Yeni bir yolculuk planlıyorsunuz ve arabada kalmanın nasıl bir şey olabileceğini merak mı ediyorsunuz? Mükemmel! İster bir varış noktasıyla ister bir varış noktası olmadan seyahat edin, güvenli bir sığınak olarak otomobilinizden faydalanabilirsiniz. Park etmek için yasal ve güvenli bir yer bulduğunuz sürece olanaklar çok geniştir. Araca ve yapılan hazırlıklara bağlı olarak otomobilin içindeki bir gecelik konaklama, düşünülenden çok daha lüks olabilir. Bunun yanı sıra otele harcayacağınız paradan da tasarruf etmiş olursunuz.

Neden Arabada Uyumak?

İnsanların bir arabada uyumak için onlarca farklı sebebi olabilir. Ucuz veya ücretsiz olması bu etkinliği en çekici kılan etkenlerden. Ayrıca bulunduğunuz konuma göre çok fazla konaklama seçeneği de bulunmayabilir. Elinizde en lüks otel seçeneklerden oluşan bir liste varsa cüzdanınız zarar görebilir. Kötü seçenekler ise salgın hastalık, hijyen ve güvenlik problemleri sebebiyle tercih edilmeyebilir. Ayrıca aracınızda uyumak size zamanınızı verimli kullanma imkanı sunar. Bir yolculukta sürekli yeni yerlere yerleşmeye zaman harcamak zor olabilir. En önemli sebeplerinden birisi de size sonsuz seçenekler sunmasıdır. Keşiflerinizin kararını siz verirsiniz ve konaklama sizi engelleyen bir durum oluşturmaz.

arabada uyurken güvenlik

Arabada Uyurken Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri

Güvenliğiniz hakkında endişelenmekle meşgulseniz sağlıklı bir gece uykusu çekmeniz çok zor olabilir. Bu ipuçları, mümkün olan en güvenli geceyi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

  • Uyumadan önce bulunduğunuz yeri bir tanıdığınıza mesaj olarak gönderin. Böylece herhangi bir aksilik olması durumunda gerekli yerlere haber verebilecek kişiler olacaktır.
  • Asla yolun kenarına park etmeyin.
  • Mümkün olduğunca düz ve uzun bir uyku yüzeyi oluşturmaya çalışın. Eğimli veya düzensiz koltuklarda uyumak, kan dolaşımınız için olumsuz sonuçlar yaratabilir.
  • Klimayı kullanmak için aracı çalışır durumda veya anahtarı gece boyunca “açık” konumda bırakmayın. Bunların yapılması durumunda zararlı araç emisyonlarını soluma riskiniz vardır. Diğer yandan aracın gazı ve aküsü bitebilir.
  • Arabanızın camını asla bir çatlaktan daha fazla açık bırakmayın. Havalandırma önemli olmasına rağmen açık bir pencere hırsızlara veya diğer kötü niyetli kişilere bir davetiye çıkarabilir.

Arabada Kalırken İhtiyacınız Olabilecekler

Teknik olarak, arabada uyumak için hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Ancak geceyi daha keyifli ve konforlu hale getirmenin birkaç yolu var. Arabanızda uyumak istiyorsanız yanınızda bulundurmak isteyebileceğiniz birkaç şey olabilir. Yastık ve pike/battaniye bunların başında geliyor. Bunlar dışında akşam rutininizde mutlaka bulundurduğunuz şeyleri ve medikal ürünleri bir çantada toplayabilirsiniz. Uyku tulumları araba içlerinde de kullanıma uygundur ve konforunuzu artırmaya yarayabilirler.

arabada uyku tulumu

Arabayı Nerelere Park Etmeli?

Arabanızı park ettiğinizde içinizin rahat olacağı birkaç yere göz atmakta fayda var. Bu alanlardan bazıları market otoparkları. Ayrıca oteller, hastaneler, dinlenme tesisleri ve kamp alanları aracınızı park etmeyi tercih edebileceğiniz alanlardan bazıları. Dilerseniz gecelemeye izin verilen ulusal parkları ve kamp alanlarını da tercih edebilirsiniz. Eğer vahşi doğada konaklayacaksınız yeni yerler keşfetme isteğinizi sınırlamanızda fayda var. Yollarda mahsur kalmamak ve güvenliğinizi sağlamak için önceden keşfedilmiş bölgeleri tercih edebilirsiniz. Yol kenarları, bina ve otopark çıkışları, araç geçişinin olduğu bölgeler ve yayaların kullandığı yollar üzerine aracınızı park etmemeye özen göstermelisiniz.

İşinize Yarayabilecek Bazı İpuçları

  • Uzun süre arabada konaklayacaksanız tuvalet ve banyodan yararlanabileceğiniz bir tesise yakın olmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Sıcak havalarda aracınızda uyuyacaksanız gölgelik bir yer bulmanızda fayda var. Arabanın içi hızla ısınacağı için aksi durumda rahat bir uyku çekmeniz mümkün olmayacaktır.
  • Soğuk havalarda ise çok fazla rüzgar alan bölgelerden kaçınmalısınız. Eğer fırtına ve karda arabada kalmanız gerekiyorsa devrilebilecek ağaç veya direklerin yanına park etmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Sıcak iklimler için taşınabilir ve şarj edilebilir pille çalışan bir fan satın alabilirsiniz.
  • Otomobillerin arka koltukları için özel olarak tasarlanmış şişme yatakları mevcuttur. Düz bir uyku alanı oluşturmak için bu tür ürünlerden faydalanabilirsiniz.

afet durumunda arabada kalmak

Afet Durumlarında Arabada Uyumak

Bir afet durumu sebebiyle arabada kalmak zorundaysanız dikkat edebileceğiniz bazı noktalar var. Her duruma hazırlıklı olabilmek için farklı ihtiyaçları göz önünde bulundurmalısınız. Bu ihtiyaçlardan ilki yakıt. Eğer yakıtınız sınırlıysa yer değiştirme ve ısınma noktasında sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için yasalara uygun olarak üretilen yakıt bidonlarından temin edebilirsiniz. Böylece araçta sürekli olarak yakıt bulundurup olası bir ihtiyaç durumunda kullanabilirsiniz.

Bulunduğunuz alana yardımın ulaşabilmesi ve çevrenizdekilerle iletişimde kalabilmek için elektronik cihazlarınızın da çalışır durumda olması önemli. Bir araç şarjı edinerek bu ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz. Eğer içeride sayıca fazla kişi bulunuyorsa ve araç hareket haline geçmiyorsanız powerbank‘ler bu noktada yardıma koşuyor. Siz de arabanızda powerbank bulundurarak bu tür durumlara hazırlıklı olabilirsiniz.

Herhangi bir yaralanma durumuna karşı arabanızda bir ilk yardım çantası da hazır bulunmalı. Bu sayede açık yaraları sarabilir ve hafif yaralanmalara müdahale edebilirsiniz.

Özellikle soğuk havalarda vücut ısınızı korumak zorlaşabilir. Aracı sürekli olarak çalıştırmak yakıtınızın hızla tükenmesine sebep olacağı için ısınma noktasında battaniyelerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca çadır kamplarında olduğu gibi araçta da uyku tulumu kullanabilirsiniz.

Su ve gıda da arabanızda bulunması gereken hayati unsurlardan. Bu tür ihtiyaçlara ulaşamama ihtimalinizi göz önünde bulundurarak kolay taşınabilen ürünleri depolayabilirsiniz. Küçük pet şişelerde içme suyu veya uzun süre dayanabilen konserve yiyecekler bu anlamda oldukça pratik.

Yazımız faydalı olduysa uzun yolculuklarınızın konforunu artıracak ipuçlarını öğrenmek için buraya tıklayın.

4 YORUMLAR

  1. Bu pandemi zamanı oteller yerine yapılacak en iyi şey gerçekten… hemde farklı bir deneyim olur insana. kampta kalırken içinde bir gece uyudum arabam nissan terrano arkası çok geniş ve çok keyifli bir uykuydu hiç unutmam

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here