Temiz bir dünya ve temiz bir gelecek adına egzoz emisyon muayenesi, araç sahipleri tarafından dikkat edilmesi gereken konular arasında olmalıdır. Yani, egzoz muayenesi hem bir yükümlülük hem de çevresel bir sorumluluktur. 2024 yılı itibarıyla tüm motorlu taşıtların periyodik olarak egzoz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünü sağlayamayan yahut aracının ölçümünü yaptırmayan sürücülere trafik cezası uygulanır. Bu bilgilerin ışığında gelin, egzoz emisyon muayene konusunu ve ücretlerini inceleyelim!

Egzoz Muayenesi

Egzoz muayenesi, motorlu taşıtların egzoz gazı emisyonlarını kontrol etmek amacıyla yapılan bir denetim sürecidir. Bu süreç, çevrenin korunması ve hava kirliliğinin azaltılması açısından büyük önem taşır. Egzoz muayenesi ile araçların yaydığı zararlı gazların miktarı ölçülür ve bu değerler, belirlenmiş çevresel standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Bu kapsamda egzoz muayenesinin temel amacı, çevreye zarar veren gazların azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Bu denetimler, araçların motor performansını da olumlu yönde etkiler. Çünkü egzoz sisteminin düzgün çalışması, motorun veriminin artmasına yardımcı olur. Ayrıca egzoz muayenesi, aracın genel bakım durumunun bir göstergesi olarak da işlev görür.

Egzoz Emisyon Ölçümü

Karbon salınımını azaltmaya çalışmanın temelinde araçlarda kullanılan yakıt türüne ve aracın doğru kullanımına dikkat etmek yatar. Egzoz emisyon ölçümü, araçların egzoz sistemi ile dışarıya attığı zararlı gazların oranını kontrol altında tutmaya yarar. Bu sayede araçların havaya saldığı zararlı gazların azaltılması hedeflenir. Çünkü atmosferden solunan bu zararlı gazalar, insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bununla beraber küresel ısınma gibi önemli faktörlerin de altını çizmek gerekir. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü, araç sahiplerine yakıt tasarrufu sağlar.

Egzoz Emisyonu Nasıl Sorgulanır?

Egzoz emisyon ölçümü sorgulama işlemi oldukça basittir. Sorgulama işleminin daha net anlaşılabilmesi için sizlere adım adım anlatalım.

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır.
  • Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır.
  • Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
  • Ardından altında yer alan “plakayı seç” alanından plaka seçilir.
  • “Devam et” butonuna tıklanarak söz konusu bilgilere ulaşılır.

Açılacak ekranda “plaka no” ve “geçerlilik tarihi” bilgileri yer alacaktır. Ayrıca “geçerli egzoz gazı emisyon ölçümü var mı?” sorusunun yanında “var” yazıyorsa sorun teşkil etmeyecektir. Bu bilgileri ise aşağıda yer alan “ölçüm sonuç raporu” alanından kolaylıkla indirebilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

egzoz emisyonu

Emisyon testi, genel olarak aracın yüksek devirde ve rölantide olduğu zamanlarda ayrı ayrı ölçümlenerek yapılır. Genellikle hidrokarbon ve karbon monoksitin oranları muayenede dikkatle ölçülür. Hatta muayenede çift yakıt sistemine sahip araçlar için iki yakıt türüne özel ölçüm yapılır. Araç, yapılan emisyon gazı ölçüm testlerinde istenilen değerleri veriyorsa muayeneden geçip ölçüm pulu alır. Fakat kanuni olarak istenilen değerleri sağlamayan araçlar, ölçümden geçemez ve ağır kusurlu sayılır. Muayeneden geçebilmek için aracın sorunlarını tespit edip ölçüm işlemini tekrarlamalısınız.

2024 Egzoz Emisyon Ölçüm Fiyatı

Araç muayene ücretlerinin aksine egzoz emisyon ücreti her araç için aynıdır. 2024 egzoz emisyon ölçüm fiyatları yapılan son güncellemeyle birlikte değişmiştir. Bu kapsamda egzoz muayene ücreti ve egzoz muayenesinden geçememe cezası aşağıdaki gibi:

Egzoz muayene ücreti 256 TL
Egzoz muayenesinden geçememe cezası 19.897 TL

Egzoz Muayene Ücreti Gecikme Cezası

Zorunlu tutulan bu işlem yaptırılmazsa araç sahiplerine egzoz muayene ücreti gecikme cezası uygulanır. Bu kapsamda egzoz muayene ücreti gecikme cezası aşağıdaki gibi:

Egzoz muayene gecikme cezası 9.943 TL

Aynı zamanda egzoz emisyon ölçüm fiyatları ve gecikme cezası yapılan zamlardan dolayı değişikliğe uğrayabileceği bilir. Bu noktada resmi web sayfalarını kontrol etmenizde yarar var.

Egzoz Emisyon Ölçümüne Dair Sıkça Sorulan Sorular

Egzoz emisyonu ölçümüne dair araç sahipleri, farklı sorunlarla karşılaşıp çeşitli sorular sorabilir. Bu nokta sizler için sıkça sorulan pek çok soruyu ele alıp cevapladık.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar Sürüyor?

Egzoz emisyon ölçümünün süresine dair net bir zaman vermek mümkün değildir. Fakat bazı kaynaklara göre emisyon ölçüm süresi aşağı-yukarı 15 ya da 20 dakika arasındadır.

Egzoz Emisyon Değeri Nerede Ölçtürülür?

Araç muayenesinde olduğu gibi sürücüler, egzoz emisyon ölçümünü TÜVTÜRK muayene istasyonlarından yaptırabilir. TÜVTÜRK, resmi web sitesinde egzoz gazı emisyon ölçümü hizmeti veren istasyonlarını listelemektedir. Bulunduğunuz konuma bağlı olarak kolayca ulaşabilir online randevu alabilirsiniz. Ayrıca burada gerçekleştirilen ölçüm işlemi yasal yönetmeliğe ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılır. Bunun dışında yeterli standartlara sahip yetkili ölçüm yerlerinden de gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümünden Muaf Olan Araçlar Hangileridir?

egzoz emisyonu

Taşıtların bazıları egzoz emisyon ölçüm uygulamasından muaf tutulur. Öncelikle elektrikli, hibrit ve hidrojen yakıtlı araçların muaf olduğu aşikardır. Aynı zamanda moped, motosikletler, tarım ve orman traktörleri de bu ölçümü yaptırmaz. Son olarak 1979 model yılı ve öncesinde üretilmiş olan dizel motorlu araçlar muaf sayılır.

Her Araç Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırmak Zorunda mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TÜVTÜRK istasyonlarının ortak olarak muaf tuttuğu taşıtlar dışındaki bütün araçların bu ölçümü gerçekleştirmesi gereklidir. Bu isteğe bağlı bir uygulama olmayıp zorunlu tutulan bir ölçümdür.

Ölçüm İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Egzoz emisyon uygulamasını gerçekleştirebilmek için bazı belgeleri hazırlamanız gerekir. Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılması planlanan arabanın tescil belgesini mutlaka almalısınız. Ayrıca T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimliğiniz ve ehliyetiniz yanınızda olmalıdır. Alternatif olarak pasaport da kabul edilir. Bu bilgiyle beraber ilk defa aracını ölçüme götüren sürücülerin egzoz emisyon ruhsatını istasyondan alması gerekir. Belirli bir miktar ödeyerek bu belgeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Ne Sıklıkla Egzoz Emisyon Ölçümü Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümünün ne sıklıkla yapıldığı oldukça merak edilir. Emisyon ölçümü yapılacak araçların türüne göre ölçüm sıklığı değişir. Binek ve resmi otomobiller ve diğer motorlu taşıtlar gibi bir ayrım söz konusudur. Binek ve resmi otomobiller, ilk üç yaşının bitiminde ölçümü yaptırması gerekir. Aynı zamanda bu ölçümden sonraki her 2 yılda bir ölçüm işlemini gerçekleştirmelidir. Diğer araçlar ise her yıl egzoz emisyon ölçümünü yaptırmalıdır.

Hangi Şartlarda Egzoz Emisyon Ölçümü Yenilenir?

Bazı şartlarda egzoz gazı emisyon ölçümlerini süresi dolmadan önce yeniletmek zorunlu kılınır. Aracınızın yakıt sisteminde herhangi bir değişiklik yapıldıysa yenilenmelidir. Ayrıca motor ve gücünde değişikliğe sebep olabilen şartlarda tekrarlanmalıdır. Şasi tadilatı sonrasında araç sınıfında (kategorisinde) değişiklik yaşanırsa egzoz emisyon ölçümü yeniden yapılmalıdır. Son olarak araç trafik kazasına karışır ve trafik kolluk gücü muayeneye sevk ederse zorunlu olarak ölçüm yenilenir.

Egzoz Emisyonundan Neden Kalınır?

Aracınızın kusurlu sayılmaması için egzoz emisyon ölçümlerinde dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmelisiniz. Bu sayede rahat bir muayene sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda aracınızda bir arıza belirtisi fark ettiğinizde en kısa sürede oto servise götürmeniz egzoz emisyon değerlerinize etki edecektir. Bu bilgilerin dışında ise aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde yarar var.

  • Egzoz sistemindeki sızıntı gibi arızaların önceden tamir edilmesi başta gelen sorunlardan biridir. Örneğin gevşek veya sızdıran gaz kapağınız varsa değerleriniz her zamankinden daha yüksek çıkacaktır.
  • Zengin hava ve yakıt karışımına sahipseniz fazla yakıt yaktığınız için değerleriniz kötü çıkacaktır. Bu noktada oksijen sensörünü, enjektörleri, bujileri kontrol ettirmeniz gerekir. Örneğin aşınmış bujiler, eksik yanma sebebiyle emisyonları yükseltir.
  • Başarısız emisyon testi istemiyorsanız yağ değişimini vaktinde yapmalısınız. Temiz yağ, daha az hidrokarbon içerdiği ve motoru daha temiz hale getirdiği için değerleri düşürür.
  • Katalitik konvertör parçasının kontrol edilmesi olası sorunları ortadan kaldıracaktır.
  • Kirli ya da tıkalı hava filtresine sahip olmak, hidrokarbon seviyesini yükseltebilir. Bu sebeple düzenli olarak hava filtrenizi değiştirmeniz gerekir. Aynı zamanda mazot filtrenizin temizliğinden de emin olmalısınız.
  • Aracınızda herhangi bir arıza lambası yanıyorsa en kısa zamanda kontrol ettirmelisiniz. Özellikle motor arıza ışığı, gösterge panelinde yandıysa emisyon değerleri her zamankinden daha farklı çıkabilir.
  • EGR ve DPF sisteminizin temiz olması emisyon değerlerinizi düşürecektir.
  • LPG yakıt türüne sahip bir aracınız varsa gaz ayarını kontrol etmeniz fayda sağlar.

Yukarıda sayılan bütün sorunlarda kurtulabilmek ve testten başarıyla geçebilmek için en temelde periyodik kontrollerin zamanında ve eksiksiz yapılması daha doğru bir seçenek olacaktır.

Euro Emisyon Standartları ve 6 Euro Nedir?

egzoz emisyonu

Hava kalitesini korumak ve daha temiz bir dünya bırakabilmek için yeni geleneksel motorlu taşıtlara Avrupa Egzoz Emisyon Standartları uygulanmaktadır. Bu kapsamda farklı çalışmalar yürütülür. Özellikle Euro 6 standardı, her yeni üretilen araç için uyulması gereken egzoz emisyon standardı olarak karşımıza çıkar. Euro 6 standartları oluşmadan önce Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4 ve Euro 5 standartları vardı. Tabi, bu standartlar tek bir seferde değil tarihsel bir gelişim sürecinde oluşum gösterdi.

Peki Euro 6 nedir? Euro 6 sayesinde araçların egzoz emisyonları azaltılıp daha çevre dostu hale getirilir. Bu sistem Avrupa Mevzuatının bir yansıması olarak karşımıza çıkarken aracın kilometre başına hidrokarbon ve nitrojen oksit üretimini kısıtlar. Bununla birlikte Euro 5 ile Euro 6 motor arasındaki farklar sürücüler tarafından merak konusu haline gelir. Euro 5 ile Euro 6 motor arasında oldukça basit bir fark var. Euro 6 önceki standartlara oranla çevreye daha duyarlıdır. Aynı zamanda Euro 6 ile partikül filtresi daha da hassaslaşarak en küçük partikülleri dahi yakalayacak hale gelmiştir.

EGEDES Nedir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce takip edilen egzoz muayenelerinde yeni bir sistem hayata geçirilmişti. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi yani EGEDES için ASELSAN ile çalışıldı. Bu sistem sayesinde trafik akışı aksatılmadan egzoz muayenesi yaptırmayan araçlar bulunur. Trafikteyken araçların plakasını sorgulayıp egzoz muayenesi kontrol edilir. Ardından sistem, bilgileri kaydedip raporlayabilir.

Temiz ve Bakımlı İkinci El Araç İlanları Burada!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here