Arabanızı sürerken yanlışlıkla el freni çekili bıraktınız mı? Endişelenmeyin, bu hepimizin başına gelebilir. Ve bu yaygın bir durum olmasına rağmen, olumsuz tarafı, frenlerinizin erken aşınmasına ve diğer fren bileşeni sorunlarına kolayca yol açabilmesidir. Peki park freni çekili olarak sürdüğünüzde tam olarak ne olur?

El freni nasıl çalışır?

Park freni olarak da bilinen, “ acil fren ,” park edilmiş veya acil zamanlarında, dolayısıyla adına zaman araba destekleyecek ana fren sistemini desteklemek için tasarlanmıştır. Bunun anlamı, el freninin, fren pedalına bastığınız zaman olduğu gibi, normal frenlerle aynı hidrolik sistemi kullanmamasıdır. Bunun yerine, el freni, orta konsoldaki kolu veya düğmeyi çektiğinizde arka frenleri kilitleyen bir kablo sistemi aracılığıyla etkinleştirilir.

Park freni devrede olarak sürerseniz ne olur?

Bir arabada gaza ve fren pedallarına aynı anda basmayı denediyseniz (bunu yapmanızı önermiyoruz), o zaman arabanın hiçbir yere gitmeyeceğini fark edeceksiniz. Ve hareket ederse, çok yavaşlayacak. Park freni çekili olarak sürdüğünüzde de aynı şey olur; takılan fren, tekerlekler hareket etmeye çalışırken sürtünme yaratacaktır.

Park freni çekili olarak normal veya daha yüksek hızlarda araç kullanırsanız, ısı ve sürtünme artacak ve daha fazla soruna neden olacaktır. Çoğu zaman, ısı fren balatalarının parlamasına neden olur ve onları daha az etkili hale getirir, ancak bazı normal frenlemelerde, perdah eninde sonunda aşınır ve arabanız normal şekilde fren yapar. Ayrıca, park freni kablolarının kendisi de hasar görebilir ve değiştirilmesi gerekebilir.

Park freni çekili sürüşten sonra ne yapmalısınız?

Yanlışlıkla el freni çekili olarak araç kullanırsanız, ortaya çıkan etkiler frenin ne kadarını uyguladığınıza bağlı olacaktır. Park frenini yalnızca birkaç tıklama yukarı çektiyseniz, fren sistemi muhtemelen iyi olacaktır. Ama onu sonuna kadar yukarı çekersen, daha fazla hasar verilebilirdi. Her iki durumda da, düzgün çalıştığından emin olmak için sistemin kalifiye bir tamirci tarafından kontrol edilmesini isteyebilirsiniz. İsteyeceğiniz en son şey, arabanızın bir yokuştan aşağı yuvarlanmasıdır çünkü park freni sistemleriniz bozuktur. Ayrıca, arabanız daha yeniyse ve orta konsoldaki küçük bir anahtarla elektronik olarak etkinleştirilen bir park frenine sahipse, o zaman şanslısınız çünkü sistem muhtemelen size bip sesi çıkaracak ve uyarmak için gösterge panelindeki park freni simgesini yanıp sönecektir. sen açık Ama yine de onunla sürüyorsanız, bir tamirci tarafından da kontrol ettirmelisiniz.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here