Bir grup Volkswagen çalışanı, 1974’te hatchback bir otomobile performans yüklemek istedi. Gizli projenin sonucunda ikonik üç harf doğdu: GTI

Bu yazıda otomobil tarihinin ikonlarından biri olan, “Hothatch” kavramını bize kazandıran Volkswagen Golf GTI’a, ortaya çıkışına, tarihine, detaylarına ve varislerine değineceğiz.

GTI’ın Doğuşu

Golf denildiği zaman çoğu insanın aklına kaliteli bir Alman hatchback otomobil gelir. Eğer bir otomobil tutkunuysanız Golf GTI’ın hikayesi size göre. Vakit kaybetmeden başlayalım.

1974 yılında o zamanki basın şefi Anton Konrad dahil olmak üzere yarım düzine Volkswagen çalışanı, Golf modelinin spor versiyonunu yapmak için gizli bir projeye girişti. Dönemin teknolojiden sorumlu yönetim üyesi Hermann Hablitzel’ın desteği ile proje hayat bulma şansı yakaladı. İlk prototipler sonrası 1975’in Mart ayında Hermann Hablitzel, Golf GTI projesini resmi olarak yönetim kurulu başkanı Toni Schmücker’e sundu ve projeye yeşil ışık yandı. Sonucunda Golf GTI, resmi olarak “EA195” kodu altında geliştirilmeye başlandı.

Araç Eylül ayında Franfurt Uluslararası Otomobil Fuarında dünyaya tanıtıldı. Bu noktadan sonra proje hız kazandı ve doğru güç ünitesi ile (110hp’lik enjeksiyonlu motor) üretime hazırdı. Fakat üretilecek bu “Süper Golf” bir isme sahip değildi. GTS, TS gibi öneriler işin içindeydi fakat “GTI” ismi öne çıktı ve bir ikonun adı belirlenmiş oldu. Bu arada bir Golf sporu tutkunu olan Şef Tasarımcı Herbert Schäfer, aracın vites çubuğunun ucuna bir golf topu takarak vites kolunu adeta yeniden icat etmiş oldu.

1975 prömiyerinden sonra, bitmiş hali ve yeni adıyla 1976 yılında uluslararası fuarda tanıtıldı ve medyadan büyük beğeni topladı. Haziran 1976’da 13.850 Alman Markı yazılı fiyat etiketi ile piyasaya sürüldü. Volkswagen’in ilk planı, tasarım ve üretim maaliyetlerini çıkarmak için bu otomobilden 5.000 adet satmaktı. Fakat kimse bu maksimum hızı 182km/h olan, arka camının etrafında siyah bir çerçeve, etrafında kırmızı şeritler, ekose desenli koltuklar, davlumbaz çamurluklara sahip bu aracın bu kadar popüler olabileceğini kestiremedi. Planlanan 5.000 adet satış 461.690 adete ulaştı. Bu bir ikonun doğuşu oldu.

İkonik Detaylar

Şimdi sizinle her Golf GTI’da bulunması gereken, GTI’a ruhunu veren bazı detayları paylaşmak istiyorum.

Ekose Kumaş Koltuklar

Ekose desenli koltuklar, Golf GTI için bir gelenek. Bazı insanlar estetik bulmuyor fakat benim fikrim otomobile ruh katan nadir detaylardan olduğu yönünde.

Ön Izgara

Ön ızgaradaki kırmızı çizgiler ve büyük GTI logosu, bu otomobildeki en dikkat çeken detaylardan.

Vites Topuzu

Şef Tasarımcı Herbert Schäfer’ın kazandırdığı golf topuna benzeyen vites topuzu, bir başka geleneksel detay.

 

Şimdi de Golf GTI ailesine, varislere değinelim. Günümüzde Golf GTI’ın sekiz nesli mevcut.

Golf GTI Mk2 (1984)

İkinci nesil GTI, 1984’ün başlarında ortaya çıktı. Volkswagen, otomobilin genel tasarım hatlarını korurken ızgarasındaki kırmızı şerit, ekose koltuklar gibi özelliklerini devam ettirerek gelenekselleştirmiş oldu. Katalitik konvertörün (Kısaca egzoz çıkışından önce gazı filtreleyen bir parça)  piyasaya çıkması ile aracın gücü 107hp’ye düştü. İki yıl sonra yeni gelen 16 valfli ünite ile güç 129hp’ye çıktı. 1990’da “G-Lader Süperşarj” içeren Golf GTI G60 versiyonu 160hp’ye ulaştı.

Golf GTI Mk3 (1991)

1991 yılında GTI logosu üçüncü nesile ulaştı. Tasarım daha modernize edildi ve çift farlar ortak bir tek farın içine gizlendi. Üçüncü versiyon GTI yollara 115hp güç ile çıktı. Bir yıl sonra geliştirilen yeni silindir başına dört valfli motor ile güç 150hp’ye çıktı. 1996’da 110hp üreten turboşarjlı bir dizel versiyon (TDI) üretildi. Ayrıca aynı yıl “GTI’ın 20. Yılı” lansmanı yapıldı.

Golf GTI Mk4 (1998)

1998 yılında tanıtılan 1.8 litre, 150hp’lik üçüncü nesil GTI diğerlerine kıyasla daha sade, mütevazı bir araçtı. Ön ızgarasında bulunan kırmızı şerit dahil olmak üzere sadeleşmeye giden ilk ve tek GTI oldu. Bununla birlikte otomobil tasarımında sadeleşmenin bir başlangıcı olarak görev yaptı. Daha sonra dört ve beş silindirli benzinli motorlar ile 170hp’ye kadar, dizel motorlar ile 150hp’ye kadar güç üreten versiyonları çıktı. Volkswagen, 2001 yılında “25 years of GTI” özel versiyonu ile otomobilin 25. yılı kutladı.

Golf GTI Mk5 (2004)

Eylül 2003’te beşinci nesil GTI’ın prototipi ortaya çıktı. Modern, dinamik tasarımı ile dikkat çekti. İkonik detaylar Mk5 ile geri döndü. Eylül 2004’te Mk5 GTI, Paris Motor Show’da ortaya çıktı. 2.0 litre 200hp turboşarjlı bir motordan güç alıyordu. Yeni GTI, manuel şanzımanın yanı sıra çift kavramalı şanzımana (DSG) sahipti. 2006’da, GTI’ın 30. yılında 230hp üreten bir versiyonu piyasaya çıktı. Daha sonra 2007’de Pirelli GTI versiyonu üretildi.

Golf GTI Mk6 (2009)

Beşinci nesil GTI, 2009 yılında karşımıza çıktı. Geliştirilmesinde yarış efsanesi Hans-Joachim Stuck’ın rol aldığı araç 2.0 litre 210hp üreten turboşarjlı bir motora, elektronik diferansiyel kilidine (XDS) ve çift egzoz çıkışına sahipti. İlginç olarak 2011 yılında üstü açık bir versiyonu tanıtıldı. Aynı sene GTI’ın 35. yıldönümü şerefine (Evet VW yıldönümü kutlamayı çok seviyor) 235hp’lik bir versiyon tanıtıldı. Araç 6kg/hp ağırlık oranı ile dikkat çekti.

İlgili İçerik: 2010 VW Golf GTI (mk6) İncelemesi| Efsane Serinin Altıncı Nesili

Golf GTI Mk7 (2013)

2013 baharında ilk kez, iki farklı paketle yedinci nesil GTI tanıtıldı. 2.0 litrelik motordan temel versiyon 220hp, performans versiyonu ise 230hp güç üretiyordu. Manuel şanzımanlı 230hp’lik versiyonu 250km/h hıza ulaşan ilk GTI oldu. Kasım 2015’te 290hp güç üreten Golf GTI Clubsport, Potimão’da (Portekiz’de bir yarış pisti) aktif bir şekilde tanıtıldı. Bir yol sonra 310hp güç üreten Golf GTI Clubsport S tanıtıldı. Direksiyon arkasında Volkswagen’in fabrika pilotu Benjamin Leuchter ile Nürburgring’in Nordschleife versiyonundaki önden çekişli araçlar rekorunu 07:49.21 ve 265km/h maksimum hız ile kıldı. Bu sefer resmi olarak yapılmasa da Volkswagen için iyi bir 40. Yıl kutlaması oldu.

Golf GTI Mk8 (2020)

Sekizinci nesil GTI’ın ortaya çıkışı beklenenden geç oldu. 2019’da tanıtılacaktı fakat pandeminin her sektörü vurduğu gibi otomobil sektörünü de vurması ile Mart 2020’de karşımıza çıktı. 2.0 litre turboşarjlı ve benzinli (TSI) 245hp’lik motora (Mk7 Performance ile aynı) ve 6 ileri manuel veya 7 ileri DSG olmak üzere iki farklı şanzımana sahip. GTI Clubsport versiyonu ise 300hp güç ile geldi. Bir ilginç ise “Nürburgring” moduna sahip olması. Bu mod ne işe yarar derseniz otomobili ünlü yeşil cehenneme yanıt verecek şekilde ayarlıyor. Şimdilik elimizdeki GTI’lar bu kadar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here