Yatan Araba Nasıl Çalıştırılır?

1
5392
©2014 Richard Prince; rprincephoto.com; richard@rprincephoto.com; +631-427-0460 USA; All rights reserved.

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Ancak kimi zaman bazı sebeplerden otomobiller kullanılmıyor ve uzun süre olduğu yerde bekletiliyor. Otomobiller uzun süre olduğu yerde bekletilince bazı sorunların oluşması muhtemeldir. Bu sorunlar: Su hortumlarında aşınma ve çürüme, muhtemel yağ kaçakları, motor yağının yapısının bozulması, kayış sisteminin yapısının bozulması olarak sınıflandırılabilir. Bu muhtemel arıza sebepleri; otomobili tekrar kullanmadan önce bazı noktalara dikkat etme gerekliliğini beraberinde getirir. Bu yazımızda sizlere “Uzun Süre Yatan Araba Nasıl Çalıştırılır?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Tüm Sıvılar Değiştirilmeli

Aracınız 1 ay gibi kısa bir süre beklediyse; yağ değişim zamanına çok varsa çok da gerekli değildir. Ancak araç 3 ay veya daha fazla yattıysa tüm sıvıların değişimi önerilir. Araç motorlarında bulunan yağ, motor içerisindeki sürtünmeyi minimum seviyeye indirmeye çalışır. Ancak bu değer hiçbir zaman sıfıra inemez. Bu değerin sıfıra inmesi hiçbir zaman arıza yapmayacak bir motor anlamına gelir. Zamanla aşınmalar sonucu oluşan metal tozları yağ içerisinde birikir ve devamlı çalışan araçlarda bu tozlar homojen olarak bulunur. Araç uzun bir süre yattığında yağdaki tüm yabancı maddeler kartele süzülür. Yağ değişimi gerçekleşmeden aracı çalıştırmak, tüm yabancı cisimlerin tekrar motora girmesini ve aşınmaları beraberinde getirir. Bu sebeple araç çalıştırılmadan önce tüm sıvıların değişimi önerilir.

Araç Aküsü Kontrol Edilmeli

Otomobiller, uzun süre kullanılmayacaksa aküsü yerinden çıkarılmalıdır. Aksi halde akü, biterek ömrünü tamamlayabilir. Aracınız aküsü takılı bir şekilde yattıysa; tüm kontroller yapıldıktan sonra takviye ile çalıştırılmalı ve biraz yol yapılmalıdır. Akü ömrü dolmadıysa akünüz şarj olacak ve zamanla kendini toparlayacaktır.

Yatan Aracınızı Bir Süre Kontrollü bir şekilde Test Edin

Aracınızı çalıştırdınız ve herhangi bir sorun gözükmüyor. Aracınızı kısa mesafede yaklaşık olarak 20 dakika kadar test edin. Aracı kullanırken bir yandan da göstergeleri kontrol edin. Araç uzunca bir süre kullanılmadığı için bazı parçalar hasar almış olabilir. Aracın lastiklerini kontrol edin, lastikler inik bir şekilde araç yattıysa; lastiklerin ömrü bitmiş olacaktır. Bu durum da sürüş güvenliği açısından çok önemlidir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here