Ana Sayfa Danışman Turbo Hakkında Neyi Yanlış Biliyorsunuz ?

Turbo Hakkında Neyi Yanlış Biliyorsunuz ?

1
7595

Bugüne kadar turbolar hakkında birçok yazıya, videoya ve içeriğe baktığınızdan hiç şüphemiz yok. Bazı bilinçsiz hareketler turboya ve aracınıza zararlar vermektedir. Bunun başlıca sebepleri ise oldu bittiye getirmektir. Turbolar eski araçlara nazaran yeni araçlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir parçadır. Otomobiller için özellikle performansının artması için çok önemlidir ve önemli olduğu kadarda nazik bir parça diyebiliriz. Aslını öğrendiğiniz de turboların ne kadar basit bir kullanımı olduğunu göreceksiniz. Tabi bu basit kullanım aracıma takayım hemen güçlensin anlamında değil . Burada da hemen konularımızda değineceğimiz bir olayı da bahsetmiş olduk. Sosyal medya ve forumlardaki araştırmalarımız sonucunda ortalıkta dolaşan hurafelere derledik. Turbo hakkında neyi yanlış biliyorsunuz? Gelin birlikte bunları inceleyelim…

Turbo Lag Efsanesi Nedir ?

1 Turbolar Çabuk Bozulur

Turboyu bilinçli ve doğru bir şekilde kullanıp da bozuldu diyenini biz hiç görmedik. Evet girişte hassas bir parça olduğunu söylemiştik. Dayanamayacağı kadar güç üretmek isterseniz turbo bozulabilir. Ama turbonun bakımlarını doğru ve zamanında yaparsanız asla demeyelim çünkü her parçanın bir ömrü vardır. Onun da böyle yaparak ömrünü uzatabilirsiniz.

2 Turbo Az Yaktırır

Çevrenizde hiç az yakması için turbo kullanan var mı? Eminim ki yoktur. Var ise de işinin ustası olamayan birine danışmıştır. Halk arasında şöyle bir söz var ” Aslan besliyorsan, yemini eksik etmeyeceksin.”. Bu söz bunun için söylemiş olabilir diye düşünüyoruz. Evet, turbo araç verimini arttırır ama az yakmasının sebebi tamamen motor hacmine bağlıdır. Tamamen doğru orantıyla turbo takılırsa üretilen güç artar bu güce ulaşmak için turbo çalışır ve yakıt tüketimi de artar. Aksini iddia eden olursa hemen oradan uzaklaşın.

3 Turbolar Belirli Devirlerde Çalışır

Diğer bir yanlış bilinen şey ise turboların belirli devir aralıklarında çalışması. Belki bu durum yazılımlar ile yapılabiliyordur. Fakat genel olarak turbolar örnek veriyorum 1500 devirden sonra çalışmaya başlar algısı yanlıştır. Turbo araç çalıştıktan itibaren çalışmaya başlar ve hava girişi olur. Biz turbonun düşük devirlerdeki verdiği basıncı hissetmeyiz sadece. Bunu aracınızda yok ise turbo basınç göstergesi takarak anlayabilirsiniz.

4 Rampalara Tam Gaz Çıkmak

Eğer aracınızı sevmiyorsanız ve aracınızın sanayiye sık sık gitmesini istiyorsanız elbette bunu yapabilirsiniz. Rampa çıkarken motor devri düşük ise tam gaz çıkarak turbonun motora fazla basınç vermesini sağlarsınız ve motor için hiç iyi şeyler olamayabilir bu durum. Siz en iyisi vitesi düşürerek bu davranıştan kaçının.

5 Turboyu Soğuması İçin Uzun Süre Beklemek

Kullandığınız araç nedir onu bilmiyoruz ama şu bir gerçek. Fabrikadan çıkan turbolu araçlarda dakikalarca araç beklemenize gerek yok. Belirli güçler ürettiği için bu turbolar fazla yorulmaz ve ısınmazlar. 10-20 saniye beklemeniz yeterli. Zamanınız her zaman değerlidir.

6 Aracınıza Turbo Takmak Kolaydır

Giriş kısmında söylediğimiz olay budur. Aracınız hiç yoksa turbo takmak veya olan turboyu daha da büyütmek. Bunlar hiçte kolay olamayan işlemlerdir. Bunun için motorunuzu tanımak almak istediğiniz gücü belirlemek ve en önemli doğru parçaları doğru uzman kişilerle beraber bir araya getirmektir.

Bu yazımızda turbo hakkında neleri yanlış bildiğimizi derledik. Bir başka aydınlatma yazısında görüşmek üzere…

2. El Otomobil İlanları

 

 

 

1 YORUM

  1. Kırıkhan Yaşar
    Gayet açıklayıcı bir yazı olmuş. Turbolar hakkında bilinen şehir efsaneleride çürümüş oldu böylece. Turbo bakımı ve tamiri ise gayet zor ustası her ilde bir elin parmaklarını geçmez.