı yeni bir boyuta taşımak için değişim sürecinizin içine dahil etmeniz gereken lastikleri yer ile temas alanı geniş olan lastiklerle değiştirerek kendinden emin bir duruş sergilemesini ve yol ile olan tutuşu nedeniyle daha güvenli sürüş ve ekonomik yakıt tüketiminin önünü açarsınız.

Eğer lastik için bir tercih hakkınız varsa kalite olarak kendisini kanıtlamış Radyal lastiklerin işinize kolaşlaştıracağını söyleyelim.

Unutulmaması gereken noktalardan biri seçeceğiniz lastiğin araç aerodinamiğine uygun olup olmadığını öğrenmeniz. Bunu yetkili birinden yardım alarak öğrenebilirsiniz.

 Fren Sistemi

Sürüşü daha konforlu ve güvenli yapmak için yaptığımız iyileştirme çalışmalarından bir diğeri de Frenler.

Eski otomobil ile kullanılan fren sistemi sabit bir Kampanadır. Bu fren türleri aşırı ısınan ve zamanla frenlerin zayıflamasına yol açarak tehlike çanlarının çalmasına neden olan bir sistemdir.

Daha sonra disk fren sisteminin üretilmesiyle ile beraber yeni nesil arabalarda daha emin bir kullanım deneyimi sunmuştur.

Peki eski otomobile disk fren sistemi yerleştirebilir miyiz?

Eski otomobil ile disk fren sistemini kullanmak istiyorsanız tek ana silindirin çift ana silindire geçmesini sağlamak zorundasınız.  Çünkü tek silindir hem ön hem de arka frenlere basınç sağlar ve sistem sızdırma yaparsa frenler işlevini kaybetmeye başlayacaktır.

Çift ana silindirde ise görev dağılımı vardır. Sistemin bir kısmı ön frenlere diğer kısmı arka frenlere eşit bir şekilde basınç yaptığı için aracı daha kolay ve sorunsuz bir şekilde durdurmamızı sağlar.  Ek bir değişiklik olarak kauçuk fren hortumlarını paslanmaz çelikle değiştirmeyi unutmayın.

Fren sistemi değişikliği için unutmamanız ve bu yönde hareket etmeniz gereken başka bir nokta; Fren bileşenlerinin bir bütün olarak çalıştığını ve bütünün her bir parçasının uyum içinde çalışması gerektiğidir. Frenleri yükseltmek için bu işten anlayan iyi bir usta ile iletişim kurmalısınız.

Frenleri değiştirdiğiniz andan itibaren fren pedalındaki his farkını da anlayacaksınız. Böylece modern otomobil frenlerinin önemini bir kez daha anlamış olduk.

Direksiyon

Direksiyon eski otomobilde en göze çarpan parçalarından biridir. Direksiyon tasarımıyla tanınan modellerin olması bu tür araçların özgünlüğüne vurgu yapar nitelikte. Ancak yoksun oldukları bir özellik var; Hidrolik direksiyon özelliği eski model araçların çoğunda bulunmuyor. Daha sert bir hamle ile dönüş sağlayabileceğimiz bu tür direksiyonlar trafikte sürücüleri bir hayli zorluyor.

Öncelikle direksiyonun daha kolay dönmesini sağlayacak işlemler yapan yetkin bir usta bulmalısınız. Ya da direksiyon kutusunda fiziksel değişiklikler yaparak daha kökten bir çözüm elde edebilirsiniz.

Direksiyon tasarımı olarak da daha modern tasarıma sahip olan bir model seçmeniz içine girdiğiniz sürecin yansımasını en iyi şekilde aktarabilmesi açısından önemlidir.

Aydınlatma

Eski aydınlatma ışıklarınız yerine halojen ve yüksek yoğunluklu deşarj lambaları kullanabilirsiniz. Daha parlak bir yol ile görüş açınızı daha da iyileştirebilirsiniz.

Yeni Bir Gövde

Evet çok çılgınca geliyor ancak yaptığımız tüm bu değişikliklerin bir bütün halinde güzel görünmesi için aracın kasasını modern çizgiler eşliğinde restore etmemiz iyi bir adım olacaktır. Bunu yaparken tabi ki aracın klasik tasarım diline zarar vermeden yapmanız daha doğru olacaktır. Aşağıda örneklerini verdiğimiz araç görünümleri size ilham kaynağı olabilir.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here