Boykot Kararı Fransa Türkiye Ticaretini Nasıl Etkileyecek?

Geçtiğimiz günlerde yaşanan siyasi gelişmeler neticesinde Türkiye Cumhuriyeti olarak Fransız ürünlerini boykot etme kararı aldık. Peki bu karar ülkemizin dış ticaretini ve ülkemizdeki otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek? Sizler için değerlendirdik.

Türkiye Fransa boykot

Öncelikle TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında hazırladığımız tabloda da net bir şekilde görebileceğiniz gibi Fransa ile olan ticaretimizde iki yıldır dış ticaret fazlası veriyoruz. Yani TÜİK tarafından açıklanan verilere göre son iki yıl içerisinde Fransa’ya sattığımız ürünlerin toplam değeri, Fransa’dan aldığımız ürünlerin toplam değerinden daha fazla.

Bu verilerle birebir uyuşmasa da benzeri bir iddiayı kanıtlayan Fransız raporları da mevcut durumda.

fransa boykot
Kaynak: Euronews

Türkiye, Fransa’dan En Çok Ne İthal Ediyor?

Türk dış ticaret verilerine göre de Fransa ile yaptığımız ithalatımızın %64’ü ham maddeden ve Fransa ile yaptığımız ihracatın %52’si de tüketim ürünlerinden oluşuyor. 2018 yılına kadar olan istatistikler dikkate alındığında alt kısımda da görebileceğiniz gibi; makineler, araçlar, demir ve çelik ithal ediyoruz.

fransa boykot
Kaynak: Trading Economics

Ayrıca, TradingEconomics.com’un verilerine göre Fransa toplam ihracatının %1,2’lik bir kısmını Türkiye’ye yaparken Türkiye’de ithalatının %3,5’ini Fransa’dan karşılıyor.

Otomotiv Sektöründeki Fransa Türkiye Ticareti

Söz otomotiv sektörüne geldiğinde ise rakamlar biraz daha değişiyor.

Türkiye fransa otomotiv ticareti

Türk Dış Ticaret Verilerine göre Türkiye’den Fransa’ya, son 5 yılda 6,9 milyar $ değerinde otomobil ihracatı gerçekleştirmiş. Buna karşın Fransa’dan Türkiye’ye, son 5 yılda yaklaşık 1,9 milyar $ değerinde otomobil ihracatı yapılmış. Bu da demek oluyor ki 5 yıl içerisinde Fransa ile olan otomotiv ticaretimizde 5 milyar $ değerinde bir dış ticaret fazlası oluşmuş.

Ayrıca yine aynı tabloya bakarak söyleyebiliriz ki, 2020 yılının Ocak ve Ağustos ayları arasında da bu pozitif yönlü ihracat gelişimi devam etmiş. 2020 yılının ilk 8 ayında Türkiye’den Fransa’ya 885 milyon $ değerinde bir ihracat gerçekleşirken Fransa’dan Türkiye’ye, yalnızca 333 milyon $ değerinde bir ihracat gerçekleştirilmiş.

Veriler genel hatlarıyla böyleyken sizce yaşanan bu diplomatik sorun otomotiv sektörüne nasıl yansır? Yorum kısmında fikirlerinizi bizlerle paylaşın.

Fransız otomotiv markalarından bahsettiğimiz yazımızı okumak için alttaki butona tıklayın.

Fransız Otomobil Markaları Nelerdir?

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here