Jaguar Cars ‘ın Tarihi

0
2904

Türkiye’de çok popüler olmasa da Jaguar Cars, tıpkı Mercedes-Benz, BMW ve Audi gibi uzun yıllardır araç üretimi yapmaktadır. Ayrıca ürettikleri araçlara bakarsak bu işte oldukça başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Jaguar bir araç çok kolay bir şekilde fark edilebilir ayrıca lüks ve performansı simgeler. Peki Jaguar Cars’ın hikayesi nedir ? Jaguar marka araçlar nerede üretilmektedir ? Bu gibi bilgileri öğrenmek için Jaguar Cars ‘ın Tarihi adlı yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

Jaguar Cars 'ın Sahibi
Tata’ nın Sahibi : Ratan Tata

Jaguar Cars Hangi Ülkenin Markası ?

Jaguar Cars ‘ın çok uzun ve köklü bir tarihi vardır. 1945 yılında kurulan firma aslında bir İngiliz firması olsa da şu anda Hintli otomobil üreticisi Tata ‘ya ait. Firma otomotiv sektöründe kendini geliştirmek ve hızla gelişen bu pazarda daha fazla yer edinmek için uğraşmaktadır.

Jaguar Cars ‘ın Sahibi Kim ?

Jaguar 1945 yılında kurulduktan bu zamana kadar olan süreçte hem birleşimler hem satın almalar sonucu birçok kez el değiştirmiştir. İlk olarak William Lyons ve Williams Walmsley tarafından 1922 yılında İngiltere’de Swallow Sidecar Company adı altında üretilmeye başlandı. Daha sonra firmanın adı SS Cars olarak değiştirildi. Aynı yıl piyasaya SS Jaguar 2.5 sedan,  SS 100 ve SS 90 spor otomobilleri sürüldü. Ancak firmanın isminde önemli bir detay vardı. “SS” Naziler ‘in önemli bir birliğinin kısaltmasıydı. Firmanın sahipleri kendilerinin Nazilerle ilgisi olmadığını belirtmek için firmanın adını ” Jaguar Cars” olarak değiştirdi.

Jaguar Cars marka otomobil

British Motor Holding ve Leyland Motor Corporation

1940’lar ve 1960’larda üretmiş olduğu otomobillerle dönemin önde gelen otomobil firmaları arasına girmeyi başardı. İtibarını arttırmak için bir dizi otomobil modeli çıkarttı. Bu otomobiller hem spor hem yarış otomobilleriydi.  Jaguar E-Type otomobil tarihinin en şık otomobilleri arasında sayılmaktadır. Tedarik zincirini geliştirmek için 1966’da British Motor Corporation ile birleşerek British Motor Holdings ‘i kurdu. Daha sonradan Leyland Motor Corporation ‘un da dahil olmasıyla firmanın adı British Leyland oldu.

Ford Yılları

Yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle Jaguar British Leyland ‘dan ayrıldı ve bir kez daha kendi şirketi oldu. Ancak işler istenildiği gibi gitmedi. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle firma 1999 yılında Land Rover ve Aston Martin ile birlikte Premier Otomotiv Grubu adı altında Ford tarafından satın alındı. Firma Amerikan otomobil üreticisi tarafından satın alındıktan sonra hiçbir zaman kâr etmedi. Sonunda 2008 yılında Land Rover ile birlikte Hintli otomobil üreticisi Tata ‘ya satıldı.

Jaguar, Tata yönetiminde Ford yıllarına oranla daha fazla bir özerkliğe sahip oldu. Tasarımında, teknolojilerinde ve platformlarında kapsamlı bir modernleşme sürecine başladı.

Firma Tamamıyla Tata’ya Mı Ait ?

Evet. Şu anda Jaguar Cars tamamıyla Tata markasına aittir. 2008 yılında 2,3 milyon dolar karşılığında Tata tarafından satın alınmıştır.

Ferrari’nin kurucusu : Enzo Ferrari

İkonik Jaguar Cars Arabaları

  • SS Jaguar Sedan : SS adıyla kurulan firmanın Jaguar ismini almasını sağlayacak modelidir.
  • 1948 Jaguar XK120 : Farklı bir tasarıma sahip olan XK120, 193 km/s azami hızıyla o zamanlar dünyanın en hızlı otomobiliydi.
  • 1951 Jaguar C-Type : Daha hafif bir tasarımıyla XK120 ‘nin yerini aldı. Birçok yarışta birçok birincilik almayı başardı.
  • 1954 Jaguar D-Type : Tamamıyla yarış için tasarlanan D-type  monokok bir yapıya sahip ilk otomobildi. 
  • 1961 Jaguar E-Type : Ferrari’nin kurucusu Enzo Ferrari tarafından şimdiye kadar yapılmış en güzel araba olarak nitelendirdiği modeldir.
  • Jaguar XJ220 : 1992’den 1994 yılına kadar üretilen XJ220, McLaren F1 gelene kadar tüm zamanların en hızlı üretim otomobiliydi.

Jaguar Marka Otomobiller Nerede Üretilir ?

Son 30 yılda yabancı şirketler tarafından satın alınsa da, daha önce belirttiğimiz gibi bir İngiliz firmasıdır. Firmanın ana üretim merkezi Birmingham/İngiltere ‘dir. İngiltere’ye ek olarak Avusturya, Çin ve Hindistan’da da üretim yapılmaktadır. Firmanın üretim merkezleri ise şöyle :

  • Birmingham, İngiltere : Jaguar XE, XF ve F-Type
  • Solihull, İngiltere : Jaguar F-Pace
  • Wolverhampton, İngiltere : Jaguar ve Land Rover araçları için motor grubu
  • Graz, Avusturya : Jaguar E-Pace ve I-Pace
  • Changshu, Çin : Jaguar XE, XF ve E-Pace ile motor montajı
  • Pune, Hindistan

Jaguar Cars I-Pace

Elektrikli Otomobil Piyasası

Otomobil sektöründe birçok firmanın elektrikli araç üretmesine ayak uydurmaya çalışan Jaguar Cars 2016 yılında Los Angeles ‘da sergiledikten sonra 2018 yılında satışa çıkardı. Firma 2025 yılına kadar bütün modellerini elektrikli yapmayı hedefliyor.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here