Oto Tamircilerine Nasıl Güveneceğiz?

0
21569
Oto Serivs

Oto tamircilerine güvenilir mi? Güvenilir oto tamirci nasıl anlaşılır? En güvenilir oto tamirci hangisi? Tamirciniz sizi kandırıyor mu?

Oto Tamircilerine Nasıl Güveneceğiz?

Otomobiliniz belli bir yaşı geçti artık garanti kapsamında değil ya da ikinci el bir otomobil aldınız, ustaya göstermek istiyorsunuz. Kaza yaptınız, motorunuzda problem var, süspansiyondan ses geliyor… Bu örnekler o kadar çoğaltılabilir ki.

Ne yapacaksınız? Araba tamircisine nasıl güveneceksiniz? Mutlaka yetkili servise mi gitmelisiniz? Böyle düşünseniz bile belli bir yaşın üstündeki otomobille yetkili servise gidemezsiniz ki. Ayrıca çoğu kişi, bu servislerin gereğinden fazla pahalı olduğunu düşünüyor. İkinci seçenek, sanayi siteleri ya da mahalle aralarındaki tamirhaneler ama burada da akıllara birçok soru işareti geliyor. Problemimi çözecek yetkinlikte mi? Benden değiştirmediği parçaların parasını alacak mı? Maalesef kötü örnekler nedeniyle özel servislerin halk arasındaki algısı pek iyi değil.

Oto Tamircileri Güvenilir mi?

Takdir edersiniz ki, otomobil güvenlik açısından mükemmel durumda olması gereken bir araç. Çamaşır makineniz biraz titriyor olsa yaşamınızı tehdit etmez ama otomobilinizle çocuklarınızı, sevdiklerini taşıyorsunuz ayrıca üçüncü kişilere zarar verme olasılığınız da var.

Bu noktada halkın genelinin yaşadığı bir problem var. Yetkili servislerin pahalı oluşu bir kenara her otomobille gidemiyorsunuz. Özel tamirhanelere güvenmek de zor. Ne yapacağız o zaman? Bu soruları soranların çoğu otomobil denen nesneyi ulaşım aracı olarak görenlerden oluşuyor ki, halkın büyük çoğunluğu onlar. Herkes otomobil tutkunu olmak zorunda değil. Otomobilci denen kitle ise bu tip problemler yaşamıyor. Kendi adıma söylemek gerekirse benim ustam sanayi sitesinde bile değil. Mahalle arasında bir tamirhane ama hangi otomobille gidersem gideyim bütün problemlerimi çözüyor üstelik gerekmedikçe parça değiştirmiyor, tamir edilebilecekleri hallediyor. Bütün çevreme de aynı kişiyi tavsiye ediyorum. Sonuç olarak işin içinde olduğumuz için doğru ustayı ya da tamirhaneyi bulmak zor olmuyor ama dediğim gibi bu yazı otomobilciler için değil halkın genelini ilgilendiriyor.

Öncelikle yetkili servislerin avantajlarından bahsedelim. İlk akla gelen orijinal yedek parça oluyor ki, bu çok önemli bir detay. Piyasada elinize aldığınızda iyi gibi görünen ama dayanıklılığı soru işareti olan birçok yan sanayi parça mevcut. İkinci avantaj, yetkili servislerdeki ustaların sürekli eğitimden geçmesi ve mevcut modeli çok iyi tanıması. Ayrıca bir problem yaşandığında kurumsal bir şirkete laf anlatmak, hakkınızı aramak daha kolay. Sonuçta elinizde belge oluyor, aracınız servise hangi tarihte girdi, ne kadar kaldı, hangi parçalar değişti… Tüm bunlar elinizde bir kanıt olarak duruyor. Yetkili servisle problem yaşadığınızda ana markaya iletme durumunuz da var. Yani yetkili serviste yanlış bir işlem yapıldığında ana ithalatçı ya da üretici ‘beni ilgilendirmez’ diyemiyor.

Uygun Fiyatlı Oto Tamirci

Gelelim özel servislere… Onların ilk avantajı daha ucuz olmaları. Özel servisler içinde de kurumsal olanlar var tabii ki. Bir diğer avantaj da şu: Birden fazla markaya bakan ustalar daha yaratıcı olabiliyor. Daha çok marka ve modeli bildiği için doğal olarak genel otomotiv kültürleri de daha fazladır. Genellemek yanlış olur ama yetkili serviste çalışan ustanın aklına ilk gelen parçayı değiştirmek olur. Olaya marka açısından bakar, yaratıcı ya da paylaşımcı olmak zorunda değildir. Örneğin size bu fren balatası daha beş-altı bin km gider, şimdi değiştirmeye gerek yok daha sonra gelirsin demez. Zaten ustanın yanına gidemezsiniz, aracınız tamir edilirken oralarda duramazsınız.

Şimdi asıl soruya gelelim, özel tamirhanelere nasıl güveneceğiz? Öncelikle çevrenizde mutlaka otomobile normalden fazla ilgi duyan birileri vardır. Onlardan tavsiye almaya çalışın. Tabii burada da ‘doğru bilinen yanlışlar’ devreye girebilir. Her konuda olduğu gibi otomobilden çok anladığını düşünen ama hiçbir şey bilmediği gibi yanlış yönlendiren insanlar da mevcuttur.

Durumunuz çok acil değilse yani yolda kalmadıysanız, önünüze gelen ilk tamirhaneye girmeyin. Dediğimiz gibi tavsiye almaya çalışın, arkadaşınızın işini çözen usta sizi de yarı yolda bırakmayacaktır. Tavsiye alacak durumda değilseniz interneti deneyin. Birçok forum sitesinde bu gibi durumlar tartışılıyor. Aklınıza hiç gelmeyecek modellerin bile meraklıları var. Kendi aralarında bütün deneyimlerini paylaşıyorlar. Bu gibi imkânlarınız yoksa yetkili olmayan ama kurumsal bir yapı içeren servisleri tercih edin. Euromaster, Speedy, Bosch Car Service gibi birçok kurumsal şirket var.

Bazı şeyleri siz de yapabilirsiniz…

Bir diğer durum da çok korkak davranmamak. Kendi evinizde bile yapabileceğiniz birçok detay olabilir ama bu konuya şimdilik fazla girmek istemiyorum. Korkak davranmamaktan kasıt şu: Otomobilinizin sadece yağı değişecekse bu zor bir iş değildir. Her tamirhaneye girip bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ya da buji değiştirmek sadece gerekli el aletine ihtiyaç duyar. Tabii yağ değiştirmeyi basite aldığımı düşünmeyin. Yanlış bir uygulamayla motorunuz bile bitebilir. Girin internete otomobiliniz için uygun yağı bulun. Yağ üreticilerinin sitelerinde bu gibi uygulamalar mevcut. Doğru yağ ve doğru miktarı bilir, yağ filtresini de alırsanız hemen her tamirhane bu işlemi sorunsuz halledebilir. Otomobilinizin el kitabında da bu detaylar yaza.

Burada anlatmak istediğim şu: Otomobilinize gereken bakımı ikiye ayırın. Birincisi; yağ, filtre değişimi gibi periyodik olarak kabul edilen işlemlerdir. Elinizde doğru malzemeler, parçalar varsa bu işlemleri yapmak hemen her tamirhanede güvenli olabilir. İkinci durum ise daha karmaşıktır. Otomobilin elektrik donanımı herkese elletilmez ya da fren gibi güvenliği etkileyebilecek sistemler işinin ehli olmayan kimseler tarafından tamir edilmemelidir.

Tamirhanede parça değişimi yapılmadıysa?

Bir çok kişi tamirci tarafından dolandırılmaktan korkar. En çok da oto tamircinin değiştirdim dediği parçayı aslında yerinde bırakmış olma ihtimali korkutur. Peki, oto tamirciden kazık yememek için ne yapmalı?

  • Burada yine tavsiyeye geliyoruz. Eşinize dostunuza güvenmeye çalışın ve doğru ustaya ulaşın. Tabii bu durumda da akıllarda sorular kalabiliyor. Hangi parçayı kullandı? Acaba gerçekten değiştirdi mi?
  • Biraz antipatik olabilirsiniz ama ustaya tamir başlamadan önce değişen parçaları atmamasını söyleyin, size daha sonra göstersin.
  • Değişen yedek parçaların kutularını da atmasın. Böylece hangi marka yedek parça taktığını görebilirsiniz. Tabii kötü niyetli kişiler bu durumların da üstesinden gelebilir. Ellerinde daha önceden kalan birçok yedek parça mevcuttur ama biz bu kadar kötü niyetli olmayalım ve insanlara güvenmeyi seçelim.
  • Orijinal yedek parça konusuna gelince, burada da korkak olmaya gerek yok. Üstünde marka amblemi olmasa da çok kaliteli parçalar mevcut. Marka amblemi derken otomobilinizin ana üreticisinden bahsediyoruz. Yoksa üstünde Bosch yazan bir yedek parçaya kim güvenmez ki? Ya da orijinal ekipman değil ama Brembo tarafından üretilen bir fren balatası… Çok marka vermek istemiyorum aslında; öyle üreticiler var ki, orijinal parçaya bile tercih edilebilir. Şimdi diyeceksiniz ki, siz işin içindesiniz hangi marka iyi, hangisi kötü biliyorsunuz. Biz bunları bilmek zorunda değiliz. Evet, haklısınız ama biraz araştırma yapabilirsiniz. Hemen hepimizin elinde internete girebilen akıllı telefonlar var. Ustaya sorun hangi marka debriyaj balatası takacaksın diye… Daha sonra internette araştırın. Zamanımız yok, uğraşamayız derseniz sizi yetkili serviste ağırlamak isteriz (!) Hep bahsettiğimiz gibi otomobil özel bir araç ve güvenliğiniz ona emanet. O yüzden özel ilgiyi hak ediyor. Üç-beş kuruştan kaçayım derken çok daha pahalı masraflara yol açabilirsiniz.

Otomobilinizin Yaşına Göre Karar Verin

Sonuca gelirsek, otomobiliniz yeniyse, daha beş yaşını bile doldurmadıysa yetkili servise gidin. Zaten ilk aşamada garanti kapsamından çıkmamak için buna zorunlusunuz. Biraz daha eski bir otomobiliniz varsa tavsiye alın, insanlara güvenin. Merak etmeyin ülkemizde çok iyi ustalar var. Zaman ayırın, araştırma yapın, doğru ve kaliteli yedek parçalardan şaşmayın, biraz dikkat ederseniz hiç problem yaşamazsınız. Sonuçta günümüz otomobillerinde periyodik bakım aralıkları uzadı. Parçaların dayanıklılık süresi de daha fazla. Yani sık sık bu işlemleri yapmak zorunda değilsiniz.

Otomobil Yedek Parça Fiyatları

Artık internete satış yapan birçok yedek parça sitesi de var. Otomobilinizin üretim yılını, markasını, modelini giriyorsunuz bütün yedek parçalar ortaya çıkıyor. İhtiyacınız olanları, kaliteli markadan şaşmadan alabilirsiniz, kapınıza kadar gelir. Böylece fiyat karşılaştırması imkânı doğar.

Şöyle de yapılabilir: Ustanızdan hangi parçayı kullanacağını, fiyatının ne olacağını öğrenin. Sonra o parçanın fiyatını internetten araştırın. Örneğin ön amortisörler değişecek, bunların fiyatını bulmak hiç zor değil.

Önceden Fiyat Konusunda Anlaşın

Paradan bahsetmişken, ustanızla önceden fiyat konusunda mutabık olmaya çalışın. 500 TL’ye anlaştığınız bir işlem 600 TL’yi bulabilir ama sizden daha sonra 1000 TL isteyemez. Mutlaka planda olmayan yedek parçaların alınması gerekebilir ama bu durumda da ustanızdan değiştirmeden sizi aramasını ve olurunuzu almasını rica edin.

Dediğimiz gibi ülkemizde çok iyi ustalar var. İkili ilişkilerinizi sıkı tutar, dürüstçe bütün beklentilerinizi karşınızdakine anlatırsanız o da size aynı şekilde cevap verecektir.

Bazı Tavsiyelere Kulak Tıkamak Gerekebilir

Bu konu o kadar uzun ki yazıyı bitirmiyorum. Sürekli aklıma başka detaylar geliyor. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Ustanızın bazı tavsiyelerine de kulağınızı tıkayın. Örneğin ucuz olur diye size debriyajınıza balata çaktırabilirim diyebilir. Böyle işlemlerin sağlıklı olma olasılığı olsa da karşı çıkın ve kaliteli yedek parça konusunda ısrarcı olun. Dediğimiz gibi o an az para harcama fikri cazip gelebilir ama daha sonra daha yüklü bir ücretle karşı karşıya kalabilirsiniz. Tabii bu hiçbir şey tamir edilemez anlamına da gelmez. Otomobilinizde kullanılan bazı parçaların tamir takımı vardır. O parçaları temin ederseniz fabrikadan çıktığı haline geri dönebilir. Yani sadece birkaç contayla yağ kaçırması engellenecek bir parçayı tamamen değiştirmek de saçma olur.

Biliyorum kafanız karışmış olabilir ama otomobil derin bir konu. Basite almaya gelmez. Ailenizle tatile giderken onu çok seversiniz ama bakıma ihtiyaç duyduğunda da ona şefkat göstermeniz hatta para harcamaktan kaçınmamanız gerekir…

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here