Belki yaşlı ama asla eski değil!

Bazı motosikletler yıllar geçse de eskimezler, bazı motosikletlerin eskimesine ise markalar izin vermez. Bu yazıda, ruhu hep genç kalan bir motosiklet var. Fabrikanın 1978 yılında üretimine başlayıp, 2018 yılında bitirdiği Yamaha SR400 belki yaşlandı ama hiç eskimedi.

yamaha sr400

Yamaha SR400

1978 yılında Yamaha tarafından üretimine başlanan SR400, o yıllarda sadece Japonya’nın yerel pazarında satışa sunuldu. Avrupa ve Amerika pazarında satışa sunulması için ise 2014 yılına kadar beklendi. Modelin öne çıkan yönü, geçen yılların getirdiği teknolojiden nasibini almayan, nostaljik ve kendine has bir motosiklet olması. Sadece ayak marşı ile çalıştırılabilen, tel jantlı, hava soğutmalı bir motosiklet başka nasıl anlatılabilirdi ?

Yazımızda, 2014 yılında Avrupa pazarına giren SR400’ü inceleyeceğiz. Bu arada yaşayan efsane SR400’ü az sayıda da olsa Türkiye’de görmek mümkün.

Motor

Modelin üzerinde, 4 zamanlı, tek silindirli, hava soğutmalı, 399cc’lik bir motor bloku bulunuyor. Bu motor, 23,2 beygirlik bir güç üretiyor. Maksimum tork ise 27,4Nm. 3000 devirde maksimum torkunu verebiliyor olması ise dikkat çekici bir özelliği. Motorun düğme ile çalışan bir marş motoru bulunmuyor. Yamaha’nın 2014 model bir motosiklette nostaljik detaylara bu denli yer vermesi gerçekten şaşırtıcı. ”Kick Start” olarak geçen ayak marşı, motoru çalıştırmak için tek seçenek.

Şanzıman 

Otantik efsane, sıralı 5 vites bir şanzımana sahip. Aktarım tahmin edebileceğiniz üzere zincir ile gerçekleştiriliyor.

Fren

Ön fren 298 milimetrelik hidrolik disk, arka fren ise kampana olarak tercih edilmiş.

SR400 Cafe Racer!

1978 yılında satışa çıkan SR400’ler kullanıcılar tarafından orijinalliği korunarak kullanılmıştır diye tahmin ediyorum. Günümüzde ise durumlar biraz farklı. Modifikasyona açık bir yapıya sahip olması, SR400 sahiplerinin yoğunlukla motosikletlerini birer Cafe Racer’a dönüştürmesine sebep oluyor. Modele sahip olan kullanıcılar çeşitli ekleme-çıkarma’lar ile kişiselleştirilmiş bir SR400 ortaya çıkartıyorlar.

Yamaha SR400 Türkiye’de satışı var mı ?

SR400, 2014 yılı itibariyle Yamaha Türkiye tarafından ülkemizde satışa sunulmuştu. Satış rakamlarının düşük olması, Türkiye pazarındaki ömrünü kısalttı. Şu anda sıfır satışı bulunmayan modele, ikinci elde de ulaşmak biraz güç görünüyor.

yamaha sr400

İkinci El Yamaha Motosiklet İlanları

Aston Martin AMB 001 Motosiklet!

 

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here