Yüksek Kilometreli Araba Alınır mı? 

0
10545
Yüksek kilometreli araba

Son dönemlerde araba fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar Yüksek kilometreli araba alınır mı sorusunu sıklıkla gündeme getiriyor. Kısıtlı bütçeyle uygun fiyatlı bir araba sahibi olmak isteyen kullanıcılar yüksek kmli ve belirli bir yaşı geçmiş araçlara yönelmeye başlıyor. Bu içeriğimizde Yüksek kilometreli araba alınır mı sorusunu tüm ayrıntılarıyla birlikte cevaplıyoruz. 

Aracın Kilometresi Fiyatlandırmayı Etkiliyor 

Ülkemizde ikinci el piyasasında arabaların fiyatlandırılmasını etkileyen faktörlerin başında arabaların kilometresi geliyor. Araç sahibi olmak isteyen kullanıcılar hayallerindeki aracın daha önce ne kadar yıprandığını ve motorun mevcut performansını tespit etmek için ilk olarak kilometre sayacına bakıyor. 

Kilometresi yükselmiş araçlar genellikle yorgun ve yıpranmış araçlar olarak görülüyor. Ancak bu bakış açısında bazı eksiklikler bulunuyor. Öncelikli her aracın yaptığı kilometre aynı koşullarda yapılmıyor. Örneğin 5 yaşındaki bir aracın 100.000 KM yol yapmasıyla 2 yaşındaki bir aracın 100.000 KM yapması birbirinden oldukça farklı durumlardır. 5 yaşındaki araç senede 20.000 KM gibi gayet normal bir km değerine sahipken 2 yaşındaki aracın bir senede 50.000 KM yapmış olması yoğun bir şekilde kullanıldığını göstermektedir. 

Kilometresi yüksek araçlarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar aracın kilometresini ne kadar sürede yaptığı ve bu sürede bakımlarının eksiksiz yapılıp yapılmadığıdır. Bakımları eksiksiz ve tam zamanında yapılmış birçok araç milyon kilometrelere ulaşmaktadır. Araç bakımlarının düzenli olarak yapılması ve  doğru parçaların kullanılması motorun ömrünü ciddi şekilde uzatacaktır. 

Yüksek kilometreli araba

Yüksek Kilometreli Araba Alınırken Dikkatli Davranmalısınız

Arabanın kilometresi bize geçmişi hakkında bazı fikirler verebilir ancak tam olarak bilgi sahibi olabilmek için dikkat etmemiz gereken birçok detay mevcuttur. Kilometre tek başına arabanın genel durumu hakkında bilgi sahibi olmamız için yeterli değildir.

Son dönemlerde kilometresiyle oynanmış araçların sayısında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Sadece kilometreyi baz alarak araç hakkında kesin bir kanıya varmak son derece yanlış bir davranıştır. 

Aracın kilometresinin doğruluğunu kontrol etmek için bazı yöntemler vardır. Bunlardan ilki aracın geçmiş muayenelerini kontrol ederek yıl yıl km karşılaştırması yapmaktır. Daha sonra hasar kaydını sorgulatarak varsa geçmişte karıştığı kazadaki kilometresine bakılmalıdır. Bu gibi yöntemlerle aracın kilometresinin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. 

Diğer önemli bir nokta ise aracı gözlemleyerek genel durumu hakkında bilgi sahibi olmaktır. Arabanın özellikle iç mekanındaki aksamları kontrol ederek yoğun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını anlayabilirsiniz. Örneğin vites topuzunda ve direksiyondaki yıpranmalar fikir sahibi olmanızda önemli bir etkendir. Fren ve debriyaj pedalındaki aşınmalara bakarak aracın kilometresinin doğru olup olmadığı hakkında fikir yürütebilirsiniz.

Bmw E38 740iL

Araç Kilometresi Sorgulama 

İlk olarak TÜVTÜRK internet sitesine giriş yaparak aracın geçmiş muayenelerini sorgulayabilir ve bu raporlarda aracın belirli muayene periyotlarında ölçülen kilometre bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

İkinci yöntem ise PTT üzerinden sorgulama yapmaktır. PttAVM internet sitesine giriş yaparak HGS ekranından aracın plaka veya şase bilgilerini girerek 6 TL karşılığında kilometre ve muayene bilgilerine hızlıca ulaşabilirsiniz.  

Yüksek Kilometreli Araba Sorun Çıkarır mı ? 

Öncesinde dikkatli ve temiz kullanılmış, bakımları eksiksiz ve zamanında yapılmış otomobiller kolay kolay bir sorun çıkarmazlar. Ancak hor kullanılmış ve bakımları ihmal edilmiş yeni model bir araç 100.000 km’ye bile gelmeden başınızı ağrıtabilir. Bu yüzden en önemli nokta aracın genel olarak dikkatli kullanılıp kulanılmadığıdır. Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. 

Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir. Ancak kısa bir zaman diliminde trafiğin çok yoğun olduğu şehirlerde yapılan yüksek kilometreler aracın yıpranmasına sebep olacaktır. 

Özetlemek gerekirse bakımları eksiksiz ve tam zamanında yapılmış, genel olarak dikkatli kullanılmış uygun fiyatlı yüksek kilometreli bir araç almak gayet mantıklı ve normal bir durumdur. Bu araçlar uzun vadede işinizi fazlasıyla görecektir. 

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here