Alfa Romeo 4C ile bambaşka bir otomobil var karşımızda. Test etmesi bile keyifli. Alfa Romeo 4C testi insanın otomobil tutkusunu ateşliyor adeta. Alfa Romeo 4C tasarım özellikleri nasıl mı? Onları incelemesi ise ayrı bir keyif.

1Tasarım

Alfa Romeo’nun asırlık geleneğinden ilham alan, performans, tasarım ve teknik unsurlarını barındıran 4C’nin kökleri, 1930 ve 1940’lı yıllardaki yarış ve binek modelleri olan 8C ve 6C’ye dayanıyor.

Gerçek bir Alfa Romeo efsanesi olan 33 Stradale’den, 8C Competizione’ye kadar uzanan agresif ama aynı zamanda nostaljik çizgide tasarım öğelerini gövdesinde barındıran Alfa Romeo 4C, tam bir “Alfa” olduğunu tasarımıyla adeta haykırıyor.

Aracın ilk anda yüksekliğinin ne kadar az olduğunu görünce şaşırıyorsunuz. Toplam yüksekliği 1183 mm olan otomobilin bu düşük profili nedeniyle trafikte bir SUV ile yan yana geldiğinizde korkabilirsiniz. Ancak bu düşük yükseklik sayesinde aracın başta sürtünme katsayısı olmak üzere, yol tutuş karakteri dahil pek çok performans verisi çok iyi sonuçlara imza atmış.

Önde karbon fiber çerçeveye sahip farların dikkat çektiği 4C’de jantların geniş çamurluklardan çıkacak gibi duran offsetli yapısı sportifliği pekiştirmiş. Aracın arkasında ise iki egzoz çıkışı, geniş gövde ve büyük stoplarla yine dikkat çekici bir tasarım elde edilmiş.

Alfa Romeo 4C

Kırmızı Alfa Romeo 4C Bir Başka

Eğer test aracındaki gibi kırmızı rengi seçmezseniz o zaman 4C size biraz sönük bir tasarıma sahip gibi gelebilir. Bu nedenle de onu küçük Ferrari yapan bu kırmızı en çok tercih edilen renk.

2Alfa Romeo 4C İç Mekan

Alfa Romeo 4C’nin iç mekanını ya çok seveceksiniz ya da adeta nefret edeceksiniz; ortası olmayacaktır. Aracın minimal iç mekanı satış fiyatı göz önüne alındığında basit gelebilir ancak safkan bir spor otomobil isteyenler için tam da aradıkları yapıda.

Alfa Romeo 4C

Düşük yükseklik nedeniyle araca iniş binişler elbette kolay değil, buna karşılık koltukların sahip olduğu oturma alanı 4 metreden kısa bu otomobil için yeterli. Kapıyı açtığınız anda sizi karşılayan karbon fiber yüzeyler ise monokok şasinin bilerek açıkta bırakılmış parçaları.

Tasarımını bu araca yakıştırmadığınız direksiyon simidinin arkasında yer alan dijital gösterge paneli ile sürüşle ilgili bilgileri kolaya takip edebiliyorsunuz. Ancak devir göstergesinde gözler 9-10 bin d/d’yi arasa da maalesef otomobil 7 bin d/d çevirebiliyor.

Alfa Romeo 4C

Aracın kısıtlı yaşam alanında konfor namına çok fazla donanım bulunmuyor. Müzik sistemi bile bir teknoloji marketten alınıp takılmış gibi bir izlenim verdiği için detaylarda devam eden bu minimalist yaklaşım herkese göre değil. Bunun yanında aracın 110 litrelik bagaj kapasitesi de günlük kullanıma uygunluğun önündeki en büyük engel.

3Alfa Romeo 4C Motor

Alfa Romeo 4C motor konusunda da çok özel bir seçenek. Alfa Romeo mühendisleri tarafından tasarlanan ve Maserati’nin İtalya’daki Modena fabrikasında üretilen 4C, alüminyum malzemeden yapılan ortada konumlanmış 4 silindirli 1750 cc’lik turbo benzinli motoru, çift kavramalı TCT otomatik şanzımanı ve arkadan itişli yapısıyla tam bir spor otomobil. Aslında bu araç için pek çok yerde küçük Ferrari benzetmesi yapılıyor ve bunun da haksız olmadığını direksiyonuna geçince anlıyorsunuz.

Yaklaşık 4 metre uzunluğa, 1.18 metrelik yüksekliğe ve 2.4 metrelik aks mesafesine sahip olan Alfa Romeo’nun iki kişilik coupe modeli 4C, karbon ve alüminyum kullanılan gövde ve şasi unsurları sayesinde 4 kilogram başına 1 HP’den fazla güç üretmesiyle de dikkat çekiyor. Yeni “Race” moduna sahip olan Alfa DNA sürüş modu ile tam bir sporcu olan Alfa Romeo 4C, maksimum 258 km/s’lik hıza ulaşırken, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyede tamamlıyor. 350 Nm maksimum torka sahip olan model, 6000 d/d’de 240 HP’lik bir güce ulaşıyor.

Aracın ilk andan itibaren güç üretme isteğini kaybetmemesi performanslı kullanımları sizi teşvik ediyor. Motorla şanzımanın uyumu da başarılı. Hatta vitesin sert tepkimeleri bu araç için çok iyi bir uygulama olmuş. Vites küçülttüğünüz anlarda aracın sizi koltuğa çarpması tam spor otomobillerde görmeye alışık olduğumuz bir davranış.

4Güvenlik

Alfa Romeo 4C çarpışma testlerini geçti mi diyorsanız; henüz çarpışma testine alınmadı. Büyük ihtimalle de hiçbir zaman Alfa Romeo 4C Euro NCAP testine girmeyecek. Aracın pek çok noktasında karbon fiber ve yüksek dayanımlı bileşenler kullanıldığı için güvenlik konusunda bir eksikliği olduğunu düşünmek zor.

Ancak test yapılmadığı için tam sonucu bilemiyoruz. Alfa Romeo 4C’nin standart donanımında ABS, ESP, sürücü-yolcu ön havayastıkları, kilitli diferansiyel sunuluyor.

5Konfor & Yol Tutuş

Alfa Romeo 4C’nin sporcu kimliğinin en önemli kanıtının başında efsanevi ve dünyaca ünlü Nürburgring yarış pistinde “en hızlı tur” rekoruna imza atması gösterilebilir. İtalyan stili sportifliği ile zarafet anlayışını birleştiren ve daha şimdiden Alfa Romeo’nun ikonik modelleri arasında yerini alan 4C, “Green Hell” olarak nitelendirilen pistteki turunu 8 dakika 4 saniyede tamamlayarak, 250 HP’lik motor gücünün altında, kendisine göre daha güçlü motora sahip ve daha pahalı spor araçlar arasında bugüne kadarki en iyi dereceyi elde etti.

Onun bu başarıya ulaşmasında kuşkusuz motorunun önemi büyük olsa da araçtaki pek çok bileşende karbon fiber kullanılarak ağırlığının 900 kg’nin altında tutulması sayesinde elde ettiği güç/ağırlık oranının da katkısı büyük. Her ne kadar bir yarış otomobili gibi lanse edilse de 4C aslında günlük kullanıma da uygun bir otomobil.

Elbette 110 litrelik bagajı bunun dışında tutabiliriz ancak küçük boyutları sayesinde dar alanlarda da rahatlıkla kumanda edilebilen 4C, ister performanslı kullanımlar olsun ister sakin sürüşler olsun sürücüsünü mutlu etmeyi başarıyor. Aracın belki de tek olumsuz özelliği dar iç mekan nedeniyle uzun yolculuklara uygun olmayan yapısı ve motor sesinin iç mekana çok yansıması.

6Teknik Özellik

Alfa Romeo 4C Motor Özellikleri : 1.75

Motor Hacmi :1742 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 240 HP 6000 d/d

Maksimum Tork : 350 Nm 2200 d/d

Alfa Romeo 4C Performans Özellikleri

0-100 km/s Hızlanma : 4.5 sn

Maksimum Hız : 258 km/s

Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Hava kanallı disk

Yakıt Türü : Benzin

Alfa Romeo 4C Yakıt Tüketimi 

Şehir İçi : 9.8 lt/100 km

Şehir Dışı :  5.0 lt/100 km

Karma : 6.8 lt/100 km

Test : 10.2 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 157 gr/km

Boyutlar

Uzunluk : 3989 mm

Genişlik : 1864 mm

Yükseklik : 1183 mm

Dingil Mesafesi : 2380 mm

Alfa Romeo 4C   Bagaj Hacmi : 110 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 40 lt

Boş Ağırlık : 895 kg

Lastik Boyutu : 205/40 R18 – 235/35 R19

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat TOSUN/2018

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here