Bazı otomobiller vardır tasarımıyla, gidişiyle ve sorunsuzluğuyla ölümsüzleşir. Bazılarımızın hayallerini süsler. Yıllar geçse bile o model sizin için ayrıdır. Belki de o otomobil gelecekteki mesleğinizi belirleyecektir. Zevklerinizin farkındalığını sağlar. Yıllarca yıldızlı marka olan bilinen Mercedes Benz’in böyle bir otomobili var. Mercedes E serisini resmi olarak W124 kodlu model ile başlattı. Bu model daha sonrasında Mercedes için bir dönüm noktası oldu. Gelin birlikte W124 kodlu Mercedes modellerini ve onu çekici yapan detayları inceleyelim.

Ne Zaman Üretildi?

Mercedes Benz W124 kodlu E Serisi modelini üretmeye 1978 yılında başladı. Planlara göre 1984’te yollarda olması planlanan model, 1981 yılında ilk prototiplerin üretilmesi ile test sürüşlerine başlamıştı. Bu süre içinde üzerinde oldukça fazla test yapılan model, California Ölüm Vadisi ve Kuzey Kutbu gibi yerlerde test edilmişti. Mercedes ortaya koydukları otomobile oldukça güveniyordu. Zaten hedefleri W123 kodlu modelin kalite algısından ödün vermeden yeni bir Mercedes modeli ortaya koymaktı.

W124 1
Köşeli, sakin ve soylu hatlara sahip bir otomobil. 1995 yılında son üretilen modeller, arkalarında “Masterpiece” etiketi taşıyor.

W124 E Serisi Nasıl Ortaya Çıktı?

Aslen 1984 yılında planlandığı üzere yollara çıkmış olsa bile, “E Serisi” ismini 1993 yılında geçirdiği ikinci makyaj sonrasında kazandı. Bu sayede model geçirdiği 9 yıldan sonra kasa değişikliğine gitmeden kendini güncellemiş oldu. 9 yılı referans alacak bir model istiyorsanız eğer, Alfa Romeo Giulietta 2010 yılında piyasaya sürüldü ve hala aynı kasa ile üretilmekte. Model C serisi ile S serisi arasında konumlandırıldı ve böylece aradaki boşluk başarı ile kapatıldı.

w124 2
AMG paketi ile spor bir görünüm kazanıyor model.

W124 Neden Çağının Otomobili Değil?

Öncelikle model sahip olduğu 0.29 sürtünme katsayısı ile güncel otomobiller ile rekabet edebilecek bir konumdaydı. Uzun yol için tasarlanmış bir model için 0.29 değeri otomobilin uzayıp gitmesi demekti. Ülkemizde “pako” adı verilen kapı altı eklentileri ile otomobil 90lı yıllarda rakiplerine kıyasla oldukça modern gözüküyordu. Üstelik üretimi 1984 yılında başlayıp 1995 yılında sona eren model, üretimde olduğu yıllar ile güncel bir tasarıma sahip olduğunu kanıtlar nitelikte.

E500
E500 modeli W124 kodlu E serisinin en güçlü motoruna sahipti. 326 HP güç, 480 Nm tork üreten motor, otomobile 5.9 saniyelik bir 0-100 değeri sunmaktaydı.

Motor Türleri

Model oldukça basit bir motor isimlendirme sistemine sahiptir. Temelde 3 tip dizel ve 4 tip benzinli motor barındıran E serisi, 200D, 250D, 300D, 200, 230E, 260E, 300E isimli motor blokları ile satılıyordu. D harfi dizel motoru, E harfi enjeksiyonu, sayı motor hacmini ve E harfinin olmayışı ise modelin karbüratörlü bir motor barındırdığını belirmekteydi.

MERCEDES taksi
Ambulans olarak bile kullanılan model, halkın tercih ettiği bir model olmuştur.

Neden Efsane?

W124 kodlu modelin efsane olmasının bir çok sebebi var aslında. Sadece ülkemizde değil, dünyada efsaneleşmiş model Mercedes Benz firmasının başarılı mühendislik ve pazarlama stratejilerinin bir ürünü. Mercedes, W124 kodlu modeli taksi, ambulans, kamu aracı, polis otomobili ve binek olarak farklı türlerde halk ile buluşturmuştur. Bu sayede model Almanya’da hem ulaşılabilir hem de kaliteli olarak nam salmıştır. Ayrıca sağlam yapısı, konforu ve ulaşılabilir fiyatı ile kalite, konfor ve ekonominin tek bir otomobil üzerinde birleştirilebileceğini dünyaya kanıtlamıştır.

w124 3.4 milyon
Norveçli bir taksici olan Magnus Saele, W124 kodlu 300 D taksisi ile tam 3.4 milyon kilometre yol yapmış.

2. El Mercedes W124 E Serisi İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here