Resmi bayramlarda birlik hissini artıran kortejler, bu yürüyüşlere eşlik eden klasik araçlarla bir görsel şölen haline gelebiliyor. Tarihin izlerini taşıyan bakımlı ve parıldayan eski araçlar, meraklı bakışlar arasında bir bir yollara diziliyor. Özellikle Cumhuriyet Bayramı ve Zafer Bayramı gibi tarihi öneme sahip günlerde klasik otomobiller, adeta geçmişten bugüne açılan bir portal gibi izleyenlere nostalji yaşatıyor. Kortejlerde birbirinden göz alıcı klasik araba modelleri olsa da bazı markaların ön plana çıktığı aşikar. Tarihe de iz bırakmış olan Cadillac, Chevrolet, Chrysler ve Plymouth gibi ikonik klasik araba markaları bu listenin zirvesinde yer alıyor. Biz de gözleri kolayca üzerine çeken kortej araçlarını inceledik ve size en etkileyici modellerden oluşan bir liste hazırladık.

Cadillac De Ville

Cadillac Sedan de Ville

Amerikan klasik arabalara meraklı olanlar için son derece tanıdık olan Cadillac DeVille, markanın sekiz jenerasyon boyunca kullandığı bir model ailesi. 1958–2005 yılları arası üretimi yapılan Cadillac DeVille de tüm uzun soluklu klasik araba modellerinde olduğu gibi pek çok değişime uğramış bir araç. Yıllar içerisinde çehresi büyük ölçüde değişmiş olsa da her haliyle kullanıcıların beğenisi kazanmayı başarmış.

Porsche 356

Porsche 356

Klasik spor araba denilince akla ilk gelenlerden Porsche 356, 1948 yılında piyasaya sürüldü ve üretimi 1965 yılına kadar devam etti. Üstelik bu otomobil, Porsche’un piyasaya sürdüğü ilk üretim modeli olma özelliğine sahip. Evet, markanın ortaya çıkışında oynadığı önemli rol sebebiyle 356 serisi oldukça değerli. Elbette aracın kompakt boyutları, yuvarlak tasarım hatları ve göz alıcı detayları gördüğü bütün ilgiyi hak ediyor.

Chevrolet Bel Air

Chevrolet Bel Air

Klasik Chevrolet serileri arasında en popüler araçlardan olan Bel Air, kendi dönemine de damga vurmuş bir araç. Bir dönem gerek tasarımı gerek özellikleriyle büyük ses getirdiği biliniyor. Adını Los Angeles’taki zengin bir mahalleden alan bu modelin Fakir Cadillac’ı olarak bilinmesi de bir tesadüf değil elbette. Bu araba hakkında ilgi çekici bir diğer özellik de o yıllarda piyasada bulunan araçlara göre daha sessiz çalışması. Araçların yüksek motor sesleri sebebiyle övüldüğü bir dönemde, düşük ses seviyesini bir pazarlama ürünü olarak kullanmanın oldukça iddialı bir hamle olduğunu söylemek gerek.

Ford Thunderbird

1955-ford-thunderbird

Ford’un Amerika pazarı için tasarladığı Thunderbird, çekici isimi ve şıklığıyla büyük beğeni toplayan araçlardan. Markanın, Avrupa arabalarına benzeyen 2 koltuklu bir roadster yapma hayaliyle yola çıktığı bu araç, Chevrolet’in Corvette’i ile de sık sık karşılaştırıldı. İlk nesli 1955’te üretilmeye başlayan bu Ford efsanesi, 2005 yılına kadar 11 farklı seriyle kullanıcıların beğenisine sunuldu.

Anadol STC-16

Anadol STC-16

Kortejlerde yer alan klasik araçlardan bahsederken bir Türk efsanesi olan Anadol’a yer vermemek olmaz. Türkiye’de seri üretime geçen ilk dört tekerlekli yerli araba olan Anadol’un, yolların tozunu attıran pek çok farklı versiyonu mevcut. Anadol STC-16, ilk yerli spor otomobil olarak da bu versiyonlar arasında farkını ortaya koymayı başaran bir model. 1973 ve 1975 yılları arasında üretilen aracın düşük coupe tavanı, uzun ön tasarımı ve kıvrımlı hatları görülmeye değer.

Cadillac Eldorado

Cadillac-Eldorado

Sevilen Amerikan klasik araba markaları arasında yer alan Cadillac’ın Eldorado’su, kuyruklu tasarımı ve ön farlarıyla markanın imza modelleri arasında yer alıyor. Bir dönem yollarda çılgın rüzgarlar estiren bu klasik araba, farklı versiyonlarındaki kuyruk şekilleriyle dikkat çekiyordu. Tıpkı bir uçağı andıran kuyruklu ve uzun tasarımları, bu efsane serinin her dönem havalı olmasına yetiyordu elbette. Yollarda tüm bakışları üzerine çeken Eldorado, 1952-2002 yılları arasında üretildi ve pek çok kişiyi kendine hayran bırakmayı başardı.

Plymouth Barracuda

plymouth_barracuda

1964-1974 yılları arasında üretilip adını efsaneler arasına yazdırmayı başaran klasik araba modellerinden biri de Plymouth Barracuda. Hem şık hem de agresif bir duruşa sahip olan olan bu tasarım, Amerikan klasikleri arasında anılıyor. Fastpack coupe olarak üretilen ilk nesilden sonra aracın serüveni iki nesil daha devam etti. Ancak yaşanan petrol kriziyle birlikte üretimi sona erdi.

Mercedes Benz 190SL

MERCEDES BENZ 190SL

Mercedes Benz 190SL, orta sınıf spor otomobil pazarını hedefleyen bir tasarımdı. Amerikalı kullanıcılar için üretilse de performans noktasında Amerika’da pek kabul görmedi. 1955 yılında üretimi başlayan aracın satışları 1958 yılından itibaren Avrupa’da devam etti. İki koltuklu spor tasarımının bir versiyonuna, yolcuların ayaklarını uzatarak yolculuk edebileceği üçüncü bir koltuk dahi ekleyen Mercedes Benz, ikonik coupe-cabrio modeliyle tarihte yer etmeyi başardı.

Chevrolet Impala

Chevrolet Impala

Hayır, Chevrolet Impala’yı tabii ki unutmadık! General Motors’un tarihindeki en meşhur modellerden birini nasıl unutabiliriz. Oldukça uzun bir geçmişe sahip olan bu araç, 1958 yılında üretilmeye başlandı ve 2020 yılına kadar varlığını devam ettirmeyi başardı. Tam 10 nesil boyunca yolların tozunu attıran Impala, kortejlerin de en sık tercih edilen klasik araçları arasında yer aldı. Esasında Impala serisi ilk olarak Bel Air Impala olarak üretime başladı. Daha sonra coupe ve cabrio olarak üretilen bu model ikiye ayrılarak Bel Air ve Impala şeklinde yollarını ayırdı. İki model ailesinin de popüler olması ve yıllar sonra dahi klasikler arasında kendinden bahsettirmesi doğrusu takdire şayan bir başarı.

Volkswagen Beetle

Volkswagen Beetle

Kortejlerde kullanılan klasik arabaları tek bir içeriğe sığdıramayız fakat birbirinden etkileyici klasikleri sıraladığımız bu listeyi bir efsaneyle bitirelim. Volkswagen markasının 1997 yılında üretmeye başladığı Beetle, yenilenen yüzüyle hala markanın üretimini yaptığı araçlar arasında yer alıyor. Yıllar geçse de ölümsüz bir tasarım olarak beğeni toplamaya devam eden model, 2. Dünya Savaşı döneminde “halk arabası” olarak ortaya çıkıp hippi kuşağının dahi simgesi olmuş bir otomobil. Küçük boyutları, kıvrımlı köşeleri ve birbirinden güzel renk alternatifleriyle anlaşılan herkes bu arabada kendine dair bir şeyler bulabiliyor.

Daha fazla efsaneye göz atmak için Mustafa Kemal Atatürk’ün Kullandığı Arabalar içeriğimize de göz atmayı unutmayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here