Toyota’nın O Modelinin Adı da Corona İdi…

0
26095
Toyota Corona

Toyota Corona diye bir model vardı, hatırlayan var mı? Toyota Corona’yı böyle anmak istemezdik ama fena bir isim benzerliği oldu…

Süreyya İzgi, Corona virüs ve Toyota Corona dedi…

Evet Corona! Şimdi yeniden senin zamanın!

Toyota Corona Kötü bir espri nerelere geldi, şaşılacak şey! Michael Jackson-maykılmıycam kadar kötüydü evet. Tam unutuldu demiştik yine geldi gündeme! Aslında güzel de bir modeldin. Adın bile Latince “taç”tan geliyordu. Japonların dili kolay dönsün diye Crown kelimesi bir hayli yuvarlanıp Corona’ya dönüştürülmüştü senin için. Hani Japonlar McDonald’s’a da macodonaldo der ya… O hesap. Savaş sonrası atom bombaları tepesine indikten sonra (Savaşta herkes suçludur ayrı konu ama Japonlar da sanıldığı kadar masum ve ezilen değildir) toparlanma sürecine giren Japonya’nın otomobil devi Toyota’nın ilk ihraç modeliydin. Milyonlarca satıldın. Senden hiç böyle bir geri dönüş beklemezdik. İsmin böyle bir şeyle tekrar geri dönmemeliydi. Herkesin saygıyla andığı bir modeldin sen ey Toyota Corona. Keşke başka bir isim koysalardı. Aynı kötülüğü içine limon dilimi itilen o güzel arpalı içeceğe de yaptılar. Ama neyse kısa zamanda anladılar ki her ikisini de kötüleyemeyecekler. Belki de o yüzden Corona’yı apar topar COVID-19’a dönüştürüverdiler. (Uzatırsak COrona VIrus Diseater 2019). Zaten “taç” olarak kalmamalıydı, isabet olmuş.

Virüse krallık tacı verilir mi hiç?

Toyota Corona Bu “pandemik” salgın ne kadar sürecek kimse bilmiyor. Her yer ıssız, yollar bomboş. Tam bayram zamanları gibi tadı çıkarılacak şehirlerde şimdi in cin top oynuyor. Mecburi ev hayatı var. Nadiren haberlere bakıyorum neler oluyor diye. Sabah bir haber kanalında “Otomobiller de dezenfekte edilmeli falan fıstık” diye bir haber yapılmış hangi akla hizmetse! Çıkmış birisi ahkam kesiyor, “yok şurasını da temizletin burasını da dezenfekte ettirin” diye! Haklı olabilirler de sırası mı?

Herkes canının derdindeyken, evinden dışarı adım atamazken arabasının paspaslarını, havalandırma kanallarını temizletmeyi kim düşünür? Hem neyi neyle temizliyorsunuz? Halen yeterli bilgi yok, belki bilinen dezenfektanlar bile işe yaramıyor. Bana göre fırsatçılık, para tuzağı. Hakkında bilinen çok da bir şey yok bu virüsün! Alaycı alaycı gülümsedim, verilen gaza gelip “gidip arabayı mı yıkatsam” dediğimi söyleyemeyeceğim. Bırakın kirli kalsın. Dünya bilinmeze sürüklenirken bir senin araban mı göze batacak! Kusurumuz da o olsun. Salgın sona erip virüs kontrol altına alındıktan sonra zaten temizlik yapılır.

Toyota Corona!

Toyota’nın Corona’sına döneyim. 1957’den 2002’ye tam 10 jenerasyon üretimde kalmış Corona, ta ki yerini Avensis’e bırakana kadar. On jenerasyonda Japonya’dan Avustralya’ya, Endonezya’dan Güney Afrika’ya, Tayvan’dan İngiltere’ye Yeni Zelanda’ya onlarca fabrikada milyonlarca üretile geldi. Tabii ki 1957’den bantlara veda ettiği 2002’ye kadar milyonlarca adet satıldı. Böyle bir virüsle tekrardan gündeme gelmemesi gerekecek kadar önemli bir modeldi.

Toyota Corona- Opel CorsaDüşünüyorum da aklıma Cem Ceminay’ın 1990’larda fenomen olmuş harika radyo şakası geliyor. Gazete ilanında bir kadın Opel Corsasını satıyor, Cem Ceminay da alıcı kılığında Toyota Coronasıyla takas önerisi sunuyor. Şaka Opel Corsa, Toyota Corona cümlesi etrafında uzuyor da uzuyor Ceminay’ın komik stiliyle…

Malum, rakip otomobiller olmasalar da aralarında bir mesele var!.. Opel Corsa, Toyota Corona! Biliyorsunuz Opel Corsa yeni güncellendi, 1982’den günümüze altıncı versiyonu yollarda. Ve artık bir Corona ile yan yana geçme ihtimali Milli Piyango’nun çıkma ihtimali kadar düşük! Şimdi tüm bu olan bitenlerden sonra Japon üretici böyle bir risk alır da efsane ismi geri getirir mi? Hiç sanmıyorum.

Umarım şu COVID-19 salgını en kısa zamanda yok olur gider de herkes korkusuzca sokaklara çıkar, otomobilleriyle gezer, trafik yoğunluğu yaratır. Kazanan ister Corsa olsun ister Corona! İkisinin de şerefine açarım bir Corona…

İkinci El Toyota Corona İlanları >>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here