Hava ve yakıt karışımıyla yakından ilgili olan map sensörü (manifold absolute pressure), küçük bir parça olmasının yanında önemli işleve sahiptir. Map sensörü nedir diye baktığımızda aracın verimli çalışmasıyla doğrudan ilişkili bir parça olduğunu görüyoruz. Bu yüzden map sensörü arızası yaşandığında araç performanstan düşer. En kısa sürede yetkili servise götürüp araca gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında motorun performansında düzelme yaşanacaktır.

Map Sensörü Ne İşe Yarar?

İçten yanmalı araçlarda emme manifoldunda yer alan mutlak basınç sensörü, hava basıncı miktarını ölçen motor sensörüdür. Motor yükü bu sayede algılanabilir. Sensör, vakum miktarına uygun olarak motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi iletilir. ECU ise elde ettiği verileri yakıt enjeksiyon ve ateşleme sistemine uygun olarak ayarlar. Yani, map sensör sayesinde uygun yakıt ve hava karışımı elde edilebilir. Ayrıca araçta son derece önemli bir görev üstlenen bu parça, manifold basınç sensörü olarak da nitelendirilir.

Mutlak Basınç Sensörü Nasıl Çalışır?

Sadece emme manifoldudaki basıncı ölçümleyen sistem, aracın aktif olmadığı durumlarda ekstra bir vazife üstlenmez. Fakat motor aktifken piston hareketinin hava çekişi, emme manifoldunda vakum hareketi yapar. Bu noktada gaz kelebeği devreye girer ve oluşan vakum etkisi giderek azaltılır. Böylelikle iç ve dış basınç ortamları eşitlenir. Aynı zamanda araba rölanti halindeyken emme manifoldunun vakum değeri yükselir. Mutlak basınç sensörü ise ortaya çıkan bu basınç değerlerini kavrayarak ateşleme süresi gibi sistemlerin yönetimine yardımcı olur.

emme manifoldu
emme manifoldu

Map Sensörü Arıza Belirtileri

Mutlak basınç sensörü arızalandığında ilk olarak aracın motoru etkilenir. Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir. Bu farklılıklar, yakıt tüketiminde artışa neden olacağından dolayı yakıta ayrılan maliyeti arttırır. Araç rölantideyken birtakım düzensizlikler ve titremeler yaşanır. Aynı zamanda bazen araba hareket halindeyken ansızın hızlanabilir ya da yavaşlayabilir. Bu durum ise trafikte büyük sorunlara yol açar.

Hava ve Yakıt Karışımı

Map sensörünün arızalanması durumuna bağlı olarak hava ve yakıt karışımı zengin ya da fakir olabilir. Bu noktada zengin karışım fazla yakıt içerirken fakir karışım daha çok hava içerir. Yakıt karışımdan dolayı aşağıdaki arızalar yaşanır:

Zengin Karışım Fakir Karışım
Buji kirlenmesi (arızası) Araçta vuruntu ve tekleme yaşanması
Karbon birikintilerinin artması Zararlı emisyon (CO VE NOx) üretmesi
Katalitik konvertör tıkanması Motor sıcaklığının artması
Egzozdan yayılan benzin kokusu Isı nedeniyle motor parçalarının hasar alması

Son olarak mutlak basınç sensörü arızalarında gösterge panelinde ikaz ışığı yanacaktır. Map sensörü arızası tespiti içinse voltaj ölçümü yapmak doğru bir seçenektir. Tabi, bu ölçümü alanında uzman personelin yapması çok daha güvenli olacaktır.

Yazımızı faydalı bulduysanız arabalarda bulunan diğer sensörleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

6 YORUMLAR

  1. Merhaba 1.616v palio benzinde ve lpgde ilk calıştırdıgımda 3000devirde calışıyor bayagı ısındıgı zaman biraz düşüyor ama yinede yüksek calışıyor rolanti motoru map sensörü hava ısı emiş sensörü mptor suyu sıcaklık sensörü ve kelebek potansiyometesiyeni manifolt lastikleri degişti ama aynı neden olabilir

    • Merhaba Eray bey. Benim araba da 1.6 16v siena 13 gündür uğraşıyorum Sizin sorunda arıza ışığı yaniyor mu? Fan tarafinda sensor vb kablosu çıkmış olabilir belki, yüksek devir ile ilgili okumuştum 3000 devir.
      Benim sorunum, ani gaz verince ateşleme arızası veriyor, kalkış yapmsk isteyince araba yığılıyor. En son map sensorunden suphelendim.
      Hangi şehirdesiniz, görüşelim isterseniz bilgi paylaşımı yapariz

  2. Merhaba, aracım Fiat Siena 1.6 16v 99 model. Aracım nornalde rolantide silkeleme yapıyordu.  Sonra bir akşam gaz yememeye yığılmaya başladı. Arıza ışığı yanıyor, ateşleme duzensizlesiyor veya boğuluyor gibi oluyor. Çiğ atıyor. Buji kablo vb değişti. Şase noktaları beyin kontrol edildi, beyinde  Bobin 1 bobin 2 arızası veriyor ama yedek bobinde aynı. Zaten ne yani bobinin iki sarımı aynı anda mı arızalı olacak. Emme basıncı ölçülen, beyine gelen değer rolantide 372mmHg yani 0.506 bar. Map sensör fazla ölçüp fazla yakıt verilmesine sebep oluyor olabilir mi? 12 gündür perişan oldum. Map hortumunu söküp gaz verdim, çiğ atma gitti ama sensor yokken arabayı yürütmedim başka sıkıntı çıkmasın diye. Map sensör mü sizce? Subaplar kaçırsa vakum-emme düşme durumu olmaz mı?

  3. Selamünaleyküm öncelikle paylaşımınızı dikkatleri önemli okudum bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederim 2004 Honda civic 1.06 motor aracım var Aracımdaki sorun ise sürekli rol anti takılı kalıyor boğaz kelebeği dediler boğaz kelebeğini değiştirdim yine aynı sorun başgösterdi bujileri kontrol ettik herhangi bir sıkıntı yok lakin aracımı boş aldığımda ışıklara doğru yaklaşırken 1500 ila 2000 devir arasında takılı kalıyor bu sorun ne yapıyorsun Siri ile alakalı mıdır yoksa başka bir sorunu vardır teşekkür ederim kolay gelsin

  4. Aracım 2014 Mazda 3 Sky Activ-G manuel ve benzinli modeli. Aracımı 7 yıldır düzenli kullanıyorum ve tüm bakımları yetkili serviste yapıldı. 201500 km ye kadar yol yaptım. Hiç arıza yapmayan bir araç ve memnunum. Geçen hafta ilk kez motor arıza lambası yaktı. Ardından ikinci kez marş yaptığımda motor arıza lambasına ek, lastik basınç sensörü ve ESP lambası yaktı. Digital vites geçişlerini gösteren rakamları göstermedi, klimayı açtığımda klima ılık üfledi. Depomda yakıt olmasına rağmen yakıt yok ve lambası yandı. Hareket halinde vites geçişlerinde gaz verirken hafif tekleme hissettim ve doğal olarak yetkili servisi aradım.Servise ne olur ne olmaz diyerek çekici ile aracımı götürdüm. Serviste Motor arıza kodu resetlendi ve son güncel yazılım yüklendi. Ancak eve gittiğimde maalesef tekrardan arıza ışıkları yandı. Ertesi gün tekrardan servise gittim, 5 saatlik bir arıza tesbiti sonrası sonuç Air flow kütle sensörü yani MAP sensörü arızası çıktı. Makalede anlatılan hemen herşeyi yaşadım uygun yerinde tesbitler yapılmış. Yalnız bu parçaya 6750 TL verdim işçilikle beraber 7000 TL ye mal oldu. Üstüne orjinal Bujileri değiştirdim 4 adet 2500 TL. Yani toplam 10 bin TL ödeme yaptım. Allah’tan bobinlerde arıza yok 4 adet bobin 10 bin küsür idi. Yani kısaca MAP sensörü önemli bir bileşen, motoru ve elektronik aksamları kesinlikle etkileyen bir sensör, ömrü doldu ise masraflı doğrusu. Herkese kazasız belasız arızasız sürüşler diliyorum.

  5. Bende dizel 2014 elantra var. Benim sorunum şu; araç rölantide dalgalanma yapıyor ve hareket halindeyken altıncı viteste araç birden çekişten düşüyor ve ben ayagımı gazdan çekip geri basınca düzeliyor ama arıza ışığı yakmıyor. Bende arızayı tespit edemiyorum. Sizce map sensörü veya egr olabilirmi?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here