Elektrikli araç sahipleri için şarj istasyonları, geleneksel benzin istasyonlarının yerini alıyor. Hal böyle olunca tıpkı benzin, dizel ve LPG ayrımı gibi yakıt istasyonlarında da farklı akım türleri arasından tercih yapmak gerekiyor. AC-DC şarj istasyonu farkı da bu noktada merak konusu haline geliyor. Elektrikli araçların şarj edilmesinde kullanılan iki temel şarj teknolojisi olan AC (Alternatif Akım) ve DC (Doğru Akım) şarj istasyonları arasındaki farkları bu yazıda ele alacağız. Hadi detayları daha yakından inceleyelim.
elektrikli araç şarj istasyonu

AC Şarj İstasyonları

Açılımı “Alternatif Akım” olan AC şarj istasyonları, genellikle ev ve iş yerlerinde kullanılan ve şebekeden sağlanan akım türünü ifade ediyor. Bu nedenle sizin de tahmin edebileceğiniz gibi elektrikli araçlarda AC şarj süresi daha uzun. Bu tür akımın kullanıldığı istasyonlar, aracın dahili şarj cihazını kullanarak elektriği araç bataryasına uygun hale getiriyor. Genellikle daha düşük şarj kapasitelerine sahip olduğu için aracınızı uzun süre park halinde tutacağınız durumlar için ideal olduğunu söyleyebiliriz. AC şarj istasyonları, elektrikli araç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen bir seçenek. Daha hızlı seçenekler bulunmasına rağmen yaygın olmasının sebebi ise evde veya iş yerinde kolaylıkla kurulabilmeleri. Direkt olarak prize bağladığını kabloyu elektrikli aracın soketine yerleştirmeniz yeterli. Bu kurulum sırasında, AC şarj istasyonunun güç seviyesi; 3,7 kW – 7,4 kW – 11 kW – 22 kW alternatiflerinden birine ayarlanabiliyor.

DC Şarj İstasyonları

DC şarj istasyonu

Sıkça karşılaşılan bir diğer istasyon türü de DC şarj üniteleri. Açılımı “Doğru Akım” olan bu akım türü, elektrik motorlu araçlar için yüksek hızlı şarj imkanı sunuyor. Aracın kW kapasitesine göre şarj süresi değişse de 15 dakikalık kısa şarj süresiyle tüm gün yetecek dolum sağlayabiliyor. Elbette sunduğu bu hız, istasyonun kurulum maliyetleri üzerinde de etkili. Çünkü DC şarj için şebekeden gelen akımın dönüştürülerek doğru akım haline getirilmesi gerekiyor. Daha sonra akım, aracın dahili şarj cihazını atlayarak doğrudan bataryaya elektrik sağlıyor. Bu dönüşüm adımını gerçekleştirecek dönüştürücü, şarj üniteleri için hem ek bir teknoloji gerektiriyor hem de cihazın hacmini artırıyor. Bu sebeple DC şarj istasyonları genellikle alışveriş merkezi, dinlenme tesisi ve benzeri alanlarda sıkça tercih ediliyor. Böylece kısıtlı vakitte sürücüler araçlarını hızlıca şarj ederek yolculuklarına devam edebiliyor.

AC ve DC Şarj İstasyonu Farkları

ac dc

AC ve DC şarj farkı temelde, şarj süreleri ve kurulum maliyetleri açısından birbirinden ayrılıyor. AC şarj istasyonları, daha uzun şarj süreleri sunarken daha düşük maliyetli ve evde kuruluma uygun olmasıyla öne çıkıyor. DC şarj istasyonları ise hızlı şarj imkanı sunarak özellikle uzun yolculuklarda elektrikli araç kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. Ancak AC DC şarj farkını, sürücü tarafında en belirgin şekilde ayıran unsur maliyet diyebiliriz. Çünkü DC istasyonların kurulum ve işletme maliyetleri genellikle daha yüksek oluyor. Hız isteyenler içinse kullanışlı bir alternatif olması bakımından öne çıkıyor.

Alternatif Akım

Doğru Akım

Şarj süresi uzun Yüksek hızlı şarj sunuyor
Dönüştürücü bulunmuyor Dahili dönüştürücü ile çalışıyor
Uygun fiyatlarla kurulumu gerçekleşiyor Kurulumu yüksek maliyetli
AC akımına sahip istasyonlar bir çok yerde mevcut Daha az yerde ve genellikle şehirlerarası rotalarda bulunuyor

 

Bütçenize Uygun Elektrikli Araç İlanlarını Keşfedin!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here