Ana Sayfa Genel Toyota Başkanı Elektrikli Araçların Abartıldığını Düşünüyor

Toyota Başkanı Elektrikli Araçların Abartıldığını Düşünüyor

1
1198

Toyota Başkanı Elektrikli Araçların Abartıldığını Söylüyor

Tamamen elektrikli ilk otomobilinin duyurusunun ardından Toyota‘nın elektrikli araçlarla ilgili genellikle karışık duruşunun yumuşamaya yönelmediğini görüyoruz. Toyota başkanı Akio Toyoda’nın yaptığı yorumlara bakarsak şirketin elektrikli araçlara karşı görüşleri hala karışık.

Toyota başkanı Akio Toyoda, elektrikli araçların (EV’ler) aşırı abartıldığını öne sürerek, motorlu araçların yasaklanmasının endüstrinin “çöküşüne” neden olacağı uyarısında bulundu.

Wall Street Journal’a göre 64 yaşındaki Akio Toyoda, Japonya Otomobil Üreticileri Derneği’nin başkanı sıfatıyla bir basın toplantısında yorumları yaptı. Ayrıca, elektrikli arabalara büyük ölçekli bir geçişin emisyon seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olmayacağını öne sürdü.

“Durum Daha Kötüleşir”

Toyoda, bazı elektrik üretim türlerinin yarattığı emisyonlara atıfta bulunarak, “Ne kadar çok EV inşa edersek, karbondioksit o kadar kötüleşir” dedi.

“Politikacılar ‘Benzin kullanan bütün arabalardan kurtulalım’ derken bunu anlıyorlar mı?” diye sordu.

Toyoda, 2030’ların ortalarından itibaren yeni benzinli araçların satışını yasaklamayı düşünen Japonya’nın, ülkenin tüm filosu aniden elektrikle çalıştırılırsa neler olacağına dair fikirlerini söyledi. Toyota Başkanı Akio Toyoda, tüm arabaların elektrik enerjisiyle çalışması durumunda Japonya’nın yaz aylarında elektriğinin biteceğini söyledi. Tamamen elektrikli araçlardan oluşan bir filoyu desteklemek için gereken altyapı, Japonya’ya 14 trilyon yen ile 37 trilyon yen arasında mal olacak, bu da 135 milyar ila 358 milyar dolar arasında bir paraya denk gelecek.

Elektrikli araç savunucuları, araçların elektrik talebi düşük olduğu bir zaman olan gece şarj edilebileceğini; sistemin zamanla güneş enerjisi gibi diğer yeşil teknolojilerle birlikte büyüyebileceğini söylüyor.

“Mevcut İş Modeli Çöker”

Aralık ayı başlarında yerel haber raporları, Japon hükümetinin 2035’ten itibaren yeni benzinle çalışan otomobillerin satışına ilişkin bir yasağı duyurmak üzere olduğunu; ancak yine de hibrit elektrikli arabalara izin vereceğini söyledi. Bu tarzda bir yasak Kaliforniya eyaleti ve İngiltere gibi ülkeleri takip ediyor.

Toyoda, böyle bir yasağın uygulanması durumunda milyonlarca işin kaybedilmesiyle, “otomobil endüstrisinin mevcut iş modeli çökecek” dedi.

İlginç bir şekilde, yorumlar, Toyota’nın 2020 Aralık ayının başlarında, firmanın yakında çıkacak e-TNGA platformunu temel alan, orta büyüklükte, pilli elektrikli SUV’yi önizlemesinden sonra geldi.

1 YORUM