Ayna Mahruti Nedir?

0
4701
Ayna Mahruti ne demek

Otomotiv sektörü her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Hal böyle olunca otomobillerin donatıldığı parçalar ve kullanımları da gelişiyor. Ancak bazı parçalar var ki kullanımı her zaman aynı kalıyor. Söz konusu parçalar genel olarak sistemi oluşturup, aracın çalışmasında büyük bir rol oynuyor. Ayna mahruti de tam olarak burada devreye giriyor. Peki ayna mahruti ne demek ? Neden kırılır ?

Ayna Mahruti Dişlisi Ne Demek?

Ayna mahruti dişlisi, birbirleri ile arasına 90 derece olan iki eksen arasında hareket sağlayan dişlilere denmektedir. Görevi ise çekici tekerlerin aynı yönde dönmesini sağlamak diyebiliriz. Ayna mahruti dişlilerinin iç çeşidi vardır. Bunlar: düz, helis, konik dişli. Ancak genellikle kullanılan mahruti dişlisi çeşidi düz ve helis yapıya sahip ayna mahruti dişliler kullanılmaktadır.

Ayna Mahruti

Ayna Mahruti Arızası

Belki sizler de ayna mahruti dişlisinin arkadan çekişli arabalarda bulunduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak önden çekişli arabalarda da vardır. Bunun bilinmeme sebebi ise önden çekişli arabalarda şanzıman içerisine gömülü olmasıdır. Arkadan çekişli arabalarda, ayna dişlisi diferansiyel içerisinde yer almaktadır.

Kullanım esnasında mekanik sistemlerde arıza meydana gelmesi normaldir. Bir arıza sistemi olarak eğimler zorluk da yaratabilmektedir. Ancak ne yazık ki sorunlarını anlamak her zaman kolay olmuyor. Örneğin; son konik dişli hasar görmüş olabilir ya da diferansiyel dişlisinde farklı bir arıza meydana gelmiş olabilir. Bunu her zaman anlamak mümkün değildir. Bir diğer yandan eğer aynanın dişleri kırılmışsa, bazı faktörler umut haline gelecektir. Bu faktörler:

  • Aracın aşırı yüklenmiş olması

Eğer aracınıza normalde kaldırabileceğinden daha fazla ağırlık yüklerseniz, dişlerde kırılma meydana gelebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, dişlilerin değiştirilmesi gerekmektedir.

  • Nihai sürücü ayarları bozulmuş olabilir.

Her aracın kullanımında belirli sürüş yöntemleri vardır. Eğer ki aracınızı uzun süre kaygan yollarda kullanılıyorsanız veya çok sık kullanılıyorsanız diferansiyel yorulabilir. Böyle bir durumda konik dişli arızası söz konusu olabilir.

ayna mahruti dişlisi

Aracınızdaki arızanın hangi parçadan kaynaklandığı fark etmeksizin, göz ardı ederseniz ile birlikte daha büyük sorunlara neden olabilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, aracınızda bir sorun varsa mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer gerekirse de tamir ettirmelisiniz.

Bir diğer yandan kırılma meydana gelmesi aracınız için oldukça önemli bir durumdur. Bu yüzden de hızlı bir şekilde değişiminin yapılması gerekmektedir. Yani anlayacağınız kırılma gibi bir durum meydana geldiğinde mutlaka ayna mahrutinin değişimi yapılmalıdır.

Ayna Mahruti Dişlisi Neden Değişmelidir?

Aynalar, nihai aracın önemli bir parçasıdır. Fabrika çıkışına baktığımızda, her bir konik çark, üniversal çark durumuna kadar herhangi bir arızaya neden olmadı. Ancak, tekerleği normal boyuttan iki katına çıkarırsanız, son konik dişli de değişmelidir. Değişmezse, aracınızda farklı bir sorun olacaktır.

Arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here