Tali Yol Nedir? Geçiş Üstünlüğü Kime Aittir?

5
21157
taliyol

Tali yol, ana yola bağlanan ve trafik yoğunluğu bakımından daha az bir yoğunluğa sahip olan yollara verilen isimdir.

Hangi Yol Tali Yoldur?

Tali yolda olduğunuzu sizlere anlatan levhalar vardır. Örneğin içi boş üçgen şeklinde olan “yol ver” levhasını gördüğünüzde tali yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bu levhayı gördüğünüzde muhtemelen ana yola bağlanmak üzeresinizdir ve yapmanız gereken ana yolda seyir halinde olan araçlara yol vermek ve ana yolun müsait olduğu bir anda ana yolun en sağ şeridine kontrollü bir şekilde çıkmaktır.

yol ver

Eğer ana yolda ilerlerken yanlardan ana yola bağlanan işaretleri görüyorsanız, anlamanız gereken yakın bir zamanda sizin seyir halinde olduğunuz ana yola bir tali yol bağlanacak. Bu durumda yapmanız gereken şeyler; eğer sağ şeritteyseniz hafiften yavaşlayarak kontrollü bir şekilde yolunuza devam etmek olmalı. Tali yoldan bir araba çıkacak diye aniden şerit değiştirmeye çalışmayın çünkü ani yapacağınız hamleler diğer şeritteki aracı zora sokabilir. Ana yolda seyir halindeyseniz yol hakkı sizindir devam edebilirsiniz fakat her zaman tedbir gereği yavaşlamakta fayda var. Eğer zaten ana yolun sol şeridinde seyir halindeyseniz zaten bu durum sizi ilgilendirmiyor keyifli yolculuklar dileriz.

ana yol ve tali yol

Geçiş Üstünlüğü Kime Aittir?

Tali yollar ve ana yollar karşılaştırıldığında “Geçiş üstünlüğü kime aittir?” sorusu ortaya çıkıyor. Çoğumuzun da ehliyet kurslarında öğrendiği gibi geçiş üstünlüğü her zaman ana yol üzerinde seyreden araçlara aittir. Ki zaten yol ver levhasını gördüğünüzde bunu net bir şekilde anlayacaksınızdır. Peki eğer levha yoksa? İşte durumda her zaman sağdan gelen aracın geçiş üstünlüğü vardır.

tali yol

Trafik Kuralları Hayata Bağlar!

Unutmayın ki, trafik kuralları sürücüler güvenli bir şekilde seyahat etsin diye var. Ve hiçbir levha ya da trafik kuralı anlamsız yere konulmamıştır hepsinin birer mantıklı sebebi vardır. Bu sebepten çocukluğumuzdan beri dillerimizde pelesenk olmuş o sözü hep birlikte tekrarlayalım.

Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım!

Eve 5 dakika geç gitmek hiç gitmemekten daha iyidir.

arabam.com güvenli yolculuklar diler!

Trafik levhalarının detaylı anlatımı için tıklayın!

Hızlı gitmek size ne kazandırır öğrenmek için buraya tıklayın!

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here