İkinci El Otomobilde Boş Paket Nasıl Anlaşılır?

0
7391

İkinci el piyasasında otomobil almak istediğinizde motor ve donanım seçenekleri arasında kaybolup gitmek canınızı sıkıyor olabilir. Özellikle donanım seçeneği çok fazla olan otomobillerde birbirleri arasında kıyas yapmak zorlaşacaktır. O nedenle ilanlar arasında karşılaştırma yaparken kullanılması faydalı olan bazı yöntemler var. Bunlardan bazıları ilanın önce açıklama bölümü okumak ve burada sizin otomobili almanıza kesinlikle engel olacak olan hasar kaydı ve kaporta durumunu incelemek gerekiyor. Ancak farklı markalar arasında geçiş yapıldığında donanım seviyelerine verilen isimler de değişeceği için boş paket nasıl anlaşılır sorusu akıllara geliyor. İşte otomobil alırken boş paket nasıl anlaşılır sorusunun cevabı!

1Sis Farı

Ford Fiesta – Trend

Otomobilde sis farı özellikle belli yaşın üzerindeki arabalar için opsiyoneldir. Eğer baktığınız otomobilde sis farı yok ise o otomobil boş paket versiyondur. Ancak bazı başlangıç paketlerinde sadece sis farı ücreti ödenerek bu donanım eklenebiliyordu. Yani sis farının olması aracın boş paket olmadığı anlamına da gelmiyor. Örneğin Volkswagen Golf 6 Trendline otomobillerin bir kısmında sis farı varken bir kısmında yoktu. Ancak trendline Volkswagen’in boş/başlangıç paketi donanım seviyesidir.

2Çelik Jant

Honda Civic – Dream

Başlangıç seviye donanımların bir diğer ayırt edici özelliği çelik jant bulundurmamalarıdır. Genelde plastik jant kapağı ile piyasaya sürülen otomobiller, daha sonra bu görüntüden kurtulmak adına çelik jant ile donatılabiliyor. Fakat aynı sis farı gibi, çelik jant da opsiyonel olarak satın alınabilen bir donanım, yani çelik jant var diye bir otomobile dolu paket denemez. Ancak çelik jant yok ise boş paket diyebilirsiniz.

3Fonksiyonel Direksiyon

VW Golf – Midline Plus

Hız sabitleme, hız sınırlama, bluetooth telefon bağlantısı, menü tuşları veya radyo kontrol tuşları gibi tuşların direksiyon üzerinde yer aldığı donanıma fonksiyonel direksiyon denir. Birçok otomobil firması başlangıç seviye veya piyasa adıyla boş paket denilen versiyonlarında fonksiyonel direksiyona yer vermez. Veya diğer modellere göre direksiyon üzerinde bazı tuşların eksik olduğunu anlayabilirsiniz.

4Dijital Klima

Analog Klima

Klima artık yeni nesil otomobillerin hepsinde standart hale geldi. Ancak otomobil firmaları dijital klima seçeneğini sadece en üst donanım paketlerinde sunuyor. Tabii bazı istisnaları ayrı tutmak gerek. Örneğin FD6 kasa kodlu Honda Civic‘lerin tüm donanım paketlerinde dijital klima mevcuttu. Boş paket otomobillerde dijital yerine analog klima bulunur. Analog klima, genelde yuvarlak bir konsol ile sıcaklık ayarı yapılan ancak derecenin net bir şekilde dijital bir ekranda gösterilmediği klima ünitesine denir.

5Koltuk, Sunroof ve Diğerleri

VW Golf – Kumaş Koltuklar

Bu bölümdeki boş paket nasıl anlaşılır sorusuna yönelik koyduğumuz ölçütler, her otomobil markası için standart değil. Koltuk kılıfının kumaş olması; Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz gibi araçlarda başlangıç paket donanımlarda görülen bir olaydır. Bu markalar üst donanım paketlerinde nubuk, alcantara, deri veya deri-kumaş koltukları tercih eder.

Sunroof da yine genelde tüm donanım paketlerinde opsiyonel olarak satın alınabilen bir donanım olmasına rağmen bazı otomobil markaları için bize otomobilin en dolu paket olmadığına dair fikir verebilir. En basit örneği de Honda Civic: bu otomobillerde sunroof, yalnızca üst donanım paketlerinde kullanılıyor.

Diğerleri dediğimiz bölümde ise karartmalı dikiz aynası, multimedya ekranı, hız sabitleme, koltuk ısıtma, elektrikli koltuk gibi özellikler yer alıyor. Hız sabitleme yeni nesil otomobillerin bazılarında standart olarak gelse de halen başlangıç seviye donanımlarda yer almadığı bazı modeller mevcut. Elektrikli koltuk ve koltuk ısıtma gibi özellikler ise büyük oranda opsiyonel olarak satın alınan ancak otomobilde mevcut olduğu takdirde üst donanım seviyelerinin bir göstergesi olan ekstralardır.

2.el araç ilanları için tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here