Soğuk ve karlı havalarda sürücülerin karşılaştığı en sinir bozucu manzaralardan biri buzlanan camlar. Sürüşe başlamak ve güvenli bir şekilde seyahat etmek için buzlanan araba camı nasıl temizlenir bilmeniz gerekiyor. Bu temizlik işlemi elbette pek çok farklı işlemle sağlanabiliyor. Ancak hayatınızı kolaylaştırabilecek ipuçlarıyla zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca yanlış yöntemler araç camında çizilmelere yol açabileceği için daha güvenli yöntemleri denemek elbette daha faydalı olacaktır. Bu yazımızda, buzu etkili bir şekilde temizlemenin yöntemlerini, kullanılabilecek araçları ve önlemleri sizin için detaylı bir şekilde ele alacağız.

buzlu araba camı nasıl temizlenir

Araba Camındaki Buzu Çözme Yöntemleri 

Araba camındaki buzu temizlemek için doğru yöntemleri ve araçları kullanmak önemli. Bu sayede kış aylarında güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlayabilirsiniz. Bunun için farklı oto bakım ürünlerinden faydalanabileceğiniz gibi çeşitli çözeltilerle de işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Buz Çözmek İçin Kullanılan Aletler 

Manuel Buz Kazıyıcı: Araç camındaki buzu, kol gücü yardımıyla çıkarmak için kullanılıyor. Plastik veya metal uçlu çeşitleri bulunan bu kazıyıcılar, camı çizmeden buzu temizlemek için tasarlanmış ürünler. Kaliteli bir buz kazıyıcı, donmuş cam yüzeyinden buzu hızlı ve etkili bir şekilde çıkarmak için oldukça pratik bir alternatif.

araba camı buz kazıyıcı

Şarjlı Buz Kazıyıcı: Manuel modellere göre çok daha az kas gücü gerektiren şarjlı buz kazıyıcılar, daha pratik bir alternatif olması bakımında öne çıkıyor. Son derece küçük boyutlara sahip olan bu çeşitler de tıpkı diğer alternatifler gibi araç içerisinde kolayca muhafaza edilebiliyor. Şarjlı buz kazıyıcıların alt tarafında dönen bir disk bulunuyor. Bu diskin üzerinde de çok sayıda kazıyıcı bıçak yer alıyor. Genellikle plastik olan bıçaklar, elinizle uyguladığınız hafif baskı sayesinde kolayca camdaki buzları temizleyebiliyor.

Kar Temizleme Fırçası: Buzlanan araba camını temizlemek için kullanılan bir başka alet de kar temizleme fırçası. Bu tür fırçaların uç kısmında ayrıca bir buz kazıyıcı da bulunuyor. Bu sayede tek bir ürünle hem buzu kazıyıp hem de fazla karı cam yüzeyinden süpürebilmeniz mümkün oluyor.

araba camı temizleme fırçaları

Camlardaki Buzu Çözmeye Yardımcı Çözeltiler

Buz Çözücü Spreyler: Buzlanan araba camı nasıl temizlenir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında ilk ürün alternatifi buz çözücü spreyler. Piyasada farklı çeşitleri bulunan buz çözücü spreyler, cam yüzeyinde oluşan buzun erimesini hızlandıran kimyasal maddeler içeriyor. Bu sayede özellikle inatçı buz tabakalarını eritmek için etkili bir çözüm oluyor. Spreyi doğrudan buzlu alana uygulayıp birkaç dakika bekledikten sonra kazıyıcı ile kolayca temizleyebilirsiniz.

Oda Sıcaklığında Su: Araç camındaki buzu temizlemek için kullanabileceğiniz en basit yöntemlerden biri de su kullanmak. Bu yöntem elbette pek çok kişinin aklına geliyor. Fakat bu konuda yapılan en büyük yanlış, buzlu camın üzerine sıcak su dökmek. Böyle bir senaryoda araç camı çatlayarak büyük bir masraf çıkarabiliyor. Güvenli bir şekilde arabanızın camındaki buzu çözmek istiyorsanız kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olması gerekiyor. Sonrasında çözülen bölgeleri, araç yüzeylerinde kullanıma uygun bir temizleme bezi ile silebilirsiniz. İnatçı bölgelerde yumuşak uçlu buz kazıyıcılardan da yardım alabilirsiniz.

buz çözücü sprey

Sirkeli Su Karışımı: Buzlu camlarda işe yarayabilecek ve evinizde hazırlayabileceğiniz en kolay çözelti sirkeli su karışımı. Boş bir sprey şişesine boşaltacağınız bir ölçek sirke ve bir ölçek su ile uygun karışımı hazırlayabilirsiniz. Daha sonra camı, uygun bir araç camı silme beziyle silerek buzları temizleyebilirsiniz.

Tuz: Kışın yollardan aşina olduğumuz gibi “araba camındaki buz nasıl temizlenir” sorunun yanıtına da tuz diyebiliriz. Araç sahiplerinin uzun yıllardır başvurduğu yöntemlerden biri olan tuzla temizlik, oldukça kolay temin edilen bir ürün olması bakımından son derece avantajlı. Siz de ister cam silme bezinizin için iki yemek kaşığı kadar tuz koyabilir isterseniz de bu tuzu eşit bir şekilde cam yüzeyine serpebilirsiniz. Daha sonra camı çizmemek için bezi fazla bastırmadan, yumuşak hareketlerle temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Kolonya: Buzu eritmek için başvurulan sıvı ürünlerden bir diğeri de kolonya. Cam silme bezine sıkacağınız kolonya ile araba camını silebilirsiniz. Bu sayede çok daha hızlı bir şekilde yüzeyi kaplayan buzlardan kurtulabilirsiniz.

silecekleri kaldırılmış karlı araba camı

Buzlanan Cam Temizliği Hakkında Püf Noktaları ve Tedbirler

Buzlanan araba camı nasıl çözülür konusunu detaylıca ele aldıktan sonra buzlanmanın önüne geçmenizi sağlayacak tedbirlerden de kısaca söz etmekte fayda var. Bu tedbirlerden ilki, aracın ön ve arka camlarına bir koruyucu yerleştirmek. Bu arabalara özel olarak üretilen cam koruyucular da olabilir, bütçeniz kısıtlıysa uygun şekilde camı örtebileceğiniz bir örtü ya da karton da olabilir. Bu sayede camın ıslanmasını ve daha sonra da buz tutmasını engellemiş olursunuz. 

Ayrıca yukarıda saydığımız tüm yöntemlere yardımcı olması adına aracınızın içini ısıtmayı unutmayın. Artan sıcaklık çok daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır. Klimayı camlara doğru üfleterek hafif seviyedeki buzlanmaları kolayca çözebilirsiniz. Aklınızda bulundurmanız gerek bir başka önemli detay da buzlu cam üzerinde araç sileceklerini çalıştırmamak. Aksi takdirde silecek lastiklerinin zarar görmesine sebep olabilirsiniz. Bu da daha sonrasında sileceklerin istenen performansı sağlayamamasıyla sonuçlanabilir.

Son olarak farklı kimyasal maddelere kesinlikle başvurmayın. Kullanacağınız ürünler size kısa çözümler sunsa da camınıza zarar vererek geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.

Kışın Araba Kullanma Rehberi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here